Δια πυρρός και σιδήρου!…
Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 67-66 τη Ζαλγκίρις και έκανε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στο Top16, σ’ ένα παιχνίδι που ξέφυγε μέχρι και 15 πόντους, αλλά ξέμεινε από λύσεις και στο τέλος κατέθεσε… ψυχή για να πάρει τη νίκη. Οι Λιθουανοί είχαν το τελευταίο σουτ, με τον Ντάριους Λαβρίνοβιτς να αστοχεί, και οι “πράσινοι” να κερδίζουν αυτό που εξ αρχής είχαν θέσει ως στόχο: τους δύο βαθμούς.

Η Ζαλγκίρις ήταν αυτή που πάτησε πρώτη καλύτερα στο παρκέ του ΟΑΚΑ και με τους Πόποβιτς (τρίποντο) – Λαβρίνοβιτς προηγήθηκε με 5-0. Ήταν εμφανές στο ξεκίνημα πως ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ανέτοιμος, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να δώσει το έναυσμα για το πρώτο επιμέρους σερί.

Ο Μπράμος είχε πετύχει το πρώτο καλάθι (τρίποντο) του παναθηναϊκού, ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς είχε διαμορφώσει το 3-7, πριν ευστοχήσουν σε τρίποντα οι ΔιαμαντίδηςΜπράμος (3/3 στο ξεκίνημα για τους “πράσινους”). Το 9-7 διευρύνθηκε σε 13-7 (10-0 το επιμέρους σκορ), με τους γηπεδούχους να παίρνουν βοήθειες από τον Μπανκς και να παίζουν εξαιρετική άμυνα.

Η πρώτη περίοδος έληξε με ένα τρίποντο του Μπράμος που ανέβασε το σκορ στο 22-13 και είχε ως κυρίαρχα στοιχεία την πολύ καλή αμυντική συμπεριφορά της ομάδας του Αργύρη Πεδουλάκη και την απόλυτη ισορροπία σε δίποντα και τρίποντα στην επίθεση.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ κυρίως λόγω Τζέισον Καπόνο. Αν και οι φιλοξενούμενοι με τον Λαφαγιέτ να δίνει το σύνθημα της αντεπίθεσης πλησίασαν σε 22-17, ο μεγάλος ΝΒΑερ πέτυχε 14 συνεχόμενους πόντους, με 4/5 τρίποντα και 1/1 δίποντο και η διαφορά πήγε στο +13 (36-23), για να προσθέσει άλλους δύο πόντους ο Ματσιούλις κι ο Παναθηναϊκός να ρίξει (προσωρινά) στο καναβάτσο τη Ζαλγκίρις.

Ο… τυφώνας Καπόνοχτύπησε” την παρέα του Πλάθα, που πάντως αντέδρασε και με 2/2 τρίποντα μείωσε, για να τελειώσει το ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό στο +10 (43-33).

Σε αυτό το διάστημα ο Τζέιμς Γκιστ έκανε το ντεμπούτο του και μπορεί να ήταν άσφαιρος επιθετικά, έδωσε όμως ενέργεια στην άμυνα, που ήταν και το βασικό όπλο των “πράσινων“. Σε συνδυασμό με τον επιθετικό οίστρο του Καπόνο, έδωσαν αυτό το ψυχολογικό (και όχι μόνο) αβαντάζ, ενόψει του δεύτερου μισού…

Ο Διαμαντίδης ήταν πρόδηλο ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει, ο Σχορτσιανίτης ήταν στη 12άδα, αλλά ούτε σκέψη να παίξει, οπότε ο Παναθηναϊκός ήταν λογικό να μην μπορεί να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό ως το τέλος. Συμπληρώστε ότι τα πόιντ γκαρντ (είτε ο Μπανκς, είτε ο Ούκιτς) κράτησαν περισσότερο απ’ όσο έπρεπε την μπάλα, αλλά και πως οι Λιθουανοί κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να δώσουν χώρο στον Καπόνο κι η εικόνα του παιχνιδιού διαφοροποιήθηκε.

Ο Τσαρτσαρής υποχρεώθηκε να παίξει περισσότερο απ’ όσο άντεχε και βέβαια δεν ήταν απειλητικός στην επίθεση, οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να παίρνουν και τραβηγμένα σουτ, αφού δεν είχαν τίποτα να χάσουν.

Με Ντάρντεν και Γιανκούνας να ευστοχούν σε τρίποντα μείωσαν στο καλάθι (48-43), αλλά ο Μπράμος είχε τρίποντη απάντηση και ο Παναθηναϊκός διατήρησε το προβάδισμα (50-45 με συνεχόμενο καλάθι του Λάσμε), το οποίο με νέο τρίποντο του Μπράμος διεύρυνε (53-47) για να λήξει η τρίτη περίοδος με 54-49.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι παίκτες του Πλάθα πέτυχαν τρίποντο με τον Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς, ο οποίος με άλλο ένα προσωπικό καλάθι μείωσε σε 56-54, για να χάσει δύο ελεύθερες βολές ο Γκιστ και να ισοφαρίσει η Ζαλγκίρις στο 32′ (56-56 με τον Κουζμίνκας).

Ακολούθησε ένα τρίλεπτο κυριαρχίας των αμυνών και επιθετικής εκατέρωθεν δυστοκίας. Ξύπνησαν… φαντάσματα Χίμικ, ειδικά όταν ο Κσιστόφ έδωσε προβάδισμα με τρίποντο στους φιλοξενούμενους (56-59).

Ο Λάσμε απάντησε, ο Πόποβιτς πέτυχε ένα… τρίποντο εκτός λογικός κι εκεί που το γήπεδο έμοιαζε να… γέρνει (58-62), ήρθε ένα φάουλ στον Καπόνο (τα λεφτά στην τράπεζα) και 2/2 βολές, για να ακολουθήσει ένα τρίποντο – ανάσα του Μπανκς σε νεκρό χρόνο και ο Παναθηναϊκός να μειώσει στον πόντο (63-64), καθώς είχε προηγηθεί καλάθι του Κσιστόφ.

Ο Τζάαμπερέγραψε” το 63-66, ο Λάσμε απάντησε (65-66), ο Μπανκς ευστόχησε σε 1/2 βολές (66-66) και ο Λάσμε με επίσης 1/2 βολές έδωσε τη νίκη στον ΠΑΟ, αφού μεσολάβησε ένα άστοχο σουτ του Κσιστόφ, ένα του Τζάαμπερ και το τελευταίο σουτ του Ντάριους Λαβρίνοβιτς (είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ του Μπανκς στα 6”).

Τα δεκάλεπτα: 22-13, 43-33, 54-49, 67-66.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Διαμαντίδης 3 (1), Μπράμος 15 (5), Ματσιούλις 7 (1), Καπόνο 16 (4), Λάσμε 14, Μπανκς 8 (1), Ούκιτς 2 (8 ασίστ), Τσαρτσαρής, Γκιστ 2.
ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Πλάθα): Τζάαμπερ 8, Πόποβιτς 6 (2), Ντάρντεν 12 (2), Κ. Λαβρίνοβιτς 13 (3), Γιανκούνας 9 (1), Ντέλας, Ντ. Λαβρίνοβιτς 4, Λαφαγιέτ 7 (1), Καουκένας, Κουζμίνσκας 7 (1).