Οι ευρωπαϊκές μπασκετικές Ομοσπονδίες έβαλαν στο στόχαστρό τους την Ευρωλίγκα και εξαπέλυσαν μπαράζ πυρών κατά της διοργάνωσης στη Γενική Συνέλευση της FIBA Europe, που έγινε στην Λευκωσία της Κύπρου. Το παρών έδωσαν στην Γ.Σ. 46 ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες, οι οποίες… έσυραν τα εξ αμάξης στην Ευρωλίγκα με αφορμή την στάση της στα «παράθυρα» της Προκριματικής Φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019.

Οι Ομοσπονδίες εξέδωσαν ανακοίνωση για το όλο θέμα στην οποία ανέφεραν:

«Οι εθνικές ομοσπονδίες καλαθοσφαίρισης που έδωσαν το παρών στη γενική συνέλευση της FIBA Europe στη Λευκωσία της Κύπρου στις 26 Μαΐου του 2018 συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις πρόσφατες αποφάσεις της ECA και πώς επηρεάζουν το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αποφάσισαν ομόφωνα τα εξής:

-Υπογραμμίζουν τη μοναδική ικανότητα των εθνικών ομάδων να ενώσουν τους φιλάθλους, να ανεβάσουν τη δημοτικότητα του μπάσκετ σε νέα επίπεδα και να αναδείξουν νέα ταλέντα.

-Τονίζουν το βασικό ρόλο των εθνικών πρωταθλημάτων ως μέρος της ευρωπαϊκής αθλητικής πυραμίδας.

-Επισημαίνουν την ανάγκη για αρμονική συνύπαρξη των διοργανώσεων σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο με βάση το καλεντάρι της FIBA, την ανώτερη αρχή του μπάσκετ.

Καταδικάζουν την απόφαση της ECA να ορίσει αγώνες της Ευρωλίγκας την ίδια ημέρα και ώρα με παιχνίδια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIBA, δημιουργώντας άδικη κατάσταση και ηθικό δίλημμα στους παίκτες.

-Απορρίπτουν τις ενέργειες των ομάδων της Ευρωλίγκας που δεν επέτρεψαν στους παίκτες να ενισχύσουν την εθνική ομάδα της χώρας τους, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα των αγώνων.

-Υπογραμμίζουν τη σημασία των κανόνων προβιβασμού και υποβιβασμού σε συλλογικές διοργανώσεις, ώστε να έχουν όλες οι ομάδες την ευκαιρία να παίξουν στο κορυφαίο επίπεδο, κάτι που δεν επιτρέπει το σύστημα της Ευρωλίγκας.

-Υποστηρίζουν τα κριτήρια που είναι βασισμένα σε αποτελέσματα και διαφανείς διαδικασίες, που χρησιμοποιεί το Basketball Champions League.

-Απορρίπτουν ως απαράδεκτη την “πρόταση” της ECA με ημερομηνία την 1η Μαρτίου του 2018.

-Επιβεβαιώνουν την ετοιμότητα να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την προστασία των εθνικών ομάδων, των εθνικών πρωταθλημάτων και την ακεραιότητα των αντίστοιχων διοργανώσεων.

-Καλωσορίζουν τις δηλώσεις των υπουργών Αθλητισμού στο πρόσφατο συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις ευθύνες της ECA εναντίον των εθνικών ομάδων και του ευρωπαϊκών πρότυπων για τον αθλητισμό, που επηρεάζουν αρνητικά τα σπορ στην Ευρώπη και ιδιαίτερα όλα τα ομαδικά αθλήματα».