Ο 3 φορές πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός συνάντησε την οικοδέσποινα Φενέρμπαχτσέ, η οποία έφτανε για συνεχόμενη φορά σε τελικό της Euroleague στο 30ο Final 4 της ιστορίας. Σε ένα κατάμεστο Sinan Erdem περισσότερο από οπαδούς της Φενέρ, όπως ήταν λογικό, αλλά και αρκετούς φίλους του Ολυμπιακού που ταξίδεψαν από την Ελλάδα για την αγαπημένη τους ομάδα, γίναμε “μάρτυρες” του 1ου Ευρωπαϊκού σε τούρκικα χέρια. Τελικό σκορ 80-64 και για άλλη μία φορά ένα Final 4 έχει υπογραφή Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Το 3ο που κατακτάει απέναντι στον Ολυμπιακό, μετά την Μπανταλόνα το ‘94 στο Τελ Αβίβ, τη Ρεάλ Μαδρίτης το ’95 στη Σαραγόσα και τώρα τη Φενέρμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τελικός ξεκίνησε όπως θα έπρεπε, με τεράστιο πάθος, με δύναμη και τους οικοδεσπότες να έχουν απίστευτη ώθηση από την κερκίδα, όπως ήταν αναμενόμενο. Με έναν Κάλινιτς να κάνει ότι θέλει την άμυνα του Ολυμπιακού, καθώς ο Παπανικολάου δε μπορούσε να τον ακολουθήσει. Με 9π. (2/2τρ., 1/1διπ., 1/1βολ.) του Σέρβου από τους 16 της ομάδας του στο ξεκίνημα η Φενέρ βρέθηκε να προηγείται με 16-8 και 21-13 περίπου 2.20 πριν τη λήξη του δεκαλέπτου. Ο Πρίντεζης που είναι βαρόμετρο για τους Πειραιώτες δεν απείλησε σχεδόν καθόλου στο 1/4 του παιχνιδιού, ενώ το σκορ ήταν ψηλό, καθώς το έληξε με 26-18. Οι “ερυθρόλευκοι” θα έπρεπε να βελτιώσουν την άμυνά τους αν ήθελαν να μείνουν στο παιχνίδι μέχρι το τέλος.

Το 2ο δεκάλεπτο άρχισε και όπως ήταν αναμενόμενο ο Ολυμπιακός “έσφηξε” την άμυνα του και με σωστές επιλογές στην επίθεση μείωσε σε 27-23 και 29-25. Η είσοδος του Σλούκα από τα τελειώματα του 1ου δεκαλέπτου δε βοήθησε πολύ τους Τούρκους, καθώς ο Ελληνας γκαρντ έδειχνε ίσως λίγο μουδιασμένος. Τη σειρά του Κάλινιτς στο σκοράρισμα την πήρε ο Μπογκντάνοβιτς ο οποίος είχε 10π. (2/4 τρ., 2/5διπ.) μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το ίδιο βιολι συνεχίστηκε και στο υπόλοιπο της 2ης περιόδου με τους δύο Σέρβους να έχουν πάρει από το χεράκι τη Φενέρ και να την οδηγούν προς τον 1ο Ευρωπαϊκό τίτλο της. Οσο ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε το εύκολο σουτ τα πράγματα ζόριζαν. Τελικά οι λύσεις ήρθαν από Πρίντεζη και Μάντζαρη, οι οποίοι με 2 τρίποντα μάζεψαν τη διαφορά στο 39-34. Σταθερός επιθετικά στο 2ο δεκάλεπτο ο πρωταθλητής, καθώς πέτυχε 16 πόντους (2 λιγότερους από το 1ο δεκάλεπτο), αλλά εμφανώς βελτιωμένος στην άμυνα αφού δέχτηκε 13 σε σχέση με τους 26 της 1ης περιόδου.

Στο ίδιο έργο… εραστές

Η 3η περίοδος ξεκίνησε δυνατά και για τις δύο ομάδες, όπως και η 1η με τον Ολυμπιακό να απαντάει σε όλες τις απειλές της Φενέρ. Με τον Μάντζαρη να ξεκινάει “καυτός” με δύο σερί τρίποντα να μειώνει στο 44-40 και ο ίδιος να έχει 3/3 από την περιφέρεια. Κάπου εκεί ξύπνησε ο Σλούκας, ο οποίος είχε αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι των Τούρκων, αφού ο Μπογκντάνοβιτς ηταν στον πάγκο καθηλωμένος με 3 φάουλ και έτσι διεθνής Ελληνας γκαρντ ανέλαβε να δώσει και επιθετικές λύσεις, όποτε χρειάστηκε. Αρχικά με δικό του τρίποντο έδωσε πάλι “ανάσα” στην Φενέρ με 49-42 και στη συνέχεια μοίρασε άψογα το παιχνίδι στους συμπαίκτες του για να πάρουν μια μεγάλη διαφορά 2.48 πριν το φινάλε της περιόδου. Με ένα τρίποντο του Ντατόμε η διαφορά εκτοξεύτηκε στους 13 (57-44) και σε συνδυασμό με το ότι ο Κάλινιτς είχε “σωπάσει” και το μεγάλο αστέρι ο Μπογκντάνοβιτς ήταν στον πάγκο σε όλη σχεδόν την περίοδο έδειχνε ότι οι Πειραιώτες είχαν σοβαρό πρόβλημα. Εκείνη τη στιγμή, δυστυχώς για τον Ολυμπιακό, έδειξε να ξυπνάει και ο Ντατόμε, ο οποίος με δυο μακρινά σουτ έστειλε τις δύο ομάδες στους πάγκους με σκορ 60-48.

Με… χαλάζι τριπόντων ξεκίνησε η 4η περίοδος για τους Τούρκους. Δεν έφτανε μόνο ότι ζεστάθηκε ο Ντατόμε 11π. (2/2τριπ., 1/1διπ.), σειρά πήρε ο Αντιτς και το δίδυμο Σέρβων Κάλινιτς-Μπογκντάνοβιτς. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου έδειχνε να έχει ρίξει “λευκή πετσέτα” από το 30′. Οι κακές επιλογές στην επίθεση, οι κακές αλληλοκαλύψεις στην άμυνα και φυσικά η κακή μέρα που βρέθηκαν Πρίντεζης – Παπανικολάου – Παπαπέτρου ήταν φυσικό να δώσουν πιο εύκολα από όσο περίμενε και ο πιο αισιόδοξος Τούρκος το Ευρωπαϊκό στη Φενέρμπαχτσέ. Το 1ο Τούρκικο Ευρωπαϊκό είναι γεγονός και σήμερα η Πόλη θα φορέσει τα γιορτινά της, καθώς τα εκατομμύρια που ξόδεψαν οι επενδυτές της έπιασαν, επιτέλους, τόπο. Τελικό σκορ 80-64, με τον Ολυμπιακό να δείχνει και πάλι ότι ανήκει στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης στο μπάσκετ.

 

Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Νίκολα Κάλινιτς με 17π. (4/6τριπ., 2/2διπ., 1/1βολ., 5 ριπ., 5 ασ.), ενώ για τους ηττημένους διακρίθηκε ο Κεμ Μπιρτς με 14π. (4/4διπ., 6/8βολ.)

 

Τα δεκάλεπτα: 26-18, 13-16, 21-14, 20-16

Φενέρμπαχτσέ (Ομπράντοβιτς): Ούντο 10, Μπογκντάνοβιτς 17(3), Σλούκας 3(1), Νάναλι 2, Ντίξον 8(2), Μαχμούτογλου, Αντιτς 4(1), Μπένετ, Βέσελι 8, Κάλινιτς 17(4), Νταβερίογλου, Ντατόμε 11(2).

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 7(1), Μπιρτς 14, Γιάνγκ, Παπαπέτρου, Σπανούλης 9(1), Γουότερς 2, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 10, Πρίντεζης 7(1), Παπανικολάου 3(1), Μάντζαρης 9(3), Τολιόπουλος 3(1).

 

Δείτε εδώ αναλυτικά το φιλμ του αγώνα.