Η Euroleague θυμήθηκε μια τρομερή χρονιά που πραγματοποίησε η Virtus Bologna πριν από 19 ακριβώς χρόνια, όταν μάλιστα κατέκτησε και την κορυφή της Ευρώπης στον τελικό κόντρα στην Ισπανική Tau Ceramica.

Σαν σήμερα λοιπόν (10/05/2001), η Virtus Bologna κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Tau και να πανηγυρίσει δικαίως τη δεύτερη ευρωπαϊκή “κούπα” στην ιστορία της. Πάμε να δούμε όμως και πως έφτασε μέχρι εκεί η ομάδα του Ettore Messina.

Αρχικά, η Virtus Bologna κατάφερε να περάσει από ως πρώτη από την πρώτη φάση των ομίλων με ρεκόρ 9-1, κόντρα σε ομάδες όπως η ΑΕΚ, η Tau Ceramica, η Cibona, η Saint Petersburg Lions, αλλά και η Region Wallone Spirou. Οι δυό τελευταίες μάλιστα δεν κατάφεραν να συνεχίσουν στη διοργάνωση.

Στην επόμενη φάση, οι Ιταλοί κατάφεραν στη φάση των 16 να περάσουν το εμπόδιο Adecco Estudiantes σχετικά εύκολα με 2-0. Ύστερα, στη φάση των 8 αν και δυσκολεύτηκαν πολύ κόντρα στην Union Olimpija, κατάφεραν να πάρουν τις 2 νίκες, χωρίς μάλιστα να ηττηθούν σε κάποιο παιχνίδι και βρέθηκαν στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Εκεί, το έργο τους ήταν πιο εύκολο και με τη σειρά να τελειώνει στο 3-0 υπέρ τους, ξεπέρασαν την εξίσου Ιταλική Paf Wennington Bologna. Πλέον, όλα θα κρινόντουσαν στον τελικό της διοργάνωσης κόντρα στην ευχάριστη “έκπληξη” της χρονιάς, την Ισπανική Tau Ceramica.

Παρά το γεγονός πως έχασαν το πρώτο παιχνίδι στην έδρα τους, οι Ιταλοί ισοφάρισαν τη σειρά των τελικών και μάλιστα έκαναν και “break” στην Ισπανία. Ωστόσο, η σειρά οδηγήθηκε στο 5ο και τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς. Αυτό διεξήχθη στις 10/05/2001 στην έδρα της Bologna. Αν και το παιχνίδι ήταν ντέρμπι στη μεγαλύτερη διάρκειά του, οι Ιταλοί στο τέλος πανηγύρισαν τον ευρωπαϊκό τίτλο νικώντας με 82-74. 

Το ρόστερ της Virtus Bologna:

Manu Ginobili 
Alessandro Abbio
Davide Bonora
Fabrizio Ambrassa
Alessandro Frosini 
David Andersen 
Antoine Rigaudeau
Rashard Griffith
Matjaz Smodis
Marko Jaric

Head Coach: Ettore Messina

Η Euroleague θυμήθηκε αυτήν την τρομερή κατάκτηση του τροπαίου από την Virtus Bologna και δημοσίευσε ένα σχετικό, αλλά και πολύ απολαυστικό βίντεο.

Δείτε το εν λόγω βίντεο: