Μπορεί πλέον Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός να μετρούν 17 μεταξύ τους παιχνίδια στην Ευρώπη αλλά η πρώτη «μάχη» είχε δοθεί πριν από 26 χρόνια στο Tel Aviv.

 Συγκεκριμένα, οι δύο «αιώνιοι» κοντραρίστηκαν στις 19 Απριλίου του 1994 στο Final Four του Tel Aviv, με τον Ολυμπιακό να παίρνει στο τέλος την πολυπόθητη νίκη με σκορ 77-72 και περνώντας παράλληλα στο μεγάλο τελικό.

 Τα δύο ανερχόμενα μεγαθήρια του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, έμελλε να δώσουν την πρώτη τους ευρωπαϊκή «μάχη» τη σεζόν 1993-94. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να αντιμετωπίσει από νωρίς στη σεζόν το σοβαρό τραυματισμό του Tarlac. Ωστόσο, η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη κατάφερε να ξεχωρίσει στην πρώτη φάση με ρεκόρ 11-3 και προκρίθηκε στα προημιτελικά. Οι Πειραιώτες ηττήθηκαν στον πρώτο αγώνα από τη Bologna (77-64). Στη συνέχεια όμως, εκμεταλλεύτηκαν την έδρα τους, πήραν δύο νίκες (89-69 και 65-62) και με σκορ σειράς 2-1 προκρίθηκαν στο Final 4 του Tel Aviv.

Από τη μεριά του, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε δεύτερος στον άλλον όμιλο με ρεκόρ 9-5. Η ομάδα του Κώστα Πολίτη είχε στο ρόστερ της το Νίκο Γκάλη, παίκτες όπως τους Vrankovic, Volkov αλλά και τους νέους τότε αλλά ταλαντούχους Αλβέρτη, Οικονόμου. Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν στη Γαλλία από τη Limoges με 75-68 για τα προημιτελικά αλλά με ”όπλο” την έδρα τους πήραν δύο συνεχόμενες νίκες με 59-48 και 87-73 και έκλεισαν θέση για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

 Το Final 4 του Tel Aviv απέκτησε τρομερό ελληνικό ενδιαφέρον, με αρκετό κόσμο από τις δύο ομάδες να ταξιδεύει με πλοίο από την Ελλάδα στο Ισραήλ για εκείνον τον αγώνα. Το ίδιο και με τους δημοσιογράφους που με το ζόρι χώρεσαν στα δημοσιογραφικά του Yad Eliyahu. Στον τελικό, ο Παναθηναϊκός μπήκε καλύτερα και είχε ένα μικρό προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, το οποίο όμως έληξε με τις δύο ομάδες να είναι ισόπαλες. Ο Σιγάλας έπαιξε τρομερή άμυνα πάνω στο Γκάλη, αφήνοντας τον μόλις στους 8 πόντους ενώ είχε μέσο όρο 24 πόντους. Επίσης, από νωρίς ο Vrankovic είχε χρεωθεί με το τρίτο του φάουλ στο παιχνίδι. Όσο πέρναγε η ώρα στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός αποκτούσε τον έλεγχο του παιχνιδιού και με πρωταγωνιστές τους Paspalj, Tarpley έτρεξε ένα τρομερό σερί 15-0, περνώντας μπροστά με 55-41. Παρά την προσπάθεια των «πρασίνων» να επιστρέψουν στο παιχνίδι, οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν με 77-72 και προκρίθηκαν στον τελικό.

 Κορυφαίοι για το νικητή Ολυμπιακό ήταν οι Paspalj, Tarpley που είχαν 22 και 21 πόντους αντίστοιχα, ενώ εξαιρετική παρουσία είχαν οι Σιγάλας. Φασούλας που τελείωσαν τον αγώνα με 15 και 13 πόντους. Από τη μεριά του Παναθηναϊκού, τρομερή εμφάνιση αλλά όχι αρκετή έκανε ο Volkov που είχε 32 πόντους, ενώ τον ακολούθησε με 11 ο Vrankovic.

Ημιτελικός (19/4/1994): Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 72-77 
Παναθηναϊκός (Κώστας Πολίτης): Αλβέρτης 2, Γκάλης 8, Παταβούκας 7, Οικονόμου 3, Volkov 32, Vrankovic 11, Γεωργικόπουλος 3, Μυριούνης 6
Ολυμπιακός (Γιάννης Ιωαννίδης): Μπακατσιάς, Σιγάλας 15, Σταμάτης, Paspalj 22, Φασούλας 13, Tomic 6, Tarlac, Tarpley 21