Βλέπουμε τα highlights του αγώνα ξανά και ξανά και ξανά. Όπως και να το κάνουμε μια νίκη σε ντέρμπι κρατάει αρκετό καιρό μετά κάποιοι βλέπουμε και όλο τον αγώνα από την αρχή. Αυτό που μπορεί να διακρίνει κάποιος με μια πρώτη ματιά είναι ότι στο πράσινο στρατόπεδο το πίστευαν από τ την αρχή ότι το παιχνίδι ήταν δικό τους. Ο Παναθηναϊκός του Κattash μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια για να παίξει και για τον μεγάλο απόντα Nemanja Nedovic και το καταφερε και με το παραπάνω, αλλά πως φτάσαμε μέχρι εκεί;

Φάκελος Προσαρμοστικότητα
Ο Kattash αποδείχθηκε ένας σωστός μπασκετικός χαμελεων μακιγιάροντας με τρόπο εξαιρετικό την απουσία του αρχισκόρερ του. Στο προηγούμενο μας σχόλιο μετά την νίκη επί της Valencia είπαμε πως ο Kattash ακούμπησε στην ρακέτα του, τώρα εν τη απουσία του Σέρβου guard γέμισε την πεντάδα του με ύψος και δύναμη κατεβάζοντας στο 2 τον Ιωάννη Παπαπέτρου και στο 3 τον Aaron White ξεκινώντας όμως στο 4 με την έκπληξη που ακούει στο όνομα Ben Bentil. Ο Ισραηλινός coach πήγε να ματσάρει τον center τσέπης Hasan Martin με τον σχεδόν ίσο του αλλά πιο δυνατό Ντίνο Μήτογλου κρατώντας τον Παπαγιάννη φρέσκο και ξεκούραστο για όταν θα έμπαινε στο παιχνίδι ο Ellis. Το ρίσκο του βγήκε ο Παναθηναϊκός είχε συνέχεια χέρια στην μπάλα και εμπόδιζε σε εκνευριστικό βαθμό την κυκλοφορία του Ολυμπιακού ο οποίος κατέφυγε σε σκοτωμένες επιθέσεις αλλά και σουτ τα οποία έβγαιναν κυρίως από ατομικές ενέργειες και όχι από κάποιο σύστημα του coach Μπαρτζώκα. Στην επίθεση ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε το μέγεθος του ακουμπώντας μέσα την μπάλα στα πρώτα λεπτά του αγώνα και με την ευστοχία που ήρθε λόγω της αυτοπεποίθησης των πρασίνων η διαφορά ξέφυγε νωρίς.

Φάκελος Μποχωρίδης
Κυριακή 31 Ιανουαρίου ο Παναθηναϊκός ηττάται από τον πολύ καλό κατά γενική ομολογία Προμηθέα στο ΟΑΚΑ. Ο Λευτέρης Μποχωρίδης είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής των πρασίνων μιας και κάποια δικά του λάθη δίνουν δικαίωμα στην ομάδα της Πάτρας να γυρίσει ένα φαινομενικά τελειωμένο παιχνίδι. Πέντε ημέρες μετά θα έδειχνε γιατί τον πιστεύουν τόσο πολύ στον Παναθηναϊκό και γιατί πίστευε σε αυτόν ο τωρινός GM των πρασίνων και τοτέμ της ομάδας Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο Μποχωρίδης προερχόταν από ένα τρομερό παιχνίδι κόντρα στην Valencia(12 πόντοι (2/3 δίποντα,2/3 τρίποντα,2/2 βολές) 3 rebounds, 5 assists,+19 στο σύστημα αξιολόγησης) έχει κάνει επίσης έναν πολυ καλό αγώνα κόντρα στον Προμηθέα αλλά τον επισκιάζουν οι τελευταίες επιλογές. Στο ντέρμπι των “αιωνίων” ο coach Kattash του δείχνει την εμπιστοσύνη του τον ρίχνει στα βαθιά και εκείνος ανταποκρίνεται και με το παραπάνω καθώς η στατιστική του λέει 15 πόντοι με μια σχεδόν τέλεια βραδιά εντός πεδιάς αφού σούταρε 5/6(83%) και +18 στο σύστημα αξιολόγησης. Αν δεν έβγαινε με 5 φαουλ μπορεί να έσπαγε το φράγμα του 19 της προηγούμενης αγωνιστικής, παρόλα αυτά ο guard του Παναθηναϊκού ήταν ένα x-factor στην μεγάλη νίκη της ομάδας του.

Φάκελος Sant-Roos
Ο Κουβανός που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο παρκέ του ΣΕΦ ήταν ο παίχτης που φαντάστηκε ο Γιώργος Βόβορας όταν τον έφερε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι. Ο δυναμικός guard-forward του τριφυλλιού τελείωσε τον αγώνα έχοντας 20 πόντους, 5 assists και +27(!!!) στο σύστημα αξιολόγησης και όλα αυτά από την θέση του point guard. Εντύπωση δε έκανε η αυτοπεποίθηση που είχε στο τρίποντο, καθώς ο Ολυμπιακός όπως και οι περισσότερες αν όχι όλες οι ομάδες της Euroleague του άφησαν το τρίποντο κάποιες φορές αρκετά προκλητικά και εκείνος ευστόχησε σε 4 από το σύνολο των 6 που επιχείρησε δείχνοντας σημαντική βελτίωση στο συγκεκριμένο τομέα του παιχνιδιού του. Πήρε άριστα στην άμυνα μιας και δεν αντιμετώπισε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα απέναντι στα guard του Ολυμπιακού(Σλούκα,Σπανούλη,McKissik) όποτε χρειάστηκε να τους μαρκάρει αλλά ακόμα και στις αλλαγές που έπαιζε ο Παναθηναϊκός στην άμυνα και κάποιες φορές βρέθηκε με ψηλότερους αντιπάλους ουδέποτε έδειξε να αντιμετωπίζει πρόβλημα αντιμετωπίζοντας τους με την ίδια επιτυχία.

Φάκελος Hustle Stats
Ως Hustle Stats θεωρούμαι τις κατηγορίες που χρειάζεται μια μικρή “μαχη” ή περισσότερη προσπάθεια έτσι ώστε μια εκ των δυο ομάδων να πάρει την κατοχή. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα Rebounds,Τα Κλεψίματα και τα κοψίματα πάμε όμως να δούμε μία μία αυτές τις κατηγορίες.
1. Rebounding Battle
Η μάχη των Rebound είχε εν μέρει φαβορί και αυτό ήταν οι πράσινοι οι οποίοι είναι η τρίτη καλύτερη ομάδα στα συνολικά rebounds στην διοργάνωση μαζεύοντας κατά μέσο όρο 35.04 “σκουπίδια” ανά αγώνα έναντι 31.29 του όγδοου στην συγκεκριμένη κατηγορία Ολυμπιακού. Φαινομενικά τα σχεδόν τέσσερα rebound διαφορά μοιάζουν απειροελάχιστη διαφορά αλλά σε έναν “τελικό” για τους Πειραιώτες όπως αυτός της Παρασκευής όλα μετράνε και η διαφορά δεν ήταν ούτε ένα ουτε δυο ούτε τρία αλλά ούτε και τέσσερα. Ήταν ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ(!!!) ολόκληρα rebounds 38 έναντι 19 συνολικών(13-23 τα αμυντικά και 6-15 τα επιθετικά) δίνοντας το δικαίωμα στους παίχτες του coach Kattash πολλές φορές να έχουν δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες για να σκοράρουν. Στην μάχη των Rebounds λοιπόν ο Ολυμπιακός έπεσε χωρίς καν να δώσει μάχη
2. Κλεψίματα
Σε αυτή την κατηγορία η διαφορά των ομάδων ήταν όντως απειροελάχιστη με τον Ολυμπιακό να είναι οριακά καλύτερος κάνοντας 6.67 κλεψίματα ανά αγώνα έναντι 6.52 του Παναθηναϊκού. Όμως στον αγώνα αυτό ανατράπηκε με τους πράσινους να κλέβουν τους αντιπάλους τους 9 φορές έναντι μόλις 4 και να παίρνουν και 15 πόντους έναντι 2 μέσω αυτών. Τα κλεψίματα είναι θέμα διάθεσης και ευφυΐας στην άμυνα και ο Παναθηναϊκός έδειξε να τα κατέχει πολυ καλα και τα δύο αυτά στοιχεία στο αμυντικό του μισό το βράδυ της Παρασκευής.
3. Κοψίματα
Επίσης απειροελάχιστη η διαφορά με τον Παναθηναϊκό ελάχιστα καλύτερο κάνοντας 3 μπλοκ ανα αγώνα έναντι 2.92 του Ολυμπιακού. Αυτή ήταν και η μόνη διαφορά που αποτυπώθηκε στα χαρτιά μιας και οι ερυθρόλευκοι είχαν 3 έναντι 2 μόλις κοψιμάτων στον αγώνα αλλά κανένα εξ αυτών σε κάποιο κρίσιμο σημείο του αγώνα όπως για παράδειγμα το δεύτερο μπλοκ του Παναθηναϊκού είναι το κόψιμο του Παπαγιάννη στον Σλούκα την ώρα που ο Ολυμπιακός πάει να κάνει μια ύστατη προσπάθεια για να γυρίσει στο παιχνίδι.

Συνολικά 2-1 αυτή η σημαντική κατηγορία του παιχνιδιού υπερ των πρασίνων που επιβεβαιώνει το γεγονός που αναφέραμε στην αρχή. Δηλαδή ότι οι παίχτες του Kattash μπήκανε με το μαχαίρι στα δόντια.

Φάκελος ευστοχία
Στον συγκεκριμένο τομέα πρέπει να πούμε ότι και οι δυο ομάδες έκαναν τρομερή εμφάνιση εντός πεδιάς σουτάροντας με με το εξωπραγματικό 100% οι γηπεδούχοι(20/20 δίποντα 8/8 τρίποντα) αλλά και οι πράσινοι με το επίσης υψηλό 90%(19/20 δίποντα, 9/11 τρίποντα) η διαφορά έγινε στο κομμάτι των ελεύθερων βολών με τους γηπεδούχους να έχουν 58% και 11/19 και τους φιλοξενούμενους να σουτάρουν με το αψεγάδιαστο 100% και 25/25. Οι πράσινοι φάνηκαν αρκετά μετρημένοι και στοχοποιήσαν κάποιες “θέσεις” στο παιχνίδι τους και έτσι δεν χρειάστηκε να πανε σε περιττές και φλύαρες επιθέσεις μετά από ατομικές ενέργειες δείχνοντας αρκετά διαβασμένοι στο επιθετικό τους κομμάτι.

Φάκελος Paintouching
Ο αγαπημένος μας όρος τον αναλύσαμε διεξοδικά μετά την νίκη επί της Valencia ήρθε να επιβεβαιωθεί και τώρα. Οι πράσινοι ψηλοί μαζί σε αυτόν τον αγώνα είχαν για ακόμα έναν αγώνα κάτι παραπάνω από τους ΜΙΣΟΥΣ(!!!) πόντους της ομάδας τους(45 στο σύνολο) ενώ και στα rebounds πάλι όλοι μαζί είχαν κάτι παραπάνω από τα μισά(22 από τα 38). Με αυτόν τον τρόπο μας έδειξαν από το πράσινο στρατόπεδο πως στοχεύουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την front line τους. Αξιοσημείωτο σε όλα αυτά είναι ότι οι 45 από τους 88 πόντους και τα 22 από τα 38 rebounds ήρθαν με τον Auguste στο DNP.

Εν κατακλείδι ο Παναθηναϊκός του Kattash έχει αρχίσει να παίζει έτσι όπως θέλει ο Ισραηλινός coach τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα κάνοντας τον πιο σκληρό αμυντικά αλλά και πιο σκεπτόμενο και στοχευμένο επιθετικά. Το μόνο που μένει να δούμε είναι η διάρκεια που θα έχει το εν λόγω πλάνο και που τελικά θα οδηγήσει τους έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης στο τέλος της σεζόν όταν και θα γίνει το τελικό ταμείο.