Σε συμφωνία ήρθαν η Αδριατική λίγκα με την Ευρωλίγκα για τα κριτήρια, που πρέπει να πληρούν οι ομάδες, που προέρχονται από την πρώτη και θέλουν να αγωνιστούν στην δεύτερη. Το πρόβλημα υπήρχε διότι τα κριτήρια στον εσωτερικό κανονισμό (χωρητικότητα γηπέδου, πόλη με αεροδρόμιο κτλ) της Αδριατικής λίγκας είναι διαφορετικά από αυτά του αντίστοιχου κανονισμού της Ευρωλίγκας. Η συμφωνία είναι ότι για την φετινή χρονιά η Αδριατική λίγκα θα κρατήσει τα κριτήριά της, όπως ισχύουν αυτή την στιγμή αλλά από την επόμενη θα τα προσαρμόσει έτσι ώστε να είναι ίδια με τους διεθνείς κανονισμούς της Ευρωλίγκας.

Εάν στο τέλος της σεζόν 2012-13 στην Αδριατική λίγκα, η ομάδα που είναι στην πρώτη θέση πληροί όλες τις Β-βαθμού ελάχιστες απαιτήσεις σύμφωνα με τις Εσωτερικό Κανονισμό 2012-13 της Ευρωλίγκας, εφαρμόζοντας τα κριτήρια για το γήπεδο και την πόλη, που ισχύουν για να αγωνιστούν στην ABA Λιγκ το 2013 (χωρητικότητα , ξενοδοχεία, διεθνές αεροδρόμιο), η Ευρωλίγκα θα εφαρμόσει τον εσωτερικό κανονισμό της ΑΒΑ Λιγκ για το 2012-13, προκειμένου να οριστεί η τελική κατάταξη. Στην βαθμολογία της Ευρωλίγκα για το 2013-14, ο τροπαιούχος του φάιναλ φορ της Αδριατικής για το 2013 και ο φιναλίστ θα πάρουν τις πρώτες δύο θέσεις, ενώ η ομάδα με την υψηλότερη θέση στην βαθμολογία της κανονικής διάρκειας θα πάρει την τελευταία θέση.

Εάν στο τέλος της σεζόν 2012-13 στην Αδριατική λίγκα, η ομάδα που είναι στην πρώτη θέση δεν πληροί όλες τις Β-βαθμού ελάχιστες απαιτήσεις σύμφωνα με τις Εσωτερικό Κανονισμό 2012-13 της Ευρωλίγκας, ισχύουν τα ίδια με την διαφορά ότι στην βαθμολογία της Ευρωλίγκα για το 2013-14, ο τροπαιούχος του φάιναλ φορ της Αδριατικής για το 2013 και ο φιναλίστ θα πάρουν τις πρώτες δύο θέσεις, ενώ ο ηττημένος από τους ημιτελικούς, με την υψηλότερη θέση στην κανονική διάρκεια θα πάρει την τελευταία θέση.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Ευρωλίγκας, δήλωσε: “Σαν ένας οργανισμός, η Ευρωλίγκα κι η Αδριατική Λίγκα συνεργάστηκαν προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα προστάτευε τα συμφέροντα των αθλητικών συλλόγων που συμμετέχουν την σεζόν 2012-13 στην ΑΒΑ Λιγκ. Με τη συμφωνία αυτή κάθε σύλλογος γνωρίζει πλέον τι ακριβώς θα ισχύει από τώρα και ως το τέλος της σεζόν 2012-13 ABA League, η οποία περιλαμβάνει το ABA Final Four 2013″.

Ο Ράντοβαν Λόρμπεκ, πρόεδρος της ΑΒΑ Λιγκ δήλωσε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευγνώμονες της Ευρωλίγκας για την κατανόησή τους σε αυτή την κατάσταση. Εξαιτίας της ισχυρής σχέση εργασίας που έχουμε, ήταν σε θέση να υπογράψουν μια συμφωνία ζωτικής σημασίας για όλους τους συλλόγους της περιοχής μας. Η συμφωνία εξακολουθεί να επιτρέπει σε όλους τους συλλόγους της Αδριατικής Λίγκας, που πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά δεν πληρούν σήμερα τις ελάχιστες απαιτήσεις για να συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα 2013-14, να αγωνιστούν σε μια εναλλακτική πόλη και γήπεδο μετά το φινάλε της ABA 2013 Final Four“.