O Ζαν Τάμπακ είναι και επίσημα ο νέος προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίν εδώ και λίγες μέρες. Ο 45χρονος τεχνικός αντικατέστησε τον Γκάι Γκούντες στο “τιμόνι” της ομάδας του “λαού”, μετά το πολύ άσχημο ξεκίνημα σε πρωτάθλημα και Euroleague.

Ο Κροάτης προπονητής θα κοουτάσρει για πρώτη φορά την ομάδα του στον εντός έδρας αγώνα της Πέμπτης(19/11, 21.15) με την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τον ίδιο να δηλώνει υπερήφανος που επιλέχθηκε από την διοίκηση, προκειμένου να καθοδηγήσει έναν τόσο ιστορικό σύλλογο. Παράλληλα τόνισε πως πρώτο του μέλημα είναι να τονώσει την ψυχολογία της ομάδας και έπειτα να βελτιώσει την αμυντική  της λειτουργία.

Aναλυτικά όσα δήλωσε:

“Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Από τα 14 μου το μπάσκετ δεν είναι απλώς ένα άθλημα ή μια δουλειά για μένα, αλλά τρόπος ζωής και μόνο στο άκουσμα του ονόματος της Μακάμπι, ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως πρόκειται για κάτι πολύ ξεχωριστό. Ετσι, για μένα, το να επιλεγώ ως προπονητής της Μακάμπι με κάνει πολύ περήφανο. Δυστυχώς η ζωή ενός προπονητή και μιας ομάδας δεν είναι σταθερή, γιατί αν ήταν σταθερή και δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, εγώ τώρα δεν θα ήμουν εδώ”.

Για το τι σκοπεύει να αλλάξει: “Εχω δει βίντεο με αγώνες της ομάδας, όμως αν δεν δουλέψω κάποιες μέρες με τους παίκτες δεν μπορώ να πω τι χρειάζεται να αλλάξει. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η αυτοπεποίθηση των παικτών είναι σε χαμηλό επίπεδο και αυτήν πρέπει να βελτιώσουμε. Η πρώτη δουλειά μου είναι να βελτιώσω την ψυχολογία τους και να τους βοηθήσω να έχουν καλύτερη αμυντική προσέγγιση. Δεύτερον πρέπει αρχικά να τους ζητήσω πράγματα που δεν θα είναι περίπλοκα, ώστε να μπορούν να τα κάνουν άμεσα πράξη. Η φιλοσοφία μου είναι διαφορετική σε σχέση με αυτό που ισχύει ως τώρα στην ομάδα γι’ αυτό και θέλω να εφαρμόσω μια πιο αμυντική φιλοσοφία και να τους κάνω όλους να πιστέψουν σε αυτό”.

Για τους στόχους της ομάδας: “Αυτό που είπα στους ιδιοκτήτες και μου είπαν κι αυτοί μόλις υπογράψαμε είναι πως η Μακάμπι πάντα έχει υψηλούς στόχους και θέλει να παίρνει τίτλους. Η πρώτη μας δουλειά είναι να προκριθούμε στην επόμενη φάση της Euroleague, κάτι που είναι δύσκολο, γιατί την ώρα που χρειαζόμαστε νίκες, πρέπει να δουλέψουμε στα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Οταν είσαι στη Μακάμπι υπάρχει συγκεκριμένος στόχος για την κορυφή. Γνωρίζω τι περιμένουν από μένα και ότι η Μακάμπι είναι μια ομάδα που εμπνέει πολύ”.

Για το δίδυμο Ρότσεστι-Φάρμαρ που δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα: “Προφανώς ως τώρα δεν έχει λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Απλώς πρέπει να τους κάνουμε να παίζουν καλύτερα μαζί”.