Χθες, ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν τρομερός για χάρη του Προμηθέα Πατρών και πραγματοποίησε την ίσως κορυφαία εμφάνιση της έως τώρα καριέρας του! Πιο συγκεκριμένα, ο 30χρονος guard αρίθμησε 12 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ στην ήττα- αποκλεισμό της ομάδας του από τη Cedevita Olimpija στη Σλοβενία, σημειώνοντας έτσι το πρώτο triple double στο EuroCup από τη σεζόν 2015-16!

Το basketblog.gr λοιπόν, σας παρουσιάζει κάθε ένα ελληνικό triple double που έλαβε χώρα στα ευρωπαϊκά ύδατα, σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε αρχικά το 2000.

Η αρχή με τον Edwards

Τη σεζόν 1999-2000, ο Bill Edwards του ΠΑΟΚ σημειώνει 24 πόντους, 15 ριμπάουντ και 10 τελικές πάσες σε ένα νικηφόρο αγώνα κόντρα στη γαλλική Cholet, στο πλαίσιο της πρώην Euroleague. Έκτοτε, θα έπρεπε να περάσουν 19 χρόνια, για να λάβει χώρα ξανά κάτι αντίστοιχο.

Ο Καλάθης ήπιε νερό από την πηγή

Τη σεζόν 2018-19 λοιπόν, ο Νικ Καλάθης του Παναθηναϊκού έγινε ο πρώτος Έλληνας που πετυχαίνει triple double στην Euroleague. Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, κόντρα στη Buducnost, ο αρχηγός του «τριφυλλιού» πέτυχε 11 πόντους, 12 ριμπάουντ και 18 ολόκληρες ασίστ, οδηγώντας την ομάδα του σε μια άνετη νίκη. Έτσι, σπάει μια κατάρα που τον κυνηγούσε σε όλη του την καριέρα, σχετικά με τα πόσα triple doubles έχει χάσει είτε για λίγα ριμπάουντ είτε για λίγες ασίστ.. Σε όλη του την καριέρα, ο νυν παίκτης της Barcelona είχε επιτύχει μόλις 2 φορές triple double, όταν ακόμα αγωνιζόταν στο κολέγιο της Florida.

Συνολικά, η χώρα μας έχει μετρήσει 3 triple doubles στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και βρίσκεται στην 2η θέση όλων των εποχών, πίσω μονάχα από το Ισραήλ, που έχει 4 υπό την κατοχή του (2 ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού Nikola Vujcic με τη φανέλα της Maccabi Tel Aviv).

Triple Doubles από την άλλη μεριά…

Μπορεί οι ελληνικές ομάδες να έχουν γερή παρουσία αναφορικά με τα triple doubles που οι ίδιες πετυχαίνουν, αλλά έχουν ισάξια δεινή…επιτυχία στα triple doubles που γίνονται εις βάρος τους.

Την αρχή είχε κάνει τη σεζόν 1994-95 ο Vasily Karasev της CSKA Moscow (21 πόντοι/10 ριμπάουντ/10 ασίστ) κόντρα στον Ολυμπιακό, ενώ 6 χρόνια αργότερα, τη σεζόν 2000-01, ο Derrick Phelps σημείωσε 11 πόντους, 10 ριμπάουντ και 12 ασίστ σε έναν αγώνα κόντρα στον Ηρακλή.

Η πιο πρόσφατη φορά που έγινε κάτι ανάλογο, το 2015-16, ο Courtney Fortson της τούρκικης Banvit πέτυχε 13 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ κόντρα στον Άρη.