Η φετινή πρώτη φάση της Ευρωλίγκα, ήταν μάλλον από τις πιο ανταγωνιστικές της τελευταίας δεκαετίας, «εγκυμονώντας» κατά τη διάρκεια της ουκ ολίγες εκπλήξεις για τα «μεγαθήρια» της διοργάνωσης, με αρκετά από αυτά να έχουν δει «τον χάρο με τα μάτια τους». Στην προτελευταία αγωνιστική, όμως, ήδη 13 εισιτήρια είναι «τσεκαρισμένα» για το Top-16. Φενέρμπαχτσε, Χίμκι, Ολυμπιακός, Λαμποράλ Κούτσα, Αναντολού Εφές, Τσεντεβίτα, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Παναθηναϊκός, Ζαλγκίρις, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μάλαγα και Μπάμπεργκ βρίσκονται ήδη εκεί και την πρόκριση διεκδικούν άλλες έξι ομάδες.

Τέσσερις εξ αυτών είναι στο συναρπαστικό πρώτο όμιλο, όπου η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει εξασφαλισμένη τη μοίρα της. Για να βάλει την απαραίτητη «ασφαλιστική δικλίδα», πρέπει να κερδίσει τη Στρασμπούρ στο «Palacio De Los Deportes». Αν, αντιθέτως, ηττηθεί πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα του αγώνα Ερυθρός Αστέρας-Μπάγερν Μονάχου, όπου θα χρειαστεί νίκη των σέρβων στο Βελιγράδι για να μη βρεθεί εκτός Top-16 μαζί με τους γερμανούς. Αν, βέβαια, κερδίσει η κατάσταση υπεραπλουστεύεται και το τέταρτο «εισιτήριο» θα κριθεί στον αγώνα της σερβικής πρωτεύουσας.

Τα πράγματα είναι πιο… κατανοητά στον τέταρτο όμιλο, όπου όλα παίζονται στον αγώνα Νταρουσάφακα-Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οι τούρκοι έχουν το προβάδισμα μίας νίκης, αλλά αν οι παίκτες του Γιαν Τάμπακ κερδίσουν με διαφορά 12 πόντων και άνω, τότε παίρνουν τη θέση τους και γλιτώνουν ένα μεγάλο «κάζο» για την ιστορία τους.

Εκεί που δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα ξεκάθαρο, είναι οι ομάδες που θα απαρτίζουν τους δύο ομίλους του Top-16. Στον Ε’ Όμιλο βρίσκεται σίγουρα ως πρώτη ομάδα του πρώτου ομίλου η Φενέρμπαχτσε, ενώ στον ΣΤ’ Όμιλο ο Ολυμπιακός θα βρει στο δρόμο του την Μπάμπεργκ ως τρίτη του τέταρτου ομίλου και την Χίμκι ως δεύτερη ή τέταρτη του πρώτου ομίλου. Οι υπόλοιπες 12 θέσεις, θα γίνουν γνωστές την επόμενη εβδομάδα. Το πιο αξιοσημείωτο, είναι η περίπτωση ενός ελληνικού «εμφυλίου», που θα συμβεί σε περίπτωση ήττας του Παναθηναϊκού στο Κάουνας απέναντι στη Ζαλγκίρις. Θα τερματίσει, τότε, τέταρτος στον τρίτο όμιλο και θα «συγκρουστεί» με τους «ερυθρολεύκους».

Ας δούμε, όμως, τι συμβαίνει με την τελική κατάταξη σε κάθε όμιλο:

Α’ Όμιλος:
 
1.Φενέρμπαχτσε 16 (7-2) *
2.Χίμκι 14 (5-4) *
3.Ρεάλ Μαδρίτης 13 (4-5)
4.Μπάγερν 13 (4-5)
5.Ερυθρός Αστέρας 13 (4-5)
6.Στρασμπούργκ 12 (3-6)

(*) Έχουν προκριθεί

Η τελευταία αγωνιστική:

Χίμκι – Φενέρμπαχτσε
Ρεάλ Μαδρίτης – Στρασμπούρ
Ερυθρός Αστέρας – Μπάγερν Μονάχου

Η Φενέρμπαχτσε είναι δεδομένα πρώτη. Η Χίμκι, τώρα, αν κερδίσει είναι σίγουρα δεύτερη, ενώ με ήττα πρέπει να περιμένει τα υπόλοιπα αποτελέσματα για να μάθει την κατάταξή της και θα καταλήξει τέταρτη μόνο σε περίπτωση νίκης των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου, καθώς υστερεί στην τριπλή ισοβαθμία με τις δύο αυτές ομάδες. Η Ρεάλ Μαδρίτης τερματίζει δεύτερη σε αυτό το σενάριο, ενώ τρίτη θα είναι στους συνδυασμούς Ερυθρός Αστέρας-Χίμκι και Μπάγερν-Χίμκι. Τέταρτη θα είναι είτε αν κερδίσει και υπάρξει ο συνδυασμός Φενέρ-Ερυθρός Αστέρας, είτε αν χάσει από τη Στρασμπούρ και ταυτόχρονα κερδίσει ο Ερυθρός Αστέρας. Οι σέρβοι, πάλι, μπορούν να καταλήξουν μόνο τρίτοι αν προκριθούν, εκτός του σεναρίου της δικής του νίκης με συνδυασμό Ρεάλ-Χίμκι. Όλα αυτά, μόνο με νίκη επί της Μπάγερν. Το ίδιο ισχύει αντιστοίχως για τους «Βαυαρούς», οι οποίοι στο σενάριο αυτό καταλήγουν σύμφωνα με τις πιθανότητες τρίτοι, πλην του συνδυασμού Ρεάλ-Χίμκι. Η Στρασμπούρ, από την πλευρά της προκρίνεται μόνο τέταρτη και, όπως αναφέραμε, μόνο με ταυτόχρονη νίκη της Μπάγερν.

Β’ Όμιλος:

1.Ολυμπιακός 17 (8-1) *
2.Αναντολού Έφες 14 (5-4) *
3.Λαμποράλ Κούτσα 14 (5-4) *
4.Τσεντεβίτα 13 (4-5) *
5.Αρμάνι Μιλάνο 12 (3-6)
6.Λιμόζ 11 (2-7)

(*) Έχουν προκριθεί

Η τελευταία αγωνιστική

Ολυμπιακός – Αναντολού Εφές
Λαμποράλ Κούτσα – Τσεντεβίτα
Αρμάνι Μιλάνο – Λιμόζ

Ο Ολυμπιακός είναι δεδομένα πρώτος και η Αρμάνι Μιλάνο με τη Λιμόζ έχουν αποκλειστεί. Η Εφές τερματίζει δεύτερη αν κερδίσει στο ΣΕΦ και τρίτη αν ηττηθεί, με τη δεύτερη θέση να καταλαμβάνεται στην περίπτωση αυτή από τον νικητή του Λαμποράλ-Τσεντεβίτα. Ο χαμένος κατατάσσεται τέταρτος.


Γ’ Όμιλος:

1.Λοκομοτίβ Κουμπάν 16 (7-2) *
2.Μπαρτσελόνα 15 (6-3) *
3.Παναθηναϊκός 14 (5-4) *
4.Ζαλγκίρις Κάνουνας 14 (5-4) *
5.Καρσίγιακα 11 (2-7)
6.Ζιελόνα Γκόρα 11 (2-7)

(*) Έχουν προκριθεί

Η τελευταία αγωνιστική

Λοκομοτίβ Κουμπάν – Μπαρτσελόνα
Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός
Ζιελόνα Γκόρα – Καρσίγιακα

Ο Παναθηναϊκός αν κερδίσει στη «Ζαλγκίριο Αρένα» τερματίζει τρίτος και τέταρτος αν ηττηθεί, συμπίπτοντας με τον Ολυμπιακό. Η «μάχη» της πρωτιάς ανάμεσα σε Λοκομοτίβ Κουμπάν με την Μπαρτσελόνα απομένει, με τον νικητή να κερδίζει την κορυφή και το δεύτερο να βρίσκεται στον όμιλο των «ερυθρολεύκων».

Δ’ Όμιλος:

1.ΤΣΣΚΑ Μόσχας 17 (8-1) *
2.Μάλαγα 16 (7-2) *
3.Μπάμπεργκ 14 (5-4) *
4.Νταρουσάφακα 13 (4-5)
5.Μακάμπι 12 (3-6)
6.Σάσαρι 9 (0-9)

(*) Έχουν προκριθεί

Η τελευταία αγωνιστική:

Μάλαγα – ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Νταρουσάφακα – Μακάμπο Τελ Αβίβ
Μπάμπεργκ – Σάσαρι

Σε αυτόν τον όμιλο, σίγουρα τρίτη είναι η Μπάμπεργκ. Η πρώτη θέση θα εξαρτηθεί από τον νικητή του αγώνα Μάλαγα-ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο οποίος και θα βρεθεί στο δρόμο του Ολυμπιακού. Η τέταρτη θέση παίζεται ανάμεσα σε Νταρουσάφακα και Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τη δεύτερη να προκρίνεται κερδίζοντας με διαφορά 12 πόντων.

Το Top-16 αν η πρώτη φάση τελείωνε τώρα (9η αγωνιστική):

Ε’ Όμιλος

Φενέρμπαχτσε (A1)
Τσεντεβίτα (B2)
Παναθηναϊκός (Γ3)
Νταρουσάφακα (Δ4)
Λοκομοτίβ Κουμπάν (Γ1)
Ουνικάχα (Δ2)
Ρεάλ (Α3)
Λαμποράλ Κούτσα (Β4)
 
ΣΤ’ Όμιλος

Ολυμπιακός (Β1)
Μπαρτσελόνα (Γ2)
Μπάμπεργκ (Δ3)
Ερυθρός Αστέρας (Α4)
ΤΣΣΚΑ (Δ1)
Χίμκι (Α2)
Αναντολού Εφές (Β3)
Ζαλγκίρις (Γ4)

Οι πιθανότητες διαμόρφωσης του Top-16:

Ε’ Όμιλος

Φενέρ
Εφές-Λαμποράλ-Τσεντεβίτα
Παναθηναϊκός-Ζαλγκίρις
Μακάμπι-Νταρουσάφακα
Λοκομοτίβ-Μπαρτσελόνα
Μάλαγα-ΤΣΣΚΑ
Ρεάλ-Ερυθρός Αστέρας-Μπάγερν
Τσεντεβίτα-Λαμποράλ
 
ΣΤ’ Όμιλος
 
Ολυμπιακός
Εφές-Τσεντεβίτα-Λαμποράλ
Μπάμπεργκ
Ρεάλ-Στρασμπούρ-Ερυθρός Αστέρας-Μπάγερν
ΤΣΣΚΑ-Μάλαγα
Κίμκι-Ρεάλ
Εφές-Λαμποράλ-Τσεντεβίτα
Ζαλγκίρις-Παναθηναϊκός