Συνήθως οι αλλαγές στα ρόστερ μεγάλων ομάδων δεν διαφοροποιούν κατά πολύ τον τρόπο παιχνιδιού και δεν επηρεάζουν τόσο το προϋπάρχον υλικό.Κάποιος φεύγει,κάποιος έρχεται, αλλά η νοοτροπία παραμένει ίδια και οι στόχοι πάντα υψηλοί. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως παρατηρείται θεαματική βελτίωση παικτών που αν και ήταν ήδη σε τοπ επίπεδο,χρειάστηκε μια αλυσίδα γεγονότων ώστε να αγγίξουν το ταβάνι.

Ο λόγος για τον Μίλος Τεόντοσιτς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.Ένας αστέρι του ευρωπαϊκού και ,γιατί όχι,παγκοσμίου μπάσκετ βρίσκεται στην 10η σεζόν του στην Ευρωλίγκα. Παρά το γεγονός ότι και τις προηγούμενες χρονιές πρωταγωνιστούσε,φέτος είναι τα απόλυτο βαρόμετρο της ομάδας του,αποτελώντας παράδειγμα του πως οι προσθαφαιρέσεις στα ρόστερ μπορούν να απελευθερώσουν μερικούς παίκτες.

Ο… παλιός Μίλος

Ο ύψους 1.95 Μίλος Τεόντοσιτς πλησιάζει το τριακοστό έτος της ηλικίας του και στις τελευταίες δύο χρονιές του στην Ευρωλίγκα εμφανίζεται πολύ πιο ώριμος και ολοκληρωμένος.Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού(2007-2011) έγινε γνωστός για τις απίθανες ασίστ του και την ικανότητα να πάρει ένα παιχνίδι μόνος του με τα λεγόμενα αψυχολόγητα σουτ.Εκεί που δεν το περίμενε κανείς,ένα σουτ του Σέρβου γκαρντ άλλαζε την ροή ενός αγώνα.Βέβαια πολλές φορές οι καλές προθέσεις του Μίλος δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα για Ολυμπιακό και ΤΣΣΚΑ,αφού τα τρίποντα ήταν άστοχα και το αποτέλεσμα ήταν η ήττα. Παράλληλα,όσο περνούσε ο καιρός τόσο του κολλούσε η ρετσινιά του «Loser».Ήταν ένας απλά πολύ καλός παίκτης που δεν μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας.

Το καλοκαίρι του 2014 η διοίκηση της ΤΣΣΚΑ έφτασε στο σημείο να σκέφτεται να διώξει τον Σέρβο από την Μόσχα,θεωρώντας τον συνυπεύθυνο μαζί με τους Νέναντ Κρστιτς και Έτορε Μεσίνα για τις τρεις συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες της ομάδας να πάρει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.Παρόλα αυτά,ο Τεόντοσιτς έμεινε με τον Σέρβο σέντερ και τον Ιταλό προπονητή να αναχωρούν για άλλες πολιτείες.

Τα χρόνια της απόλυτης καταξίωσης

Ο Δημήτρης Ιτούδης αναλαμβάνει χρέη προπονητή στην «αρκούδα» και ο Τεόντοσιτς μεταμορφώνεται σταδιακά προς το καλύτερο.Ταυτόχρονα συνθέτει μαζί με τον Νάντο Ντε Κολό ένα τρομερό δίδυμο.Έχοντας ως highlight τους 27 πόντους και τις 10 ασίστ κόντρα στην Μάλαγα οδηγεί την ρωσική ομάδα στο Final 4 της Μαδρίτης αλλά πέφτει στον κακό δαίμονά της,Ολυμπιακό, που την αποκλείει στον ημιτελικό με 70-68.Μετά από 5 χρόνια ο Τεόντοσιτς είναι και πάλι μέλος της καλύτερης πεντάδας της Ευρωλίγκας ενώ σε 24 παιχνίδια είχε κατά μέσο όρο 14.8 πόντους,2.8 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 3.7 λάθη.

Την περσινή σεζόν (2015-16) ήρθε η εξιλέωση.Η πρώτη Ευρωλίγκα για τον Σέρβο είναι γεγονός! Στον τελικό του Βερολίνου έχει 19 πόντους,5 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 2 κλεψίματα στο 101-96 επί της Φενέρμπαχτσε.Όσο για τις επιδόσεις του; 16.1 πόντοι,2.7 ριμπάουντ,5.7 ασίστ και 3 λάθη σε 29 αγώνες.

Φέτος είναι ακόμη καλύτερος!Σε μόλις 12 αγώνες έχει 18.7 πόντους,2.3 ριμπάουντ,8.2 ασίστ και 2.6 λάθη.

Ο κορυφαίος ίσως γκαρντ αυτή την στιγμή στα ευρωπαϊκά γήπεδα χρειάστηκε την καθοδήγηση του κόουτς Ιτούδη και το μοίρασμα της μπαγκέτας με τον Ντε Κολό για να δείξει πόσο πραγματικά καλός είναι.Διαβάζει ιδανικά το παιχνίδι, δεν παίρνει τραβηγμένες προσπάθειες και ταυτόχρονα κάνει ελάχιστα λάθη.Κόντρα στην Μπασκόνια ήταν τρομακτικός με 34 πόντους και 10 ασίστ και έγινε ο τρίτος παίκτης που ξεπερνά τις 1000 ασίστ (έχει φτάσει τις 1027) μετά τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Βασίλη Σπανούλη,ενώ βρίσκεται ήδη στην 4η θέση των πρώτων σκόρερ της Ευρωλίγκας με 2564 πόντους. Αν προσθέσουμε και το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με αποκορύφωμα τους 18 πόντους και τις 6 ασίστ απέναντι στις ΗΠΑ,γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο Μίλος Τεόντοσιτς έχει εξελιχθεί σε έναν σούπερ σταρ διεθνούς εμβέλειας.