Ο Μίλος Τεόντοσιτς στα 29 του χρόνια έχει κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του: μετάλλια με την Εθνική Σερβίας, πρωταθλήματα, κύπελλα, διακρίσεις στις καλύτερες πεντάδες σε διεθνής διοργανώσεις, βραβεία ως MVP αλλά του λέιπει μόνο ένα τρόπαιο που του στοιχειώνει το μυαλό ακόμα και σήμερα, η Ευρωλίγκα. Πώς γίνεται να θεωρείται αποτυχημένος ένας από τους καλύτερους γκαρντ στην ιστορία του σύγχρονου Ευρωπαϊκού μπάσκετ και ειδικά στην χώρα μας να λοιδορείται από τους οπαδούς;

             Τα πρώτα final four

Σε ηλικία 22 χρονών πήγε στο πρώτο final four της καριέρας του με την φανέλα του Ολυμπιακού στο Βερολίνο (όπως και φέτος) και ουσιαστικά είχε συμπληρωματικό ρόλο στο ρόστερ των «ερυθρόλευκων» εκείνη την σεζόν, αλλά χρειάστηκε να μπεί στον αγώνα επειδή ο Πάργκο ήταν φορτωμένος με φάουλ. Πέτυχε 2 μεγάλα τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο που κράτησαν τον Ολυμπιακό κοντά στο σκορ. Στο δραματικό τέλος δεν αγωνίστηκε και από τον κόουτς Γιαννάκη επιλέχθηκε ο πιο έμπειρος Γκριρ.Το αποτέλεσμα; Νίκη του Παναθηναϊκού.

Την επόμενη σεζόν μαζί με τους Κλείζα, Τσίλντρες, Παπαλουκά και Μπουρούση ήταν οι 5 σταρς του Ολυμπιακού που το οδήγησαν στο final four στο Παρίσι, εκεί στον ημιτελικό βρήκε απέναντι του την Παρτιζάν Βελιγραδίου την ομάδα που έμαθε να «μισεί» από παιδί λόγω της λατρείας του για τον Ερυθρό Αστέρα. Στον ημιτελικό ο Τεόντοσιτς δεν είναι πολύ καλός όμως σκοράρει 17 πόντους με 8/8 βολές και 3 από τα 4 εύστοχα τρίποντα του Ολυμπιακού σε όλο τον αγώνα. Μάλιστα έβαλε και τις κρίσιμες βολές στο τέλος της παράτασης που έδωσαν την πρόκριση στον τελικό της Ευρωλίγκα στην ομάδα του μετά από 13 χρόνια. Στον τελικό ο Σέρβος παίκτης αγωνίστηκε μόλις 24 λεπτά και σκόραρε 10 πόντους με 4/6 σουτ. Όμως ήταν εμφανώς επηρεασμένος από την γαστρεντερίτιδα που τον ταλαιρωπούσε από το Σάββατο το πρωί, μάλιστα οι φήμες λένε ότι την ώρα που είχε γκαλά η Ευρωλίγκα ο Μίλος δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος. Το αποτέλεσμα του τελικού ήταν απογοητευτικό, ο Ολυμπιακός είχε μόνο τον Παπαπλουκά να παλεύει και παραδώθηκε στην Μπαρτσελόνα και τον Ναβάρο με σκορ 86-68.

         Η Πόλη που τον κηνυγάει ακόμα

Σεζόν 2012 και ο Τεόντοσιτς από το καλοκαίρι έχει φύγει με τον όχι και καλύτερο τρόπο από τον Ολυμπιακό και έχει πάει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Γιόνας Καζλάουσκας, του Αντρέι Κιριλένκο και του Ραμούνας Σισκάουσκας. Θεωρείται το νούμερο «1» στην Ρωσική ομάδα μαζί με τον Κιριλένκο και τον Σισκάουσκας και είναι αυτοί που θα πρέπει να δώσουν το τρόπαιο στην ομάδα τους μετά από 3 χρόνια. Το final four διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη,αντίπαλος στα ημιτελικά ο Πανανθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι το απόλυτο φαβορί. Το ματς δεν ξεκινάει καλά, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο οι Ρώσοι κάνουν την αντεπίθεση τους και φτάνουμε σε ένα δραματικό φινάλε. Ο Μίλος βάζει το μεγάλο σουτ και η ομάδα του λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος είναι μπροστά με 1 πόντο, ο Τεόντοσιτς χάνει 2 ελεύθερες βολές στο τέλος όμως, η ΤΣΣΚΑ την γλιτώνει και νικάει με 66-64 αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι η διαιτησία την βοήθησε αρκετά.

Στον τελικό η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας αντιμετωπίζει την μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης, τον Ολυμπιακό του Ντούσαν Ίβκοβιτς με μόνο έμπειρο παίκτη από final four τον Βασίλη Σπανούλη. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με ένα τρομερό ξέσπασμα του Τεόντοσιτς στο δεύτερο δεκάλεπτο όπου πετυχαίνει 14 από τους 15 συνολικά πόντους του στον τελικό παέι στο ημίχρονο με +14 και κρατάει την κούπα με το ένα χέρι. Όμως ο Ολυμπιακός κάνει την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των final four και από το -19 στο τρίτο δεκάλεπτο νικάει στο τέλος με το αξέχαστο «πεταχτάρι» του Γιώργου Πρίντεζη και στέφθεται πρωταθλητής Ευρώπης μετά από 15 χρόνια. Ο Τεόντοσιτς θεωρείται υπεύθυνος για την ήττα, λογικό όταν είναι ηγέτης των Ρώσων όμως τα άλλα δύο αστέρια της ομάδας ο Κιριλένκο και ο Σισκάουσκας έχασαν βολές και έκαναν λάθη στο τέλος. Ο Μίλος είναι τόσο εκνευρισμένος και απογοητευμένος μετά το ματς που χτυπαέι μερικές πινακίδες στα αποδυτήρια. Τρίτο final four της καριέρας του και ακόμα «άτιτλος».

         Οι 3 σερί χαμένοι ημιτελικοί

Final four 2013 στο Λονδίνο και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παέι με άλλον προπονητή τον παλίο της κόουτς Έτορρε Μεσίνα που την είχε οδηγήσει στην τελευταία κατάκτηση  της Ευρωλίγκα το 2008 στην Μαδρίτη. Αντίπαλος στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα και του Βασίλη Σπανούλη και οι Ρώσοι θέλουν εκδίκηση για τον χαμένο τελικός της Πόλης. Όμως οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν μία καταπληκτική εμφάνιση με τρομερή άμυνα και πολύ καλές επιλογές στην επίθεση και ουσιαστικά τελειώνουν τον ημιτελικό πριν καν αρχίσει, τελικό αποτέλσμα Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 69-52 με τον Τεόντοσιτς να είναι απογοητευτικός με 1/9 σουτ, 5 πόντους και 2 λάθη. Ο Μίλος πάλι δεν θα κατακτήσει την Ευρωλίγκα και το παρατσούκλι «looser» του έχει κολλήσει για τα καλά. 

Την επόμενη σεζόν το final four πάει στο Μιλάνο και η ΤΣΣΚΑ ξαναδίνει το παρών, αντίπαλος της στον ημιτελικό η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Ντείβιντ Μπλάτ και του Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Για ακόμα μία φορά οι Ρώσοι του Έττορε Μεσίνα είναι το μεγάλο φαβορί και το αποδεικνύουν μέχρι να ξεκινήσει το τέταρτο δεκάλεπτο όπου η ΤΣΣΚΑ μπάινει με προβάδισμα 10 πόντων, αλλά εκεί το φαβορί φοβήθηκε το αουτσάιντερ και από το πουθενά το σκορ είναι 67-66 υπέρ της «Ρώσικης αρκούδας» με την κατοχή δική της, αλλά εκεί ο Χριάπα χωρίς την πίεση κανενός αντιπάλου χάνει την μπάλα και ο Ράις της Μακάμπι βάζει το λέι απ στον αιφνιδιασμό που δίνει την πρόκριση στην ομάδα του στον τελικό της Ευρωλίγκα. Ο Τεόντοσιτς ήταν ο καλύτερος της ομάδας του με 12 πόντους, 2 ασιστ και 6 ριμπάουντ αλλά πάλι θα φύγει με άδεια χέρια από ένα final four.

Πέρυσι ο Μίλος Τεόντοσιτς είχε νέο προπονητή, τον Έλληνα κόουτς Δημήτρη Ιτούδη και ήταν μέλος της καλύτερης ΤΣΣΚΑ μαζί με τον Νάντο Ντε Κολό και τον Αντρέι Κιριλένκο. Αντίπαλος στον ημιτελικό του final four της Μαδρίτης και πάλι ο Ολυμπιακός όπως το 2012 (στον τελικό) και το 2013, αυτή την φορά προπονητής είναι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και αντίπαλο δέος του Μίλος ξανά ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης. Το σχέδιο των Ρώσων που είναι και πάλι το μεγάλο φαβορί πάει τέλεια και έιναι 4 λεπτά πριν το τέλος του ημιτελικού με 9 πόντους μπροστά στο σκορ, αλλά σε εκείνο το σημείο ο Βασίλης Σπανούλης ενώ είχε 0/11 σουτ σε όλο τον αγώνα κάνει ένα τρομερό κρεσέντο και ευστοχέι σε 4 απίστευτα σουτ (3/3 τρίποντα και 1/1 δίποντα) και δίνει την πρόκριση στον τελικό της Ευρωλίγκα στον Ολυμπιακό με σκορ 70-68. Για ακόμα μία φορά ο Σέρβος παίκτης έιναι αρνητικός σε ματς τίτλου με τον Ολυμπιακό αφού έχει 8 πόντους με 2/9 σουτ και 6 λάθη. Πλέον θεωρείται ο πιο ταλαντόυχος «looser» στην σύγχρονη ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

      Μία ακόμα ευκαιρία εκεί που άρχισαν όλα

Ο Τεόντοσιτς φέτος είναι και πάλι στο final four,  ξανά στο Βερολίνο αλλά πλέον δεν είναι 22 χρονών αλλά 29, τον σκόπελο του ημιτελικού η ομάδα του η ΤΣΣΚΑ Μόσχας τον ξεπέρασε μετά την νίκη με 88-81 επί της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Πλέον είναι ένα βήμα μακριά από τον μόνο τίτλο που του λείπει, την Ευρωλίγκα, αντίπαλος αυτή την φορά σε τελικό ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η Φενέρμπαχτσε και ο Μίλος έχει την μεγάλη του ευκαιρία να πετάξει από πάνω του την ταμπέλα του «looser» μια για πάντα. Αν τα καταφέρει θα έχει κάθε δικαίωμα να μπει στο πάνθεον των κορυφαίων γκαρντ όλων των εποχών του Ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά γιατί να μην τον θεωρούμαι ήδη μέλος αυτού του κλειστού κλαμπ με μύθους όπως ο Παπαλουκάς, ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης, ο Γιασικεβίτσιους και ο Ναβάρο; Έτσι και αλλιώς στην ζωή ενός αθλητή οι χαρές είναι στο ταξίδι και όχι στον προορισμό που είναι οι τίτλοι. Α, και κάτι τελευταίο αν ήταν «looser» και άψυχος όπως οι Έλληνες οπαδοί τον θεωρούν γιατί έχει βάλει τόσα μεγάλα σουτ στην καρίερα του και δεν κρύβεται ποτέ στο τέλος των αγώνων ακόμα και μετά από τόσες αποτυχίες σε final four; Οι απαντήσεις την Κυριακή το βράδυ…

     Στέφανος Τάτσιος