Εκείνο το μυθικό τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη στην Βαρκελώνη στο δεύτερο ματς των πλέι οφ της σεζόν 2012-13 ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Μπαρτσελόνα στοιχειώνει ακόμα τον Νέιτ Τζαουάι. Στα 9 δευτερόλεπτα πριν την λήξη εκείνου του ματς ο «3D» σηκώθηκε από τα 6.75μ. με τον Νέιθαν Τζαουάι… πάνω του, «μπουμπούνισε» την τρίποντη βόμβα και έδωσε στους πράσινους τη νίκη με 66-65. Εκείνο το «break», πάντως, ο Παναθηναϊκός δεν το εξαργύρωσε με πρόκριση. Το τριφύλλι κέρδισε το επόμενο ματς στην Αθήνα έκανε το 2-1, αλλά στο 4ο ματς οι Καταλανοί  άλωσαν το ΟΑΚΑ (2-2) και στην συνέχεια κέρδισαν και το 5ο ματς και πέρασαν στο φάιναλ φορ με σκορ 3-2.

Ο Τζαουάι, πάντως, συνεχίζει να έχει στο μυαλό του εκείνη την βόμβα του Διαμαντίδη. Ο Αυστραλός που παίζει πλέον στην Λεβαλουά μίλησε στην ιστοσελίδα bebasket.fr και έκανε ειδική μνεία στο τρίποντο του «3D».

Αναλυτικά ο Αυστραλός σέντερ είπε: «Ο Διαμαντίδης φύτεψε… σφαίρα στο κεφάλι μου με εκείνο το τρίποντο! Ο Τσάβι Πασκουάλ είχε επαναλάβει πολλές να αλλάξουμε στο σκριν και να μην τον αφήσουμε να σουτάρει. Ο Διαμαντίδης μας σκότωσε και ο κόουτς είχε τρελαθεί μαζί μου μετά από τον αγώνα. Μου φώναζε: «Σου είπα να μην τον αφήσεις να σουτάρει»! Έπειτα, έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα στην Αθήνα απέναντι στον Τόμιτς. Επομένως, μπορείτε να καταλάβετε πόσο σημαντικό ήταν για εμάς το Game 5. Ειδικά για τα μάτια μου, με δεδομένο ότι δεν είχα συμμετάσχει ποτέ σε Final 4 και ήταν κάτι πραγματικά σπουδαίο το οποίο και ήθελα».

ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ – ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ