Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, όμως για ένα ακόμα έκτος έδρας παιχνίδι κινδύνευσε να χάσει τον αγώνα μέσα από τα χέρια του, όμως η μοναδική εμφάνιση του Νικ Καλάθη και η τελευταία άμυνα του Γκιστ, χάρισαν τη νίκη με 81-82. 

Το Ματς

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να παρατάσσεται με το κλασικό πλέον, ψηλό του σχήμα, με Καλάθη, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο, Σίνγκλετον και Γκιστ και από νωρίς η άμυνα έδειξε τις διαθέσεις της. Οι «πράσινοι» έστειλαν πολλές φορές του παίκτες της Εφές στην επιλογή του τριπόντου (1/8 τρίποντα) και παράλληλα εκμεταλλεύτηκαν πολλές φορές την υπεροχή του Αντετκούνμπο στο ψηλό παιχνίδι αλλά και το transition game. Η διαφορά έφτασε στο +9 (10-19), με το «τριφύλλι» να κλείνει το δεκάλεπτο στο 21-28. Μεγάλο μέρος ευθύνης για το μεγάλο σκορ επιθετικά του Παναθηναϊκού έφερε ο Νικ Καλάθης, με τον ηγέτη της ομάδας να μετρά ήδη 5 ασίστ.

Μπλακ-άουτ

Η είσοδος των Λεκαβίτσιους, Ντένμον και Βουγιούκα στο β’ δεκάλεπτο άλλαξε άρδην την εικόνα του αγώνα. Η Εφές εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα 6 λάθη των «πρασίνων» (όταν στο α’ δεκάλεπτο δεν είχε κανένα) και έπαιξε κυρίως με τον Στίματς, ο οποίος εκμεταλλευόταν τις αργές επιστροφές του Βουγιούκα. Η Εφές κατάφερε να προηγηθεί κιόλας ακόμα και με 34-33, έχοντας ένα επιμέρους σκορ 13-5 στα πρώτα 5’ λεπτά, όμως η επιστροφή του Καλάθη επανέφερε τον Παναθηναϊκό στην εικόνα του α’ δεκαλέπτου. Δύο φάσεις που ολοκλήρωσε μόνος του με λέι απ και οι ασίστ του, έδωσαν προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 43-44, την ώρα που το ημίχρονο έκλεινε με το σκορ στο 44-48, σε ένα ημίχρονο που οι «πράσινοι» είχαν τον έλεγχο στα 15’ από τα 20’ λεπτά και θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη διαφορά στο σκορ, αν οι παίκτες που μπήκαν σαν αλλαγή για τον Παναθηναϊκό δεν προχωρούσαν σε βεβιασμένες κινήσεις.

Χαμηλό σκορ

Το β’ ημίχρονο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ να έχει σε ονειρώδη βραδιά τον Νικ Καλάθη, ο οποίος σκόραρε και δημιουργούσε φάσεις με ιδιαίτερη ευκολία. Η τριάδα Αντετοκούνμπο-Σίνγκλετον-Γκιστ κράτησε τα σκήπτρα στην άμυνα, όμως επιθετικά η ομάδα άρχισε να δείχνει σημάδια κόπωσης και αυτό φάνηκε στο τέλος του γ’ δεκαλέπτου, όταν το επιμέρους σκορ ήταν 16-14 και το συνολικό σκορ στο 60-62.

Κίνδυνος, όμως ο Καλάθης δήλωσε παρών

Το τελευταίο μέρος του αγώνα δεν είχε το ξεκίνημα που θα ήθελε ο Παναθηναϊκός με την Εφές να τρέχει ένα σερί 9-0 και να προηγείται πλέον με 69-62, όμως η είσοδος του Παππά στο παρκέ έδωσε ανάσες σε άμυνα και επίθεση. Ο γκαρντ των “πρασίνων” βοήθησε με το τρίποντο του ενώ πρόσφερε και δύο σημαντικά κλεψίματα στην άμυνα, ισορροπώντας το σκορ. Τη… μπαγκέτα από τον Παππά πήρε εκ νέου ο Καλάθης, ο οποίος έβαζε τη μπάλα στο “διχτάκι” από οποιοδήποτε σημείο του παρκέ. Μάλιστα, το τρίποντο του που έκανε το σκορ 79-82 ήταν το πλέον σημαντικό μιας και ουσιαστικά αυτό έκρινε το αποτέλεσμα, ενώ ήταν και μια προσωπική επιτυχία, μιας και έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ με τη φανέλα του “τριφυλλιού”. Η άμυνα του Γκιστ στην τελευταία φάση ήταν αυτή που χάρισε και τη νίκη στον Παναθηναϊκό.

Ο έλεγχος των παικτών

Μοναδική εμφάνιση από τον Νικ Καλάθη, ο οποίος απέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού. Ο διεθνής πόιντ γκαρντ πέτυχε 29 πόντους με 10 ασίστ πετυχαίνοντας double double, ενώ για ένα ριμπάουντ (9 συνολικά) δεν πέτυχε το triple double. Πολύ καλός ήταν και ο Τζέιμς Γκιστ που πέτυχε 11 πόντους, όσους και ο Σίνγκλετον, με τον πρώτο βέβαια να βγάζει την σημαντική άμυνα στο τέλος. Αξιοπρόσεκτη παρουσία για ένα ακόμα παιχνίδι από τον Θανάση Αντετοκούνμπο που όποτε βρισκόταν στο παρκέ ο Παναθηναϊκός ήταν πιο “δεμένος” αμυντικά. Στα συν η εμφάνιση του Ίαν Βουγιούκα με 9 πόντους και η συμβολή του Παππά στα τελευταία λεπτά. 

Από πλευράς Εφές, κυρίως οι “ψηλοί” των Τούρκων βοήθησαν ώστε να κυνηγήσουν το παιχνίδι μέχρι τέλους, με τον Στίματς να συνεχίζει τις εκπληκτικές από πέρυσι εμφανίσεις του με 15 πόντους και 4 ριμπάουντ, την ώρα που ο πρώτος σκόρερ της ομάδας ήταν ο Μότουμ με 21 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 21-28, 44-48, 60-62, 81-82.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Περάσοβιτς): Λέντο 4, ΜακΚόλουμ 16, Μπαλμπάι 2, Μότουμ 21 (3), Άνταμς 5, Στίματς 15, Μούριτς, Ντάνστον 12, Σιμόν 6 (2)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 11 (1), Ρίβερς 5 (1), Παππάς 3 (1), Ντένμον 2, Γκιστ 11, Βουγιούκας 9, Λεκαβίτσιους, Γκάμπριελ 2, Λοτζέσκι 4, Καλάθης 29 (3 τρίποντα, 9 ριμπάουντ, 10 ασίστ), Αντετοκούνμπο 6

Δείτε τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα εδώ!