Ο Τζέιμς Γκιστ αποτελεί ένας από τους καλύτερους φόργουορντ-σέντερ που παρακολουθήσαμε κατά την διάρκειας της δεκαετιας στην Ευρωλίγκα και θα μπορούσε να λείπει από την λίστα των κορυφαίων.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το επίσημο σάιτ της Ευρωλίγκα:

«Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, ο… ιπτάμενος πάουερ φόργουορντ, Τζέιμς Γκιστ, έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της διοργάνωσης και ένας αγαπημένος παίκτης, για όσους επιλέγουν τα hoghlights της Euroleague. Ο Γκιστ έχει κατενθουσιάσει το κοινό σε όλη την Ήπειρο με τα απίθανα καρφώματά του, τις δυναμικές φάσεις του και τις εντυπωσιακές τάπες του. Πάντα γεμάτος ενέργεια και εκρηκτικότητα, ο Γκιστ… απογειώθηκε, για να τελειώσει ντουζίνες από alley oop συνεργασίες κάθε σεζόν.

Έχει παίξει για πέντε ομάδες της Euroleague αυτή τη δεκαετία, αρχίζοντας από την Παρτίζαν το 2010-11, με 11.4 πόντους και 6.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 14 παιχνίδια. Στη συνέχεια πήγε στη Φενέρμπαχτσε κι έπειτα για λίγο στη Μάλαγα, αλλά ανταλλάχθηκε στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, στη μέση της σεζόν 2012-13, κι έγινε ο αγαπημένος “αστέρας” των φιλάθλων».

Κατορθώματα: Ο μοναδικός παίκτης τη δεκαετία 2010-20 με 2.000 πόντους, 1.000 ριμπάουντ και 200 κλεψίματα.

Ο Γκιστ έμεινε στην Αθήνα για έξι ακόμα σεζόν και οδήγησε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ σε επτά σερί παρουσίες σε playoffs, αλλά δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει να πάει σε ένα Final 4. Παρόλα αυτά, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη δεκαετία μεταξύ των δέκα καλύτερων παικτών σε ριμπάουντ, τάπες και κλεψίματα. Είναι ενας από τους 16 παίκτες με 2.000 πόντους από το 2010, ένας από τους 8 με 1.000 ριμπάουντ και ένας από τους 5 με 200 κλεψίματα. Ο Γκιστ παραμένει… ανθρώπινη μηχανή highlights και μαχητής με την φανέλα του Ερυθρού Αστέρα».