Το έργο του Παναθηναϊκού ήταν εκ προοιμίου δύσκολο. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που αντιμετώπιζε μία ομάδα με “πληγωμένο” εγωισμό (μετά την εντός έδρας ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης) και σχεδόν τριπλάσιο μπάτζετ. Το τριφύλλι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το φρενήρη ρυθμό της Φενέρ στο δεύτερο και τρίτο δεκάλεπτο με αποτέλεσμα να χάσει την επαφή του με το σκορ σε εκείνο το σημείο και, εν τέλει, να γνωρίσει την ήττα με 73-64.

Η πολύ καλά διαβασμένη άμυνα των Τούρκων σε συνδυασμό με τα πολλά λάθη (23) των παικτών του Αργύρη Πεδουλάκη δεν άφησαν πολλά περιθώρια για το “διπλό”. Για τους γηπεδούχους οι Μπο ΜακΚάλεμπ και Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς είχαν από 13 πόντους, ενώ από πλευράς Παναθηναϊκού ο Γιόνας Ματσιούλις πέτυχε νταμπλ νταμπλ έχοντας 14 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Ένας πρώην “πράσινος” ήταν αυτός που φρόντισε να βάλει από νωρίς τη Φενέρ σε θέση οδηγού. Ο λόγος για τον Ρομέιν Σάτο, ο οποίος με απολογισμό τρεις πόντους και δύο κλεψίματα στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης έδωσε το προβάδισμα (3-0) στους Τούρκους. Μαζί, όμως, τους έδωσε και την καλή ψυχολογία εν όψει της συνέχειας αφού κάνοντας σωστές επιλογές, οι παίκτες του Σιμόνε Πιανιτζιάνι παρέμεναν μπροστά στο σκορ (15-10 στο 7′).

Η είσοδος του Σοφοκλή Σχορτσανίτη στο παρκέ (στη θέση του “αόρατου” Χίλτον Άρμστρονγκ) δεν έδωσε στο τριφύλλι αυτά που προσδοκούσε ο Αργύρης Πεδουλάκης. Η τουρκική άμυνα είχε κλείσει καλά τον θηριώδη σέντερ μην επιτρέποντας στους “πράσινους” περιφερειακούς να τον τροφοδοτήσουν με ευκολία.

Έτσι, το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο, κάτι που βοηθούσε τη Φενέρ να διατηρήσει το προβάδισμά της μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου (19-17).

Κι αν στο πρώτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός είχε βρει τους τρόπους να παραμένει κοντά στο σκορ, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και στη συνέχεια. Με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να βρίσκεται στον πάγκο προκειμένου να πάρει ανάσες, οι “πράσινοι” πελαγοδρομούσαν στο παρκέ της “Fenerbahce Ulker Arena” στο πρώτο τρίλεπτο της δεύτερης περιόδου (26-21). Έτσι, ο Αργύρης Πεδουλάκης αναγκάστηκε να επαναφέρει εσπευσμένα τον “3D” στο παρκέ.

Ακόμα κι αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό. Η Φενέρ είχε βρει ρυθμό και με τους Ιλκάν Καραμάν και Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να κάνουν σμπαράλια την άμυνα του τριφυλλιού, οι Τούρκοι “έχτισαν” με συνοπτικές διαδικασίες διψήφιο προβάδισμα (34-24 στο 16′).

Ο “Άρτζι” προσπάθησε να αλλάξει τα δεδομένα χρησιμοποιώντας τους Στεφάν Λάσμε – Σοφοκλή Σχορτσανίτη στη γραμμή των “ψηλών” και μετατοπίζοντας τον Άντι Πάνκο σε θέση “3”. Ούτε αυτό το τρικ, όμως, απέδωσε καρπούς. Ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν διστακτικός στην επίθεση και σε συνδυασμό με την απουσία του “Σόφο” στο σκοράρισμα, η Φενέρ άρχισε να… ξεμακραίνει επικίνδυνα στο σκορ.

Ως εκ τούτου, το +13 (42-29) του πρώτου μέρους και, κυρίως, ο συνδυασμός της ευστοχίας των Τούρκων από την περιφέρεια (7/13 τρίποντα) με την νωθρότητα των παικτών του Αργύρη Πεδουλάκη έδωσαν σαφές προβάδισμα στους γείτονες εν όψει της επανάληψης.

Τα πρώτα λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου ανήκαν εξολοκλήρου στους “ψηλούς” της τουρκικής ομάδας, και δη στον Μάικ Μπατίστ. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν αυτός που με έξι συνεχόμενους δικούς του πόντους ανέβασε ακόμα περισσότερο τον δείκτη του σκορ για την ομάδα του (48-31 στο 25′) βάζοντας… το νερό στο αυλάκι της επικράτησης.

Από εκείνο το σημείο και μετά η Φενέρ διατηρούσε με σχετική άνεση προβάδισμα που κυμαινόταν κοντά στους 20 πόντους, αφού ό,τι κι αν δοκίμασε ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν είχε αποτέλεσμα. Έτσι, το +19 (56-37) του 28ου λεπτού καθιστούσε απαγορευτική κάθε υπόνοια νίκης για το τριφύλλι.

Στην τελευταία περίοδο, οι “πράσινοι” βελτίωσαν σημαντικά την άμυνά τους κρατώντας τους Τούρκους χωρίς καλάθι εντός παιδιάς για περίπου 5 λεπτά. Παρόλ’ αυτά, όμως, δεν κατάφεραν να πετύχουν εύκολους πόντους και να ρίξουν τη διαφορά κάτω από τους 10 πόντους (60-48 στο 25′).

Πάνω στο σημείο που ο Παναθηναϊκός έδειχνε να “ξυπνάει” και να δείχνει ικανός να πλησιάσει ακόμα περισσότερο στο σκορ, δύο τρίποντα – μαχαιριές δια χειρός Τζέι Αρ Μπρέμερ και Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ήρθαν να “πληγώσουν” τον εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης ρίχνοντάς τον οριστικά στο καναβάτσο (66-50 στο 37′).

Στα εναπομείναντα λεπτά της αναμέτρησης, το μόνο που κατάφερε η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν να περιορίσει το μέγεθος της ήττας της και με τρίποντο του Ρόκο Λένι Ούκιτς στην εκπνοή να ρίξει την τελική διαφορά κάτω από τους 10 πόντους (73-64).

Διαιτητές: Γιούγκεμπραντ – Λότερμοσερ – Μπολτάουζερ.
Τα δεκάλεπτα: 19-17, 42-29, 58-41, 73-64.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Πιανιτζιάνι): ΜακΚάλεμπ 13 (1), Ονάν 4, Σάτο 7, Μπρέμερ 8 (2), Άντερσεν 2, Σαβάς 3, Μπατίστ 6, Καραμάν 12 (2), Μπογκντάνοβιτς 13 (4), Πρέλντζιτς 5.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος, Πάνκο 9, Ματσιούλις 14 (1 τρίπ., 10 ριμπ.), Άρμστρονγκ 2, Ούκιτς 11 (3), Λάσμε 7 (8 ριμπ.), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 12 (2), Κίτσεν, Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος, Σχορτσανίτης 7 (7/10 βολές).