Στον «αστερισμό» των ραγδαίων εξελίξεων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, με ουκ ολίγες ομοσπονδίες πια να έχουν ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της FIBA, στον «πόλεμο» που υπάρχει με την Ευρωλίγκα, η τελευταία πραγματοποίησε την προγραμματισμένη σημερινή (29/4) σύσκεψή της στο Λονδίνο, με τις ομάδες, οι οποίες είχαν δηλώσει συμμετοχή στις διοργανώσεις της, καθώς και εκπροσώπους των εγχωρίων πρωταθλημάτων. Σε αυτή τη συνάντηση, το «μυστήριο» είναι «διπλό», αφού αφενός παρευρέθηκαν οι ιταλικές ομάδες που είχαν απορρίψει το Eurocup και μάλιστα ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, προκειμένου να μην υποστούν κυρώσεις από την ομοσπονδία, αφετέρου η ΑΕΚ ήταν η μοναδική ομάδα που δε συμμετείχε, παρότι η Ευρωλίγκα την ανακοίνωσε και σήμερα επίσημα μέσα στις ομάδες που θα βρίσκονται στο Eurocup.

Τα δύο αυτά γεγονότα, επομένως, δημιουργούν εύλογες απορίες, ως προς τις κινήσεις, στις οποίες θα προβούν μελλοντικά τόσο οι Ρέτζιο Εμίλια, Τρέντο, Σάσαρι όσο και η Ένωση, με τις τέσσερις ομάδες να είναι μεταξύ αυτών που έχουν βρεθεί εσχάτως στο «μάτι του κυκλώνα». Μέσα σε αυτό το «κλίμα», πάντως, συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές το νέο σύστημα διοργάνωσης της Ευρωλίγκα και το Eurocup, με μοναδική διαφωνούσα τη γαλλική λίγκα (LNB). Το τελευταίο γεγονός, σημαίνει αυτόματα τον αποκλεισμό των Γάλλων από τα σχέδια της Ευρωλίγκα.

Στην νέα εποχή που «ξημερώνει» για την Ευρωλίγκα, οι 16 ομάδες που θα αποτελούν την «ελίτ», θα αγωνίζονται μεταξύ τους σε ένα νέο πρωτάθλημα και η διοργανώτρια αρχή πρότεινε στο νέο καλεντάρι, την ύπαρξη πέντε εβδομάδων, σε καθεμία από τις οποίες οι σύλλογοι θα παίξουν δύο παιχνίδια, ένα εντός κι ένα εκτός έδρας. Παράλληλα, οι ομάδες αυτές θα απαρτίζονται από τις 11 που διαθέτουν το 10ετές συμβόλαιο (μεταξύ αυτών οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), η νικήτρια του Eurocup (Γαλατάσαραϊ), καθώς και τέσσερις ομάδες από την ισπανική λίγκα, τη γερμανική, την Αδριατική και την VTB. Η ισπανική λίγκα θα πάρει την επόμενη σεζόν θέση μέσω wild card, ενώ από την αγωνιστική περίοδο 2017-2018, θα διαθέτει το προνόμιο της απευθείας θέσης.

Εν συνεχεία, στο κλαμπ των 24 ομάδων που θα απαρτίζουν το Eurocup, εκτός από όσες είχαν συμφωνήσει πριν «κλιμακωθεί» ο «πόλεμος» μεταξύ Ευρωλίγκα και FIBA, η Ευρωλίγκα θα διαλέξει τρεις ομάδες από την Ισπανία, την Αδριατική Λίγκα και την VTB ξεχωριστά, καθώς και δύο από τη Γερμανία. Μαζί τους, πέντε ακόμη ομάδες θα πάρουν wild card, με συλλόγους από την Αδριατική Λίγκα, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν κάνει αιτήσεις.