H χρονιά 2004/05 για την CSKA Moscow ήταν ξεχωριστή. Έχοντας ένα από τα καλύτερα ρόστερ στη διοργάνωση της Euroleague και με οδηγό τον Dusan Ivkovic πριν φτάσει στο Final 4 της Μόσχας διέθετε ρεκόρ 21-1. Σίγουρα αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Ωστόσο, η Tau Ceramica είχε διαφορετική γνώμη. Οι Βάσκοι, μπορεί να μην είχαν ανάλογη πορεία στη διοργάνωση με αυτή της “Ρωσικής Αρκούδας” και πιο συγκεκριμένα μέχρι το Final 4 μετρούσαν 12 νίκες και 10 ήττες συνολικά, αλλά κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον τελικό της Euroleague και να ηττηθούν από την Maccabi Tel Aiv

Η CSKA Moscow τερμάτισε στην 1η θέση του ομίλου της με 14-0 απέναντι σε ομάδες όπως είναι ο Παναθηναϊκός, η Benetton Treviso, η Ülker, η Tau Cerámica, οι οποίες μάλιστα προκρίθηκαν και στην επόμενη φάση. Παράλληλα, οι ομάδες που συμπλήρωναν τον όμιλο αλλά αποκλείστηκαν από την επόμενη φάση της διοργάνωσης ήταν η Unicaja Málaga, η Opel Skyliners και η Pau-Orthez

Στην επόμενη φάση, αυτή του Top-16 της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, η CSKA Moscow προκρίθηκε ξανά ως πρώτη από τον όμιλό της κόντρα σε Scavolini Pesaro, Barcelona και Real Madrid. Aπό την άλλη, η Tau κατάφερε να προκριθεί ως δεύτερη από τον δικό της όμιλο κόντρα σε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η Climamio Bologna και η Žalgiris Kaunas.

Στην φάση των Playoffs, οι Ρώσοι “καθάρισαν” με 2-0 την Τουρκική Ülker, όπως με 2-0 πέρασε στο Final 4 της Μόσχας και η Τau απέναντι Benetton Treviso. Όλα θα κρινόντουσαν στο μεταξύ τους παιχνίδι για τον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης. Το άλλο ζευγάρι του ημιτελικού ήταν αυτό του Παναθηναϊκού με την Μaccabi.

Σαν σήμερα λοιπόν πριν από 15 χρόνια (06/05/2005), η Tau “πλήγωσε” μέσα στη Μόσχα την CSKA με το 85-78. Τα αστέρια των Βάσκων και του Duško Ivanović πολλά. Ακόμη περισσότερα όμως αυτά των Ρώσων. Πάμε να δούμε αναλυτικά τα δύο ρόστερ.

CSKA Moscow:

Θοδωρής Παπαλουκάς
Marcus Brown
Sergey Panov
David Andersen
Δήμος Ντικούδης
Jr Holden
Zakhar Pashutin
Sergey Monia
Martin Muursepp
Aleksey Savrasenko
Antonio Granger
Vasily Zavourev 

Coach: Dusan Ivkovic

Tau Ceramica

Luis Scola
Pablo Prigioni
Travis Hansen
Arvydas Macijauskas
Jose Calderon
Sergi Vidal
Robert Conley
Kornel David
Tiago Splitter
Roberto Gabini
Andy Betts

Coach: Duško Ivanović

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά της αναμέτρησης

Η CSKA Moscow ηττήθηκε στον μικρό τελικό από τον Παναθηναϊκό όπως και οι Βάσκοι έχασαν στον μεγάλο τελικό από την Maccabi Tel Aviv. H Euroleague θυμήθηκε αυτό το εκπληκτικό κατόρθωμα της Tau και δημοσίευσε ένα απολαυστικό βίντεο, γυρίζοντας το χρόνο πίσω 15 χρόνια.

Δείτε το εν λόγω βίντεο: