Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το όχι και τόσο μακρινό 2012, όταν στις 13 Μαΐου ο Ολυμπιακός έκανε την απίστευτη ανατροπή κόντρα στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στην ιστορία του στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο Γιώργος Πρίντεζης σαν άλλος Σάσα Τζόρτζεβιτς (στον τελικό του 1992 μεταξύ Παρτίζαν και Μπανταλόνα ξανά στην Κωνσταντινούπολη) με ένα απίστευτα ψύχραιμο «πεταχτάρι» ακριβώς με τη λήξη, έστειλε τους Πειραιώτες στα… ουράνια, γράφοντας το τελικό 62-61. Νωρίτερα είχε προηγηθεί μια απαράμιλλου σθένους ανατροπή που δεν ξέρουμε αν θα ξαναδούμε ποτέ παρόμοια σε ανάλογο παιχνίδι.

Οι Μοσχοβίτες έδειχναν απόλυτο φαβορί έχοντας φέρει πίσω στην Ευρώπη τον αστέρα του ΝΒΑ, Αντρέι Κιριλένκο, για να πετύχουν το στόχο τους. Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, ήταν αποφασισμένος και το έδειξε στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας (και του νυν χεντ κόουτς των «ερυθρόλευκων» Γιάννη Σφαιρόπουλου) δεν ήθελε να αφήσει περιθώρια αντίδρασης και κυριάρχησε από τα πρώτα λεπτά, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ.

Το 53-34 του 28ου λεπτού φάνταζε καταδικαστικό, όμως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν έχασε την ψυχραιμία και την πίστη του, παρότι είδε τον Έισι Λο να μην πατάει καλά και να τίθεται σταδιακά νοκ-άουτ λόγω του τραυματισμού του. Ωστόσο, τα… μωρά του Κώστας Σλούκας και Βαγγέλης Μάντζαρης σήκωσαν το «βάρος» στα γκαρντ δίπλα στον Σπανούλη και ο επίσης νεαρός, τότε, Κώστας Παπανικολάου ήταν απίστευτος, κάνοντας… σκόνη τον Κιριλένκο. Ακόμα και ο Κέσελ ήταν εκεί, τη στιγμή που οι Χάινς και Άντιτς έκαναν τη «βρώμικη» δουλειά και ο Πρίντεζης πρόσφερε κρίσιμα καλάθια.

Το ματς απέκτησε μια… άγρια ομορφιά και εξελίχθηκε σε ντέρμπι. Ο Ραμούνας Σισκάουσκας πήγε στη γραμμή της φιλανθρωπίας με τους Ρώσους στο +1 για να «σφραγίσει» το τρόπαιο. Παρότι Λιθουανός και με… κρύο αίμα «λύγισε» από τις φωνές των φιλάθλων του Ολυμπιακών και από το πάθος που ξεχείλιζε από τα μάτια των αντίπαλων παικτών. Ως εκ θαύματος, αστόχησε και στις δύο. Ο Παπανικολάου πήρε το ριμπάουντ και αυτός που θα αποφάσιζε για τη μοίρα του αγώνα ήταν ο εξαιρετικός σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, Σπανούλης. Ο αρχηγός ξεκίνησε να επιτίθεται. Όλοι έπεσαν πάνω του. Αυτός με απίστευτη ψυχραιμία είδε τον Πρίντεζη και τον άφησε να του… κλέψει τη δόξα, βάζοντας ένα μυθικό καλάθι για το τελικό: 62-61.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε την Ευρωλίγκα με μια ανατροπή που δεν γίνεται να ξεχαστεί και έστειλε μήνυμα σε όλη την Ευρώπη πως δεν χρειάζονται τεράστια μπάτζετ για να πετυχαίνεις μεγάλους στόχους.

Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 62-61

Δεκάλεπτα: 7-10, 20-34, 40-53, 62-61

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15 (2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3 (1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18 (2/2/ δίπ., 3/3 τρίπ, 5/5 βολ.), Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 4(1), Λο

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15 (4τρίπ, 4ριμπ, 5λαθ), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (10ριμπ, 5λαθ, 1κόψ), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Κριάπα 3 (1), Γκόρντον 2