Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα με τα περισσότερα ευρωπαϊκά “αστέρια” στην Ελλάδα και σαν σήμερα (11/04/1996) “έραψε” το πρώτο της ευρωπαϊκό “αστέρι” κόντρα στην Barcelona με σκορ 67-66 σε ένα δραματικό φινάλε. Πάμε να δούμε όμως πως πραγματοποιήθηκε αυτό το σπουδαίο κατόρθωμα του “τριφυλλιού”.

O Παναθηναϊκός είχε ήδη αλλάξει τα δεδομένα του τις προηγούμενες χρονιές και έδειχνε πως “διψάει” για το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο. Έφτασε δύο συνεχόμενες χρονιές αυτές του 1993/94 και 1994/95 στην “πηγή”, δηλαδή το Final 4, όμως δεν κατάφερε να “πιεί νερό” καθώς και τις δύο φορές κατέκτησε την τρίτη θέση. Ωστόσο η χρονιά 1995/96 ήταν για πολλούς λόγους η χρονιά του. Είχε φτάσει πλέον ο καιρός, όπου ο Παναθηναϊκός κοιτούσε στα “μάτια” τους πάντες και ήταν έτοιμος για όλα!

Η χρονιά ξεκίνησε γεμάτη φιλοδοξίες καθώς οι “πράσινοι” υπέγραψαν τον σταρ του ΝΒΑ Dominique Wilkins. Για πολλούς ο Wilkins αποτελεί την κορυφαία μεταγραφή Αμερικανού μπασκετμπολίστα στην Ελλάδα. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Božidar Maljković. Το ρόστερ ήταν γεμάτο σε όλες τις θέσεις. Μια ομάδα…πληρέστατη. Το ρόστερ ήταν το εξής:

Φραγκίσκος Αλβέρτης 
Βαγγέλης Βουρτζούμης
Κώστας Παταβούκας
Νίκος Οικονόμου
Τζον Κόρφας
Παναγιώτης Γιαννάκης
Stojko Vranković
Dominique Wilkins
Τζανής Σταυρακόπουλος
Miroslav Pecarski
Χρήστος Μυριούνης

Μια ομάδα με μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και με ηγετικές μορφές μέσα. Η χημεία από την αρχή της χρονιάς φάνηκε πως θα ήταν αρκετά καλή. Η χρονιά στην καλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση εν ονόματι FIBA European League, σημερινή Euroleague δηλαδή, άρχισε με ιδανικό τρόπο για τους “πράσινους”. Ο Παναθηναϊκός περίμενε στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης το νικητή του ζευγαριού Dinamo Tbilisi – Zalgiris Kaunas. Οι Λιθουανοί προκρίθηκαν και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ελληνική ομάδα για το πρώτο μεγάλο και δυνατό τεστ. Η ομάδα του Božidar Maljković κατάφερε να επικρατήσει και στα δύο παιχνίδια με σκορ 59-56 και 86-66 αντίστοιχα. Στη συνέχεια βρέθηκαν στον όμιλο με τις 8 ομάδες, όπου από εκεί θα έπαιρναν το εισιτήριο για τους 8 της διοργάνωσης. Οι “πράσινοι” κατέλαβαν την 3η θέση στον όμιλο πίσω από Barcelona και Real Madrid και κατάφεραν να προκριθούν. Μαζί τους προκρίθηκε και η γαλλική Orthez, ενώ εκτός συνέχειας έμειναν η Bologna, η Maccabi Tel Aviv, η Cibona και η Benfica

Στους 8 της διοργάνωσης ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Benetton Treviso. Στο ΟΑΚΑ οι “πράσινοι” πήραν τη νίκη και έκαναν το 1-0 με 70-66 δια χειρός Wilkins, αλλά στην Ιταλία ηττήθηκαν με 83-69. Στο 3ο παιχνίδι κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση με 65-64 σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι στην Αθήνα. Η συνέχεια “γράφτηκε” στο Final 4 του Παρισίου στο οποίο ο Παναθηναϊκός στον ημιτελικό αντιμετώπισε την CSKA Moscow, την οποία κέρδισε με 81-71 παίζοντας εξαιρετικά και στο άλλο ζευγάρι η Barcelona επικράτησε της Real Madrid στον Ισπανικό “εμφύλιο” με 76-66.

Ωστόσο και το ρόστερ της Barcelona ήταν επίσης πληρέστατο. Στο τιμόνι των Καταλανών βρισκόταν ο Aíto García Reneses. Η Barcelona λοιπόν είχε τους εξής παίκτες: 

José Luis Galilea
Xavi Fernández
Artūras Karnišovas
Andrés Jiménez
Dan Godfread
José Antonio Montero
Salva Díez
Manel Bosch
Ferran Martínez

Όλα θα κρινόντουσαν πλέον στις 11 Απριλίου στον τελικό κόντρα στους Ισπανούς. Το παιχνίδι αυτό και η κατάκτηση του τίτλου για το “τριφύλλι” έμεινε στην ιστορία για το ελληνικό μπάσκετ και όχι μόνο. Ο αγώνας ξεκίνησε ιδανικά για την ομάδα του Božidar Maljković, καθώς ο Παναγιώτης Γιαννάκης έδειξε το δρόμο στον Παναθηναϊκό με την τρομερή ενέργεια που έβγαλε στο παρκέ. Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους ο Παναθηναϊκός έχοντας ως παίκτες-κλειδιά τους Φραγκίσκο Αλβέρτη, Τζανή Σταυρακόπουλο, Νίκο Οικονόμου και Βαγγέλη Βουρτζούμη “έχτισε” μια διαφορά “ασφαλείας” (27-19). Η συνέχεια άνηκε αποκλειστικά στον Dominique Wilkins. Οι “Μπλαουγκράνα” είχαν ήδη πλησιάσει στο σκορ και τα τελευταία λεπτά του αγώνα ήταν πολύ κρίσιμα.

Ωστόσο, η φάση που έμεινε σε όλους χαραγμένη είναι το “μυθικό” αλλά και αντικανονικό κόψιμο του Stojko Vranković στον José Antonio Montero. Η τελευταία φάση του παιχνιδιού ήταν αδιανόητη. Ο Παναθηναϊκός βρισκόμενος μπροστά στο σκορ με 67-66 είχε την μπάλα στα χέρια του. Η Barcelona έπαιξε καλή άμυνα και ανάγκασε τον Παναγιώτη Γιαννάκη να υποκύψει σε λάθος, αφού γλίστρησε, η μπάλα έφτασε στον Xavi Fernández, o οποίος με μια “σφαλιάρα” πάσαρε μπροστά στον “εκτεθειμένο” José Antonio Montero που δεν είχε πετύχει πόντο σε όλο το παιχνίδι και μπορούσε να γίνει ο μεγάλος ήρωας για την ομάδα του Aíto García Reneses. Ωστόσο, ο Stojko Vranković είχε άλλη γνώμη. Με ένα τρομερό σπριντ ο Κροάτης ψηλός του “τριφυλλιού” έκοψε έστω και αντικανονικά την μπάλα με θεαματικό τρόπο και χάρισε τον πολυπόθητο τίτλο στην ομάδα του.

Η φάση αυτή έχει συζητηθεί πολλάκις και τα 24 αυτά χρόνια που έχουν περάσει. Ωστόσο το παιχνίδι αυτό είχε 13 διαιτητικα λαθη μόνο στα τελευταία 40 δευτερόλεπτα. Μερικά αδίκησαν, μερικά ευνόησαν τον Παναθηναϊκό. Το κόψιμο σύμφωνα με όλες τις λήψεις των βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι αντικανονικό, αφού η μπάλα βρήκε πρώτα ταμπλό και έπειτα ήρθε η παρέμβαση του Κροάτη γίγαντα. Βέβαια, το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι πριν το λέι απ του Montero, το παιχνίδι είχε λήξει…Το χρονόμετρο είχε κολλήσει και κανονικά η φάση αυτή δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει στο φύλλο αγώνα. 

Η ουσία όμως είναι ότι ο Vranković αποσόβησε τον κίνδυνο, στη συνέχεια έπαιξε καλή άμυνα η ομάδα του Božidar Maljković και η Barcelona δεν κατάφερε να εκδηλώσει καν επίθεση. Με αυτόν τον…διαφορετικό τρόπο ο Παναθηναϊκός έγραψε ιστορία στις 11 Απριλίου του 1996 και έκανε την αρχή για την ένδοξη ευρωπαϊκή πορεία που είχε στη συνέχεια. Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος του Παναθηναϊκού ήταν ήδη γεγονός και η Ελλάδα πανηγύριζε

Το φύλλο αγώνα:

Παναθηναϊκός – Barcelona 67-66

Παναθηναϊκός (Božidar Maljković): Αλβέρτης 17 (1), Βράνκοβιτς, Οικονόμου 10 (1), Κόρφας 4, Σταυρακόπουλος 9 (1), Βουρτζούμης 2, Γιαννάκης 9 (1), Ουίλκινς 16.

Barcelona (Aíto García Reneses): Galilea 10, Fernández 15, Karnišovas 23, Jiménez 9, Godfread 9, Montero, Díez, Bosch, Martínez

Δείτε το βίντεο ολόκληρου του παιχνιδιού:

Δείτε και τα highlights της αναμέτρησης: