Λίγες στιγμές μετά την επίσημη αποβολή των ρωσικών ομάδων, δηλαδή των CSKA Moscow, Zenit St. Petersburg και UNICS Kazan, από την EuroLeague, o Jordi Bertomeu ξεκαθάρισε με δηλώσεις του πως σε καμία περίπτωση η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν τις κατηγορεί για τις αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία, αναφέροντας παράλληλα όμως πως δεν είχε άλλη επιλογή.

Aναλυτικά όσα ανέφερε:

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από τα τρομερά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία μετά από την εισβολή της Ρωσίας. Η EuroLeague Basketball και οι ομάδες της είναι βαθιά ριζωμένες στις κοινότητές τους. Σε μια κατάσταση όπως αυτή που έχουμε σήμερα, είναι ευθύνη μας να υποστηρίξουμε αυτές τις κοινότητες και να δώσουμε φωνή στα “πιστεύω” τους.

Ο αθλητισμός δεν είναι πολιτική και δεν πρέπει να δέχεται παρεμβάσεις από την πολιτική, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε παθητικοί όταν βλέπουμε μια τόσο τρομερή κοινωνική κρίση με τόσα πολλά δεινά που συμβαίνουν σε αθώους και, ταυτόχρονα, βλέποντας την υποστήριξη που έχουν εκφράσει ξεκάθαρα οι κοινότητές σε όλη την Ευρώπη στον ουκρανικό πληθυσμό.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν κατηγορούμε τους ρωσικούς συλλόγους, τη διοίκηση ή το προσωπικό τους για κάποια από αυτές τις εξελίξεις.

Δυστυχώς, ωστόσο, η σοβαρότητα της κατάστασης δεν μας άφησε άλλη επιλογή από το να αναβάλλουμε όλους τους αγώνες που αφορούν ρωσικές ομάδες, τουλάχιστον προς το παρόν, με την ελπίδα πως αυτή η κατάσταση θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατό».