Στο Mozzart Sport παραχώρησε συνέντευξη ο ισχυρός άνδρας της EuroLeague, o Jordi Bertomeu, που μίλησε τόσο για το πρωτάθλημα της νέας σεζόν αναφορικά με τον αριθμό των ομάδων που θα συμμετέχουν όσο και για τους μισθούς των παικτών αλλά και την ύπαρξη minimum budget.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Ο υπάρχον αριθμός των ομάδων είναι κατάλληλος, λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους. Πρέπει να υπολογίσουμε και το καλεντάρι διότι με πιθανή αύξηση των συμμετεχόντων ο αριθμός των παιχνιδιών θα αυξηθεί, κάτι που θα προκαλέσει αναστάτωση στους μετόχους. Την παρούσα στιγμή χρειαζόμαστε έναν αριθμό ομάδων που πληρούν τα κριτήριά μας. Αυτό ίσως αλλάξει στο μέλλον αλλά την επόμενη σεζόν (2022-23) θα παραμείνει ίδιος ο αριθμός.

Αν θέλουμε αν είμαστε πιο δημοφιλής ως διοργάνωση πρέπει να έχουμε περισσότερα έσοδα και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να απευθυνθούμε σε πιο μεγάλες αγορές. Για να εξελίξουμε την διοργάνωση πρέπει να επικεντρωθούμε στην Κεντρική Ευρώπη και να επενδύσουμε σε αγορές όπου η βάση φιλάθλων έχει αυξηθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, στην Γαλλία το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 55% ενώ στην Γερμανία κατά 48%. Η βάση φιλάθλων στην Αδριατική Λίγκα ποτέ δεν έχει αμφισβητηθεί. Και στην Ιταλία υπάρχει προοπτική. Είναι υποχρέωσή μας να αυξήσουμε τον αριθμό φιλάθλων χρόνο με τον χρόνο.

Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα. Είχαμε διαπραγματεύσεις με την Ένωση των Παικτών. Προσπαθούμε να βελτιωθούμε στην συγκεκριμένο παράμετρο, να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας για τους παίκτες, να παράσχουμε εγγυήσεις. Υπάρχουν πολλοί νέοι κανόνες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ χάρη στις συμφωνίες μας. Όμως όταν μιλάμε για δημοσιοποίηση μισθών δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο ΝΒΑ έγινε μετά από 40 χρόνια. Εμείς τώρα ξεκινάμε την κουβέντα. Θα χρειαστούμε χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό (για το minimum budget) θα μπορούν οι ομάδες να φτάσουν σε κάποια στάνταρ τα οποία και απαιτούνται από μία διοργάνωση όπως η Euroleague.

Η Euroleague είναι η διοργάνωση με την μεγαλύτερη ποιότητα, το EuroCup είναι δεύτερη τη τάξει. Το Champions League κάνει καλή δουλειά, ενώ επίσης υπάρχει και τέταρτος θεσμός, το FIBA Europe Cup. Αν δεν ενισχύει οικονομικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη τα οφέλη. Είναι μία ερώτηση που πρέπει να απευθυνθεί στην FIBA και την οποία ερώτηση πρέπει να αξιολογήσουν οι ομάδες που μετέχουν σε αυτές τις διοργανώσεις».