Η Bayern τα τελευταία δύο χρόνια με τον Andrea Trinchieri στον πάγκο έχει κάνει πολύ καλές πορείες στην Ευρωλίγκα, διότι τόσο πέρυσι όσο και φέτος έχει κερδίσει το εισιτήριο για την postseason της διοργάνωσης. Μάλιστα πέρυσι έφτασε μία ανάσα από το F4, χάνοντας τη σειρά με 3-2 από την Olimpia Milano, την στιγμή που στο πρώτο παιχνίδι απώλεσε διαφορά 15 πόντων και εν τέλει ηττήθηκε με καλάθι στα οκτώ δέκατα του δευτερολέπτου, ενώ στο πέμπτο ματς χρειάστηκε ο Hines να βγάλει την άμυνα πάνω στον Βaldwin για να σφραγιστεί η πρόκριση των Λομβαρδών στην τετράδα της διοργάνωσης.

Φέτος η στελέχωση του ρόστερ των Βαυαρών κι η άνοδος ομάδων που πέρυσι δεν ήταν σε τόσο καλή κατάσταση (βλ. Ολυμπιακός) τους έκαναν απόλυτο αουτσάιντερ για την είσοδο στην οκτάδα. Το προγνωστικό αυτό φαινόταν πως θα επιβεβαιωθεί, ωστόσο η αποβολή των ρωσικών ομάδων διαφοροποίησε άρδην τα δεδομένα με τους Γερμανούς να κερδίζουν έπειτα από την νίκη τους κόντρα στον Crvena Zvezda το δικαίωμα συμμετοχής στα πλει οφ για δεύτερη διαδοχική σεζόν. Η ήττα από την Efes τους έστειλε πάνω στη φιναλίστ και διψασμένη για την κατάκτηση της Ευρωλίγκα έπειτα από 12 χρόνια Barcelona.

Η πλειοψηφία των φιλάθλων είχε ξεγραμμένους τους Γερμανούς πριν καν το πρώτο τζάμπολ, με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη γι’ αυτούς να κάνει λόγο για ήττα με 3-1. Οι Βαυαροί ήταν αρκούντως ανταγωνιστικοί στο πρώτο ματς, αιφνιδιάζοντας πλήρως τους Καταλανούς στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Στη συνέχεια βέβαια οι Blaugrana αντέδρασαν, μέχρι να κλειδώσουν το ροζ φύλλο στα τελευταία τέσσερα λεπτά της αναμέτρησης (σ.σ 69-64 στο 36’). Η Barca είχε κάνει ήδη το 1-0, ενώ λίγες ώρες πριν το Game 2 διέρρευσε ότι ο σταρ της Bayern Darrun Hilliard θα έχανε όλη τη σειρά, εξαιτίας του τραυματισμού στην κλείδα.

Παρόλο που όλες οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πριν το δεύτερο τζάμπολ έδειχναν πως οι πρωταθλητές Ισπανίας εύκολα ή δύσκολα θα πάρουν τη νίκη και θα κάνουν το 2-0 στη σειρά, εντούτοις οι μαχητές του Trinchieri διέψευσαν σχεδόν άπαντες. Συγκεκριμένα ο Ιταλός τεχνικός επιστράτευσε την αγαπημένη του άμυνα με αλλαγές, στέλνοντας μάλιστα double ή ακόμη και triple team στα mismatch κοντά στο καλάθι. Με αυτόν τον τρόπο θωράκισε τη ρακέτα του με τους γηπεδούχους μετά από κυκλοφορία της μπάλας να βρίσκουν κάποια ελεύθερα σουτ, που αν και δεν ήταν contested, δεν κατέληγαν στο διχτάκι (7/23 30,4%). Από την άλλη η Bayern πέρα από ότι έβαλε τα μακρινά σουτ (13/27 48,1%) είχε την τύχη να βρίσκεται σε εξαιρετική μέρα ο Deshaun Thomas, που πέτυχε 25 πόντους με 6/7 τρίποντα. Ο Αμερικανός φόργουορντ βρισκόταν σε ημιάγρια κατάσταση στο μπροστινό μέρος του παρκέ, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι αμυντικά ήταν κακός, άσχετα αν αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού δεν είναι το δυνατό του σημείο. Ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού μάζεψε επτά ριμπάουντ, χώρια που έβγαλε και κάποιες άμυνες στον Mirotic.

Ο παράγοντας του αγώνα χθες δεν ήταν άλλος από τον Andreas Obst, που ελλείψει Hilliard και Walden βρήκε αρκετό χρόνο συμμετοχής, πετυχαίνοντας 15 πόντους με 4/7 τρίποντα. Ο Γερμανός σουτέρ είναι ικανός κυρίως στο να σκοράρει έξω από την περίμετρο, παρόλα αυτά ο Jasikevicius δεν μπόρεσε να περιορίσει αυτό το ατού του, με συνέπεια ο Obst να κάνει μεγάλη ζημιά στη Barca. Επίσης η συνεισφορά του Weiler-Babb ήταν πολύτιμη, έχοντας μια γεμάτη στατιστική με 12 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Ακόμη κι ο Rubit μπορεί να ήταν άστοχος, αλλά πέτυχε 10 πόντους, συγκέντρωσε οκτώ σκουπίδια κι ήταν σε πολλές περιπτώσεις αποτελεσματικός στην άμυνα.

Η Bayern χθες έδειξε τεράστια ψυχικά αποθέματα, καθότι κατάφερε να βρει τις λύσεις κυρίως στο τρίτο δεκάλεπτο όταν και το συγκρότημα του Jasikevicius προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιστρέψει.  Πιθανότατα το σημείο κλειδί του αγώνα δεν είναι άλλο από τα τελευταία δευτερόλεπτα της τρίτης περιόδου, όταν και η Barca είχε πλησιάσει στους πέντε και όλα έδειχναν ευνοϊκά γι’ αυτήν. Οι Βαυαροί δεν παρασύρθηκαν και βρήκαν δύο τρίποντα (το ένα buzzer beater), στέλνοντας ο προβάδισμά τους στους 11 πόντους. Από εκεί και πέρα το momentum ήταν και πάλι ξεκάθαρα υπέρ τους και δεν άφησαν τους γηπεδούχους να τους απειλήσουν εκ νέου. Επιπλέον το διπλό αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι ο ηγέτης των Γερμανών Vladimir Lucic έμεινε στα χαμηλά (5 πόντοι), ενώ η διαφορά ποιότητας στα γκαρντ ιδιάιτερα με τις απώλειες των Βαυαρών  ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Πλέον το εν λόγω ματσάρισμα βρίσκεται στο 1-1, με την Bayern να υποδέχεται δύο φορές την Barca στην Audi Dome Arena. Μπορεί ο καταλανικός σύλλογος να αγωνίζεται εκτός έδρας, όμως δεν είναι διόλου απίθανο όχι μόνο να απαντήσει στο break, αλλά και να κάνει δεύτερη νίκη, που δεν θα ξαναστείλει τη σειρά στη Βαρκελώνη. Η ποιότητα και το γεγονός ότι το σπίτι των Βαυαρών δεν είναι κι η πιο καυτή έδρα μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια πρόβλεψη, με τους παίκτες του Trinchieri να μην είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν εύκολα τα όπλα, αν και δεν διαθέτουν ούτε το βάθος ρόστερ των αντιπάλων τους ούτε και το size τους. Τέλος οι Γερμανοί έχουν κάνει ήδη την υπέρβασή τους σε αυτή τη σειρά και το μόνο που μένει να δούμε είναι το κατά πόσο θα είναι ικανοί να φέρουν σε ακόμη δυσκολότερη θέση τους Ισπανούς, που ενδέχεται να έχουν και ορισμένους εξωαγωνιστικούς παράγοντες με το μέρος τους αν βρεθούν στα «σχοινιά».