Καμία πίστη πως τα όσα ανέφερε ο κ. Αμπρόσοφ πριν από μερικές ημέρες σχετικά με προσπάθεια εξαγοράς του κατά τον τελικό του EuroCup πριν από μερικά χρόνια από τους δύο συναδέλφους του σε εκείνον τον αγώνα, μεταξύ τους είναι ο Ηλίας Κορομηλάς, δεν έχει η Ένωση Διαιτητών Ευρωλίγκα, η οποία με επίσημη ανακοίνωσή της πήρε θέση για το εν λόγω συμβάν.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με τις πρόσφατες καταγγελίες που έγιναν δημόσια από τον πρώην διαιτητή, κ. Μικόλα Αμπρόσοφ, εναντίον δύο μελών της UEBO και ισχυρίζονται μια απόπειρα δωροδοκίας, εμείς επιθυμούμε να διευκρινίσουμε τη στάση μας επί του θέματος:

1. Η UEBO έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ηθική των σημερινών μελών της.

2. Εκ των προτέρων, οι ισχυρισμοί που δημοσιεύονται από τον κ. Μικόλα Αμπρόσοφ φαίνονται εντελώς ψευδείς και έγιναν ως μέρος της προσωπικής του υπόθεσης και συμφερόντων να προκαλέσει ζημιά στην Ευρωλίγκα, στα μέλη της UEBO και στους δύο συναδέλφους μας που δέχθηκαν τις κατηγορίες.

3. Η εντύπωσή μας βασίζεται στα ακόλουθα απλά γεγονότα:

– Πρώτον, αυτοί οι ισχυρισμοί έρχονται τώρα, μετά από 2 χρόνια μετά το σχετικό παιχνίδι και έγινε πρώτα απευθείας με τη χρήση των δημοσίων μέσων ενημέρωσης και όχι με την προσέγγιση των επίσημων καναλιών (Ειδικά αν θεωρούμε ότι τα μέλη της UEBO είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τις οδηγίες EB και να αναφέρουν αμέσως σε πραγματικό χρόνο, οποιαδήποτε απόπειρα σκιερών δραστηριοτήτων).

– Δεύτερον, πρέπει να γίνει γνωστό ότι οι ισχυρισμοί αυτοί προέρχονται από πρόσωπο που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε από την FBU για δωροδοκία λόγω λήψης χρημάτων από υφισταμένους του και για προσποίηση υπογραφής σε επίσημο έγγραφο.

– Τρίτον, δύσκολα μπορεί να είναι σύμπτωση ότι αυτός ο ισχυρισμός δημοσιεύτηκε μόνο λίγες ημέρες αφότου ο κ. Αμπρόσοφ έλαβε επίσημη επιστολή από την EB, με την οποία αρνήθηκε το αίτημά του να επιστρέψει στη διαιτησία σε αγώνες EB.

4. Η UEBO σέβεται τις αποφάσεις που έλαβε η EB για τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας σε αυτή την υπόθεση, προκειμένου να προστατεύσουν την ακεραιότητα του παιχνιδιού, και να καθαρίσουν τυχόν πιθανές υποψίες γύρω από τη δουλειά μας ως διαιτητές που είναι το βασικότερο μέλημά μας.

5. Η UEBO παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για προστασία του επαγγελματισμού, της ακεραιότητας και της δικαιοσύνης των μελών μας και να συνεργαστούμε για κάθε ενέργεια που απαιτείται για την άρση τυχόν υποψιών και καταγγελίες.

 

Επίσημη απάντηση σε αβάσιμους ισχυρισμούς – Κορομηλάς Ηλίας:

 

«Έμαθα τις δηλώσεις που έκανε ο Μικόλα Αμπρόσοφ σχετικά με τη συμμετοχή μου, που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά. Θέλω να βεβαιώσω ότι αυτοί οι ισχυρισμοί απευθύνονται σε εμένα είναι εντελώς άχρηστα και έχουν κακόβουλη πρόθεση να αμαυρώσουν τη φήμη και την τιμή μου, που αποτελούν θεμελιώδεις πτυχές της ταυτότητάς μου ως διεθνής διαιτητής. Σαν άποτέλεσμα, έχω λάβει άμεσα μέτρα και ζήτησα από τον δικηγόρο μου να κινήσει νομική διαδικασία εναντίον αυτού του ατόμου, στο οποίο έχει ήδη αποκλειστεί η συμμετοχή σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες μπάσκετ στην Ουκρανία, γεγονός που έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους Ευρωπαίους διαιτητές από την UEBO.

Επιπρόσθετα, έχω δώσει οδηγίες στον δικηγόρο μου να λάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα για την αποτροπή του άκριτη αναπαραγωγή αυτών των ψευδών δηλώσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή σε ιστότοπους χωρίς προηγούμενη επαλήθευση. Η αλήθεια ήταν πάντα η κατευθυντήρια αρχή μου σε όλη μου τη ζωή επαγγελματική σταδιοδρομία, και είμαι ακλόνητος στην πεποίθηση ότι θα επικρατήσει.

Η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου ως διεθνής διαιτητής είναι υψίστης σημασίας για μένα, και παραμένω αφοσιωμένος στο να τηρώ τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα στο επάγγελμά μου. Εκτιμώ το ότι έχω λάβει υποστήριξη από τους συναδέλφους μου και την μπασκετική κοινότητα και είμαι αποφασισμένος να υπερασπιστώ το καλό μου όνομα απέναντι σε τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Θα διατηρήσω την ακλόνητη πεποίθηση για την αλήθεια σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

 

Επίσημη απάντηση σε αβάσιμους ισχυρισμούς – Μπόρις Ρίζικ

 

«Χθες διάβαζα τις ειδήσεις στο Eurohoops και είδα το όνομά μου να βρίσκεται σε αβάσιμες κατηγορίες. Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι οι κατηγορίες εναντίον μου είναι εντελώς αβάσιμες και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Είναι ανησυχητικό να βλέπω το όνομά μου σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Επιφυλασσόμενος όλων των δικαιωμάτων μου, θα προβώ σε άμεσες κατάλληλες νομικές ενέργειες εναντίον του ατόμου που έχει τιμωρηθεί με τριετή αποκλεισμό που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024 για διεφθαρμενη διαιτησία που ενεπλάκη στην Ουκρανία και στη συνέχεια λόγω δημιουργίας ψεύτικης επιστολής με υπογραφές σαν να γράφτηκε από την Ουκρανική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για την οποία τιμωρήθηκε ισόβια με απαγόρευση άσκησης οποιασδήποτε μπασκετικής δραστηριότητας από την Ομοσπονδία. Παραμένω απόλυτα αφοσιωμένος στο άθλημα του μπάσκετ και στις αξίες του και θα συνεργαστώ ολόψυχα με τις αρμόδιες αρχές στις προσπάθειές τους να αποκαλύψουν την αλήθεια. Εκτιμώ ην κατανόηση και την υπομονή σας καθώς περνάμε από αυτή τη διαδικασία».