Τα τελευταία περίπου δύο χρόνια ο Sarunas Jasikevicius έχει αναλάβει το πολύ δύσκολο έργο να οδηγήσει την Barcelona στην κορυφή της Ευρώπης. Σε αυτό το διάστημα ο Λιθουανός προπονητής έχει κατακτήσει μία φορά το ισπανικό πρωτάθλημα τον Ιούνιο του 2021 ενώ πέρυσι ηττήθηκε στους τελικούς από την Real Madrid. Όμως, ο βασικός στόχος των “Blaugrana” είναι η πρώτη θέση στο Final Four της Euroleague, και για τη διοίκηση της ισπανικής ομάδας δεν αρκεί μόνο η πρόκριση στα ημιτελικά ή στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά κι ούτε ο τίτλος της ACB.

Φέτος, η Barcelona ξεκίνησε τη χρονιά με ήττα από τον “αιώνιό” της αντίπαλο την Real Madrid στον τελικό του Supercopa. Πριν από δύο εβδομάδα στον πρώτο της αγώνα που έδωσε στην Euroleague έχασε στην έδρα της από τον Ολυμπιακό, και δύο μέρες αργότερα ηττήθηκε στο ισπανικό πρωτάθλημα από την Gran Canaria. Ύστερα, προηγήθηκαν τρεις νίκες στην ACB και δύο νίκες στην Ευρώπη, η μία ήταν επί της ομάδας του Chus Mateo. Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η σεζόν, ήδη οι απαιτήσεις είναι υψηλές, και ίσως αυτή τη φορά, οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα εκτός από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου αλλά και του πρωταθλήματος, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές, ειδικά από τη στιγμή που η φετινή Barcelona απέκτησε τους Τσέχους, Thomas Satoransky για τη θέση “1” και Jan Vesely για τη θέση “5”.

Απόψε (20/10) ο Jasikevicius θα επιστρέψει στο παλιό “σπίτι” του, στην Zalgirio Arena, και στις 20:00 θα βρει απέναντι του, την ομάδα με την οποία έδειξε για πρώτη φορά την αξία του από τον πάγκο. Στη Zalgiris προπονητής είναι τώρα ο Kazys Maksvytis, ο πρώην πια ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Λιθουανίας.

Μέχρι τώρα στην ευρωπαϊκή διοργάνωση λιθουανική ομάδα έχει κάνει μία νίκη και δύο ήττες και φαίνεται ότι είναι ένας αντίπαλος που δεν μπορεί να υποτιμήσει κανείς. Η Maccabi την νίκησε για έναν πόντο. Κόντρα στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, όταν οι γηπεδούχοι εμφάνιζαν κενά διαστήματα ή αδυναμίες, η Zalgiris διεκδικούσε το παιχνίδι. Προχθές, ανέτρεψε 12 πόντους διαφορά και επικράτησε της Virtus Bologna. Μπορεί η δυναμικότητα της να μην είναι ίδια με της Barcelona, όμως στην Euroleague κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ένας από τους παίκτες που έχει ξεχωρίσει από την Zalgiris σε αυτά τα πρώτα τρία παιχνίδια της Euroleague είναι ο Λιθουανός, Ignas Brazdeikis, ο οποίος βοηθάει τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ολοκλήρωσε την αναμέτρηση σημειώνοντας 21 πόντους και στον αγώνα με την Virtus Bologna πέτυχε 14 πόντους και ήταν ο πρώτος σκόρερ της λιθουανικής ομάδας.

To σημερινό (20/10) πρόγραμμα:

Zalgiris – Barcelona (20:00 – Novasports 4HD)

Fenerbahce – Valencia (20:45 – Novasports 6HD)

Maccabi Tel Aviv – Villeurbanne (21:05 – Novasports Prime)

Partizan – Virtus Bologna (21:30 – Novasports 5HD)

Bayern Munchen – Armani Milano (21:30 – Novasports 3HD)