Σε μία ρηξικέλευθη απόφαση προχώρησε η EuroLeague Basketball, ανακοινώνοντας το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) την αναστολή της συμμετοχής για όλες τις ρωσικές ομάδες από τις διοργανώσεις της, δηλαδή της CSKA, της Zenit και της UNICS στην EuroLeague και της Lokomotiv Kuban στο EuroCup.

Όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής, όλοι οι αγώνες των υπόλοιπων ομάδων απέναντι στις ρωσικές ομάδες θα ακυρωθούν, εφόσον συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή για το Μάρτιο και αναλόγως θα ακολουθήσει και η αποβολή των ομάδων, στο ακραίο σενάριο που θα διαρκέσει μέχρι τότε ο πόλεμος στα ουκρανικά εδάφη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο Μετόχων της ECA, συνεδρίασε εξ αποστάσεως τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου και έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

1. Να αναστείλει τη συμμετοχή ομάδων της Ρωσικής Ομοσπονδίας τόσο στην EuroLeague (CSKA Moscow, UNICS Καζάν, Zenit St. Petersburg) όσο και στο EuroCup (Lokomotiv Kuban).

2. Η Euroleague Basketball παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της κατάστασης. Εάν η κατάσταση δεν εξελιχθεί με ευνοϊκό τρόπο, όλοι οι αγώνες της κανονικής περιόδου έναντι των ρωσικών ομάδων θα ακυρωθούν, για να διαμορφωθούν οι κατατάξεις των πρωταθλημάτων.

Η Euroleague Basketball και οι σύλλογοι της επαναλαμβάνουν τη σταθερή τους δέσμευση για την ειρήνη, ενάντια σε οποιεσδήποτε πράξεις βίας ή πολέμου, και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να προάγουν τον σεβασμό, την ένταξη και τη διαφορετικότητα, αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα του οργανισμού και των ομάδων του».