Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει τεράστιες οικονομικές αναταράξεις και στην Euroleague. Τα ταμεία… αναστενάζουν και οι αποφάσεις για περικοπές στο μπάτζετ ενόψει της νέας σεζόν δίνουν και παίρνουν. Ακόμα κι έτσι όμως, η «ψαλίδα» που δημιουργηθεί εδώ και χρόνια ανάμεσα σε κάποιες πανίσχυρες ομάδες και τις υπόλοιπες, θα ανοίξει περισσότερο.

Οι ομάδες βέβαια, έχουν αρχίσουν να κόβουν συνέχεια λεφτά και φυσικά τα μπάτζετ στη νέα σεζόν θα είναι μειωμένα.

Μειώσεις σε όλους και σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Ο πρόεδρος της CSKA, Andrey Vatutin είπε προ καιρού ότι θα υπάρξει 30% μείωση στον προϋπολογισμό της νέας σεζόν. Από την άλλη, η ομάδα έχασε και την μυθική χορηγία της «Aeroflot» (κρατούσε από το 2004), κάτι που της στερεί 4 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ψαλίδι 30% στο μπάτζετ προανήγγειλε και η διοίκηση της Baskonia.

Η Real και η Barcelona ξεκίνησαν με μειώσεις στους μισθούς των παικτών για φέτος.

Η Fenerbahce έχει μπει μέσα με τα μπούνια.

Μειώσεις θα υπάρξουν σε όλες τις ομάδες και φυσικά και σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Μόνο η Armani, ξεκαθάρισε ότι δεν ψαλιδίσει το μπάτζετ της.

Euroleague: Πρωτάθλημα δυο ταχυτήτων

Εδώ και χρόνια όμως, η Euroleague έχει γίνει διοργάνωση δυο ταχυτήτων. Από την μια είναι ομάδες σαν την Real, την Fener, την CSKA που έχουν κάνει τα φάιναλ φορ… προσωπική υπόθεση. Από την άλλη είναι όλοι οι άλλοι.

Η CSKA την τελευταία 10ετία έχει πάει σε 9 φάιναλ φορ (τα 8 τελευταία σερί).

Η Real έχει 7 συμμετοχές και οι 6 την τελευταία 7ετία.

Η Fener έχει 5 σερί την τελευταία 5ετία.

Η Barcelona έχει 4 σε 10 χρόνια και έχει να πάει στους «4» από το 2014, αλλά φέτος τίναξε την μπάνκα στον αέρα στις μεταγραφές. Ο μόνος που αντιστάθηκε από τους άλλους ήταν ο Ολυμπιακός (5 συμμετοχές στην 10ετία και 2 κατακτήσεις).

Οι προνομιούχες λόγω ποδοσφαίρου, Real και Barcelona

Η ψαλίδα όμως, δεν θα κλείσει παρά τις μειώσεις. Η Real και η Barcelona για παράδειγμα, λειτουργούν σαν «ένα» και τα τεράστια λεφτά του ποδοσφαίρου μοιράζονται και στο μπάσκετ.

Η Real είχε ζημιές 28,9 εκατ. ευρώ την σεζόν 2017-18, ενώ γενικά κάθε χρόνο μπαίνει 22 με 23 εκατ. ευρώ μέσα. Ο κοινός κουμπαράς όμως, του συλλόγου την σώζει.

Οσο για την Barcelona μπαίνει μέσα συνέχεια, ενώ ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο συνολικός προϋπολογισμός όλων των τμημάτων του συλλόγου θα μειωθεί από το 1.060.000.000 ευρώ σε 800 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι τα λεφτά φτάνουν.

Οι… κυβερνητικές ομάδες της Euroelague

Η CSKA είναι η… αγαπημένη ομάδα της κυβέρνησης της χώρας και φυσικά δεν κινδυνεύει να μείνει ταπί.

Αν βρεθεί λύση και με την Fener (πάντα είχε μια… ιδιαίτερη σχέση με τη κυβέρνηση Erdogan), τότε αυτοί οι τέσσερις θα ξεφύγουν κι άλλο από τους υπόλοιπους.

Η μόνη λύση είναι κάτι που έπρεπε να το είχε πει ο Jordi Bertomeu και η συντριπτική πλειοψηφία των άλλων ομάδων, αλλά το είπε προ ημερών ο Ergin Ataman, ο οποίος μίλησε για salary cup στα ύψη του μπάτζετ.