Το καλάθι ίσως είναι το σημαντικότερο πράγμα στο μπάσκετ (δηλαδή οι πόντοι), αλλά για να φτάσει η μπάλα στον παίκτη που θα σκοράρει, χρειάζεται ένας παίκτης που θα οργανώσει, θα πασάρει στο κατάλληλο timing και θα εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της άμυνας.

Οι Έλληνες σε αυτό είμαστε… top! Πρέπει να νιώθουμε τυχεροί που έχουμε “βγάλει” παίκτες που είναι αλτρουιστές και τους αρέσει να δημιουργούν για τους συμπαίκτες τους. Φυσικά, δεν είναι μόνο… τύχη, είναι και δείγμα του ότι κάτι γίνεται σωστά στην παραγωγή παικτών και στην εκμάθηση των “βασικών” του μπάσκετ.

Από το 2000 έως σήμερα, οι Έλληνες κυριαρχούν στην λίστα των assistman της Turkish Airlines Euroleague. Οι πρώτοι τρεις της λίστας είναι Έλληνες ενώ στην πρώτη δωδεκάδα έχουμε έξι συμπατριώτες μας. 

Στην κορυφή της λίστας με τους παίκτες με τις περισσότερες ασίστ στην Euroleague, φιγουράρει ο Βασίλης Σπανούλης που σε 324 παιχνίδια έχει μοιράσει 1.516 ασίστ. Τον ακολουθούν οι νυν και πρώην αρχηγοί του Τριφυλλιού, Νικ Καλάθης (1.260 ασίστ σε μόλις 211 παιχνίδια) και Δημήτρης Διαμαντίδης (1.255 ασίστ σε 278 ματς). Στην όγδοη θέση συναντάμε τον “Τσάρο” του Ελληνικού μπάσκετ, Θοδωρή Παπαλουκά με 977 ασίστ σε 252 αγώνες ενώ ακριβώς πίσω του βρίσκεται ο Κώστας Σλούκας (θα τον περάσει εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου πολύ σύντομα) με 922 τελικές πάσες σε 246 παιχνίδια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Τέλος, στην ενδέκατη θέση παραμένει εδώ και καιρό, ο Νίκος Ζήσης με 885 ασίστ σε 310 παιχνίδια.

Μάλιστα, το ακόμα πιο ενθαρρυντικό της κατάστασης είναι ότι οι τέσσερις είναι ακόμα εν ενεργεία παίκτες, Σπανούλης-Ζήσης στην “δύση της καριέρας τους, Καλάθης-Σλούκας στα “ντουζένια” τους.

Συμπέρασμα; Οι Έλληνες ξέρουν να πασάρουν, και η δουλειά στα βασικά του μπάσκετ, που γίνεται στα τμήματα υποδομής, καρποφορεί.