Η κανονική διάρκεια της φετινής EuroLeague βαδίζει αυτή τη βδομάδα προς το τέλος της, με το φινάλε της να είναι ίσως το πιο δραματικό των τελευταίων ετών, όπου κυριαρχεί το νέο σύστημα διεξαγωγής -όπου εν ολίγοις όλοι θα παίξουν με όλους. 

Έτσι, στην κορυφαία μονομαχία που θα κριθεί και το αποτέλεσμα του πολέμου για 8 ευρωπαϊκούς συλλόγους, το basketblog.gr δηλώνει το «παρών», παρουσιάζοντάς σας όλα τα σενάρια για τους τελικούς υποψηφίους αλλά και των θέσεων που καλούνται να συμπληρωθούν!

 

1) Barcelona

 

Με 24 νίκες αλλά και 2 κόντρα στη δεύτερη τη τάξει CSKA -τη μόνη ομάδα που δυνητικά θα της στερούσε την πρωτοπορία της- η ισπανική ομάδα έχει ήδη ανακηρυχθεί ο κορυφαίος σύλλογος της κανονικής διάρκειας και περιμένει να μάθει τον αντίπαλό της στα playoffs.

 

2) CSKA Moscow

 

Μπορεί να μην έχει ελπίδες για την πρωτιά, αλλά αυτό που μετράει στην ουσία είναι το καλύτερο ζευγάρωμα για την επόμενη φάση.

  • Η «ρώσικη αρκούδα» χρωστάει ακόμα 2 αγώνες (με ASVEL και Παναθηναϊκό στην έδρα της), και η λογική λέει πως θα είναι αυτή που τερματίσει δεύτερη λόγω του πλεονεκτήματός της έναντι της Efes.
    Ταυτόχρονα, έχει τη συνολική διαφορά πόντων με τους Τούρκους (+5), αφού τους είχε κερδίσει με 35 πόντους στη Μόσχα, αν και αργότερα ηττήθηκε στην Πόλη με 30!

 

3) Efes Anadolu

 

Η πιο «καυτή» ομάδα του 2021, η Efes Anadolu, που μετράει 14 νίκες στα τελευταία 16 της ματς θα είναι η 3η ομάδα του πίνακα, αφού -όπως αναφέρθηκε παραπάνω- είναι λογικά αδύνατο να προσπεράσει τη CSKA.

 

  • Ωστόσο, σε περίπτωση που κάνει 2 ήττες η ομάδα του Ιτούδη, και η ίδια κερδίσει το Milano που «καίγεται» θα καταφέρει να τερματίσει 2η.

 

4) Armani Milano

 

Μετά την ανόητη ήττα από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ -που δεν είχε το παραμικρό βαθμολογικό κίνητρο- στο ΟΑΚΑ, η Armani Milano… τρέχει και δε φτάνει!

Λειτουργικά, μπορεί να τερματίσει από 4η μέχρι και 7η, τρανό δείγμα γραφής του φετινού τρομερού επίπεδου ανταγωνισμού της EuroLeague.

  • Σε περίπτωση νίκης επί της «αδιάφορης» Efes, η Armani θα είναι 4η, αφού το εκκωφαντικό της +/- στη διαφορά πόντων (+98, και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο αν κερδίσει) είναι αρκετό για να της δώσει το προβάδισμα σε συνθήκες τριπλής και τετραπλής ισοβαθμίας (νίκες Fener και Bayern).
  • Ωστόσο, σε περίπτωση νίκης της και ταυτόχρονης επικράτησης μονάχα της Fener ή της Bayern (να χάσει η μια δηλαδή), η ιταλική ομάδα θα πέσει σίγουρα μια θέση, ενώ σε συνθήκες διπλής ισοβαθμίας επικρατεί μόνο επί των Τούρκων.
  • Σε περίπτωση δικής ήττας και νίκες Fener και Bayern, στην καλύτερη συνθήκη θα τερματίσει 6η.
  • Από εκεί και πέρα, θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά της Real Madrid και Zenit, από τις οποίες κερδίζει μόνο τους Ισπανούς στην ισοβαθμία, αφού επικράτησε και στα 2 μεταξύ τους ματς.
  • Υποθετικά, αν η Zenit κερδίσει δύο παιχνίδια (Μaccabi, Παναθηναϊκός) και η Armani χάσει από την Efes, θα προσπεράσει τους Ιταλούς, οι οποίοι θα έχουν σε κάθε περίπτωση το αβαντάζ της αποφυγής της 8ης θέσης.
  • Σε περίπτωση νικών και της Real και της Zenit και παράλληλη ήττα των Ιταλών (σε αυτήν την περίπτωση, θα έχουν όλες από 20 νίκες), η Real αυτή τη στιγμή έχει +48 (θα ανέβει), η Zenit +77 (θα ανέβει) και η Armani +98 (θα πέσει). Έτσι, η Zenit θα είναι πάνω από την Armani, η οποία θα προσπερνάει τη Real.
  • Τέλος, στο ακραίο σενάριο που Armani, Fenerbahce, Bayern και Zenit τερμάτιζαν με 20 νίκες έκαστος, τότε λογικά η ομάδα της γειτόνου χώρας θα βγουν 5οι, πίσω από τους Ρώσους που θα έχουν το μεγαλύτερο +/-, αφού θα χρειάζονται 2 νίκες για να φτάσουν στον εν λόγω αριθμό.

 

5) Fenerbahce

 

 

Η Fener -που δεν θα έχει στη διάθεσή της τον Jan Vesely- έχει ένα τρομερό δύσκολο έργο κόντρα στη Real Madrid, που «καίγεται» ακόμα και για την είσοδό της στα ετήσια playoffs.

  • Σε περίπτωση νίκης, είναι στη χειρότερη 7η.
  • Από εκεί και πέρα, για το βήμα παραπάνω (τετράδα) χρειάζεται να αποφύγει την τριπλή ή και περισσότερων ομάδων ισοβαθμία, αφού το πενιχρό της +8 δύσκολα θα τη συντροφεύσει με κύρος.
  • Για να βγει 4η, χρειάζεται δική της νίκη και ταυτόχρονα από μια ήττα των Armani, Bayern, Zenit, από τις οποίες στις επί μέρους διπλές ισοβαθμίες κερδίζει τις δύο τελευταίες.
    Άρα χρειάζεται, είτε νίκη των Γερμανών είτε νίκη των Ρώσων.
  • Από εκεί και πέρα, το που θα τερματίσει κρίνεται από τις νίκες και των υπόλοιπων συλλόγων.

 

6) Bayern Munchen

 

 

Η γερμανική αρμάδα θα αντιμετωπίσει την τελευταία αγωνιστική της EuroLeague την CSKA, και σε περίπτωση νίκης της μπορεί να φτάσει μέχρι και την 4η θέση.

  • Αν κερδίσει, τότε μίνιμουμ θα βγει 6η.
  • Τότε, θα χρειαστεί ήττες Armani και Fener για να είναι 4η, αφού σε περίπτωση διπλής ισοβαθμίας χάνει από αμφότερες ενώ σε τριπλή προσπερνούν μονάχα τους Τούρκους.
  • Αν ηττηθεί στη Ρωσία, θα στρέψει την προσοχή της σε Real και Zenit, που αν κερδίσουν, την προσπερνούν σε καταστάσεις τριπλής ισοβαθμίας, κάτι που σημαίνει πως θα τερματίσει 8η.
  • Τέλος, σε συνθήκες διπλής ισοβαθμίας, οι Γερμανοί χάνουν και από τις 2, κάτι που σημαίνει πως θα βγουν και πάλι τελευταίοι.

 

7) Real Madrid

 

 

Η ισπανική ομάδα έχει το πιο δύσκολο έργο αφού καλείται να κερδίσει στην Τουρκία την Fenerbahce που -όπως αναφέρθηκε παραπάνω- ζει και πεθαίνει για την εν λόγω μάχη.

  • Σε περίπτωση νίκης, οι Ισπανοί περνούν στην τελική οκτάδα, και αν συμπέσουν μόνο με την Fener βαθμολογικά θα την προσπεράσουν, αφού θα έχουν δύο νίκες ενάντιά τους.
  • Σε περίπτωση διπλών ισοβαθμιών, η Real επικρατεί των Fener, Bayern, Armani και Zenit, ενώ στις αντίστοιχες τριπλής το +48 της (θα ανέβει) μπορεί να την οδηγήσει μέχρι και την 6η θέση, αφού η Armani και η Zenit θα την προσπερνούν (+98, +77 αντίστοιχα).
  • Σε περίπτωση ήττας, η Real ενδέχεται να αποκλειστεί, κάτι που θα γίνει σε συνδυασμό με τις δύο νίκες της Zenit και νίκη της Βaskonia ή της Valencia.

Γίνεται επομένως, αντιληπτό το μέγεθος της σημασίας του αγώνα για τους πρωτευουσιάνους.

 

8) Zenit St. Petersburg

 

 

Λογικά, θα είναι σίγουρα στην οκτάδα, αφού στις δύο ύστατες αναμετρήσεις της στη φετινή EuroLeague θα κληθεί να παλέψει με τις αδιάφορες ομάδες των Maccabi και Παναθηναϊκού.

  • Αν κερδίσει και τα δύο παιχνίδια, θα είναι σίγουρα στην postseason.
  • Από εκεί και πέρα, στο πιο ιδεατό σενάριο θέλει να συμπέσει στο ίδιο ρεκόρ με 3 ή και περισσότερες ομάδες, αφού το τρομερό +/- της (+77) θα είναι ικανό για να την οδηγήσει πάνω από όλες. Σε αυτό το σενάριο, η Zenit είναι 4η αν συμπέσει με όλες και μετά ανάλογα με το ποιες ομάδες θα έχει ίδιο ρεκόρ νικών- ηττών θα μάθει και την τελική της υπόσταση.
  • Σε συνθήκες διπλής ισοβαθμίας, χάνει από Real, Fener και Armani, ενώ κερδίζει την Bayern .
  • Σε περίπτωση μιας ήττας, θα τερματίσει στην καλύτερη 8η και ευελπιστεί σε ήττα της Valencia από την Baskonia για να μην αποκλειστεί.
  • Αν χάσει δύο παιχνίδια, ο νικητής του εν λόγω ματς θα περάσει στην επόμενη φάση.

9) Baskonia

 

  • Θέλει οπωσδήποτε δική της νίκη και ταυτόχρονα ήττα των Real και Zenit (2).

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα καταφέρει να είναι στα playoffs.

 

10) Valencia

 

  • Θέλει δική της νίκη πάσει θυσία κόντρα στη Baskonia, και ταυτόχρονα δύο ήττες (1 και 1) από Real και Zenit.

 

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική βαθμολογία της EuroLeague