Μετά από 4 άκρως συναρπαστικά παιχνίδια, τα ζευγάρια των Armani Milano- Bayern Munchen και Barcelona- Zenit St. Petersburg οδηγήθηκαν σε Ιταλία και Ισπανία, αντίστοιχα, προκειμένου να συμμετάσχουν στον τελικό των τελικών, που θα τους χάριζε απλόχερα ένα από τα τέσσερα διαθέσιμα εισιτήρια για το Final Four της Κολωνίας στη Γερμανία.

Ουσιαστικά, όπως συμβαίνει κάθε φορά σε ένα Game 5, η γηπεδούχος ομάδα κατάφερε να βρει τα κλειδιά για την κλειδαριά της πρόκρισης, με τους ηττημένους να γνωρίζουν τουλάχιστον πως ξεπέρασαν εαυτόν, στοιχηματικές και αμφιβολίες.

 

Armani- Bayern 92-89

 

Παρά το γεγονός πως βρέθηκε να προηγείται ακόμα και με 17 πόντους προς το τέλος της 3ης περιόδου (72-55) αλλά και με 16 τρεις φορές στην 4η (74-58/82-66/91-79), η Armani Milano κατάφερε να περιπλέξει μια εύκολη φαινομενικά υπόθεση κόντρα στη Bayern Munchen, η οποία έτρεξε ένα σερί της τάξης του 31-20 στο τελευταίο δεκάλεπτο για να φέρει το ματς στο καλάθι με 5 περίπου διαθέσιμα δευτερόλεπτα στο ρολόι (92-89), μετά και την πρώτη χαμένη βολή του Shields έπειτα από 11 εύστοχες.

Ωστόσο, ο Zipser δεν κατάφερε να ευστοχήσει -σχεδόν- από το κέντρο, με τους Ιταλούς να παίρνουν την πρώτη πρόκρισή τους σε ένα Final Four από το μακρινό 1967, ενώ παράλληλα έγινε και η πρώτη ιταλική ομάδα που καταφέρνει κάτι αντίστοιχο από το 2011 και τη Siena -που αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον Παναθηναϊκό.

Shields και Delaney ήταν οι κορυφαίοι με 34 (18 στην τρίτη) και 16 πόντους, αντίστοιχα για τους γηπεδούχους, ενώ στον αντίποδα, ο Lucic δεν κατάφερε να είναι καλός σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι μένοντας στους 8 πόντους με 3-7 σουτ και 1-5 τρίποντα.

 

Barcelona- Zenit 79-53

 

Με τον Pau Gasol να υπενθυμίζει σε όλη τη μπασκετική πλάση το υπέροχο μεγαλείο του -ακόμα και στα 40 του χρόνια- και να τελειώνει τον αγώνα κόντρα στη Zenit με 7 πόντους (3-4 σουτ), 3 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 4 τάπες, η Barcelona κατάφερε να διαλύσει την ρωσική ομάδα με 79-53 στη Βαρκελώνη.

Κορυφαίος για τους μπλαουγκράνα ήταν ο Brandon Davies -για ακόμα μια φορά- με 11 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ ο Correy Higgins πέτυχε 15 πόντους και 3 ριμπάουντ σε 30 αγωνιστικά λεπτά.
Τέλος, ο Νικ Καλάθης ήταν εξαιρετικός σημειώνοντας το καλύτερο παιχνίδι του επί ισπανικού εδάφους, τελειώνοντας τον αγώνα με 12 πόντους και 5 ασίστ, αλλά και 2-2 τρίποντα.

Από την άλλη πλευρά, ο Kevin Pangos ήταν κακός επιθετικά (3-12 σουτ) παρά τις 10 ασίστ του, ενώ η αστοχία και των Poythress- Baron (8-21 σουτ) ήταν καθοριστική για το μέλλον του συγκροτήματος του Xavi Pascual