Ο Jordi Bertomeu και οι 11 ομάδες που μετέχουν στο ΔΣ της Euroleague έβαλαν στο τραπέζι σήμερα (10/9) τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό που θα ισχύσουν στην διοργάνωση σε τηλεδιάσκεψη που έκαναν. Το μενού είχε πολλά. Είχε κουβέντα, είχε προτάσεις από τον Ολυμπιακό, αλλά είχε και ένα μεγάλο «χάος» σχετικά με την έδρα του αγώνα της πρεμιέρας (1/10) Barcelona – CSKA.

Οι λεπτομέρειες για tα πρωτόκολλα της Euroleague θα καθοριστούν την επόμενη εβδομάδα, αλλά ήδη υπάρχει μια συμφωνία πάνω σε πολλά σημεία, ενώ θα ακολουθούν φυσικά και τα πρωτόκολλα που έχει καθορίσει η κυβέρνηση της κάθε χώρας.

Οι ομάδες πρέπει να τηρούν φυσικά τις βασικές αρχές προφύλαξης (π.χ. πλύσιμο χεριών, μάσκες  πλην προπονήσεων και αγώνων βέβαια). Κάθε ομάδα πρέπει να έχει έναν υπεύθυνο για τον Covid-19, ο οποίος θα ασχολείται με όλα τα σχετικά θέματα.

Οι παίκτες, οι προπονητές και οι διαιτητές θα κάνουν τεστ τρεις μέρες πριν το κάθε ματς. Θα υπάρχουν κανόνες για τις μεταφορές, τη διαμονή στο ξενοδοχείο, τον αριθμό των αποστολών και τον αριθμό των δημοσιογράφων στα στάδια, που φυσικά θα είναι άδεια μέχρι νεωτέρας.

Ο Ολυμπιακός κατέθεσε δυο προτάσεις για να γίνει κάπως πιο εύκολη η ζωή όλων.

Η πρώτη πρόταση είχε να κάνει με την αποστολή του πρωτοκόλλου, αλλά και προσωπικής επιστολής του εκτελεστικού διευθυντή της διοργάνωσης στους Υπουργούς Αθλητισμού των 11 χωρών που εκπροσωπούν οι ομάδες της διοργάνωσης.

Η δεύτερη πρόταση ήταν να υπάρχει σε κάθε χώρα ένας άνθρωπος από την Euroleague, ο οποίος θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος της διοργανώτριας αρχής με την Κυβέρνηση και τις Υγειονομικές αρχές.

Οσο για το «μπέρδεμα», που είπαμε στην αρχή, τα υγειονομικά πρωτόκολλα του κορονοϊού που επικρατούν στις χώρες και το θέμα των απαγορεύσεων των πτήσεων από κάποιες χώρες προς κάποιες άλλες προκαλούν χάος στην Euroleague. Ηδη υπάρχει θέμα με το ματς Barcelona – CSKA στην πρεμιέρα (1/10).

Οι Ρώσοι δεν μπορούν να πάνε στην Ισπανία, λόγω των περιορισμών, που υπάρχουν στη χώρα τους. Ετσι δεν αποκλείεται το παιχνίδι να γίνει σε ουδέτερη χώρα.

Οι κανονισμοί της Euroleague λένε όμως, ότι η έδρα κάθε αγώνα πρέπει να έχει καθοριστεί 15 μέρες πριν την ημερομηνία του τζάμπολ. Αυτό σημαίνει ότι το όλο θέμα πρέπει να λυθεί μέχρι τις 15/9.