Η “εποχή Jordi Bertomeu”, όπως τουλάχιστον την ήξερε μέχρι πρότινος ο εκτελεστικός διευθυντής της EuroLeague, οδεύει προς το τέλος της. Ο ισχυρός άνδρας της EuroLeague δεν θα είναι το ίδιο ισχυρός πια, καθώς οι επτά ομάδες που συσπειρώθηκαν εναντίον του άλλαξαν τα πάντα γύρω από τη λειτουργία της EuroLeague.

Αυτή ήταν η είδηση που έβγαλε η σημερινή (26/4) έκτακτη Γενική Συνέλευση της EuroLeague, μέσω της οποίας αποφασίστηκε (με ψήφους 7-4) οι 11 ομάδες-μέτοχοι να έχουν πλέον συμμετοχή σε όλες τις αποφάσεις και ο Bertomeu να επιτηρείται από ένα διευρυμένο διοικητικό συμβούλιο σε κάθε πτυχή της διοργάνωσης.

Το μέγεθος της συμμετοχής τους δεν έχει γίνει προς το παρόν γνωστό, η ουσία πάντως είναι ότι πλέον ο Bertomeu δεν θα έχει τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις και να τις εφαρμόζει κατά βούληση. Οι μέτοχοι της EuroLeague Basketball θα συμμετέχουν και αυτοί σε όλα τα θέματα και όλες τις αποφάσεις, ακόμα και σε απλά ζητήματα.

Για την ιστορία, οι ομάδες που αντιτάχθηκαν στον τρόπο διαχείρισης της διοργάνωσης ήταν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, η Maccabi, η CSKA, η Zalgiris, η Anadolu Efes και η Armani. Αντιθέτως, τον Bertomeu στήριξαν οι τρεις ισπανικές ομάδες (Barcelona, Real, Baskonia) και η Fenerbahce.

Η σχετική ανακοίνωση της EuroLeague:

«Στη συνεδρίαση της Βαρκελώνης τη Δευτέρα 26 Απριλίου, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής των Μετόχων της ECA συμφώνησαν στα ακόλουθα σημεία:

– Και οι 11 σύλλογοι έχουν δεσμευτεί πλήρως για την ενότητά τους ως θεμέλιο πυλώνα της συλλογικής τους περιουσίας και είναι πεπεισμένοι ότι μια τέτοια ενότητα απέδωσε επιτυχία τα τελευταία 20 χρόνια.

– Και οι 11 σύλλογοι παραμένουν δεσμευμένοι στο όραμά τους να λάβουν τα απαραίτητα κοινά βήματα για να συνεχίσουν να στηρίζονται σε αυτήν την επιτυχία, φέρνοντας τις διοργανώσεις σε νέα ύψη.

– Η EuroLeague Basketball θα προτείνει μέτρα για την περαιτέρω ενσωμάτωση και των 11 συλλόγων στη δομή διακυβέρνησης όλων των συλλογικών περιουσιακών στοιχείων κατά την επικείμενη συνεδρίαση των μετόχων της ECA».