Το ετήσιο Final Four της EuroLeague στην Κολωνία είναι επιτέλους πάνοπλο έπειτα από ένα χρόνο απουσίας -εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού– να υποδεχθεί τις 4 κορυφαίες ομάδες του θεσμού που κατάφεραν να γράψουν τη δική τους ξεχωριστή εξέχουσα πορεία τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στα μετέπειτα Playoffs.

Οι σύλλογοι που κατάφεραν να βρεθούν στη μεγαλύτερη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ δεν είναι άλλες από τις Barcelona, Armani Milano, Efes Anadolu και CSKA Moscow, οι οποίες θα μονομαχήσουν μεταξύ τους μέχρι τελικής πτώσης προκειμένου να καταφέρουν να στεφθούν εν τέλει πρωταθλήτριες.

Σήμερα (29 Μαΐου), αναμένεται να εκκινήσει η αγωνιστική δράση με τους δύο ημιτελικούς, ενώ την Κυριακή θα συνεχιστεί η αγωνία με τους δύο Τελικούς, το μεγάλο και το μικρό.

 

CSKA Moscow- Efes Anadolu 19:00

 

Το πρώτο ζευγάρι που θα τεθεί αντιμέτωπο σήμερα στη Γερμανία είναι αυτό ανάμεσα στη CSKA Moscow και την Efes Anadolu, που θα συγκροτήσουν την άτυπη ρεβάνς του περασμένου τελικού του 2019, όταν η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είχε επικρατήσει με 91-83 στο δρόμο για το 4ο προσωπικό της τρόπαιο EuroLeague.

Η “ρωσική αρκούδα” -αν και δεν έχει τον Nikola Milutinov στο ρεπερτόριό της ελέω ενός τραυματισμού που είχε αποκομίσει στην κανονική διάρκεια της φετινής σεζόν- διανύει ένα εξαιρετικό φεγγάρι αφού πριν από λίγες μέρες διέλυσε την Zenit St Petersburg του Xavi Pascual με 3-1 (+30 συνολική διαφορά πόντων) στην ημιτελική σειρά της VTB United League, ενώ στα Playoffs της EuroLeague κατάφερε να πετύχει τη μοναδική “σκούπα”, επικρατώντας πολύ εύκολα με 3-0 έναντι της λαβωμένης από τραυματισμούς και κορονοϊό Fenerbahce (+46 συνολική διαφορά πόντων).

 

 

 

Από την άλλη μεριά, η Efes θέλει να πάρει την πολυπόθητη εκδίκησή της για την ήττα της στον τελικό του 2019 στη Βιτόρια και το γεγονός πως θα είναι πλήρης αγωνιστικά της δίνει σαφώς μια επιπλέον αυτοπεποίθηση.

 

 

 

Το δίδυμο Larkin- Micic, που είχε πετύχει 39 πόντους στον περασμένο τελικό της διοργάνωσης, καλείται να πρωταγωνιστήσει έντονα, με τον Σέρβο μάλιστα να έχει επιπλέον απαιτήσεις από το προπονητικό επιτελείο του Ataman μετά την ανάδειξή του ως MVP της κανονικής ροής του θεσμού, έπειτα από μια καταπληκτική ατομική και ομαδική σεζόν.

 

 

 

Ρεκόρ φέτος: 1-1 (συνολική διαφορά πόντων: +5 η CSKA)
Ρεκόρ γενικά: 8-24 (οι Ρώσοι μετρούσαν 13 σερί νίκες από το 2015 έως το 2019)

 

Barcelona- Armani Milano 22:00

 

3 ώρες μετά τον πρώτο ημιτελικό της ημέρας, θα εκκινήσει και ο δεύτερος, με τις Barcelona και Armani Milano να τον συντηρούν γοερά σε ένα φαινομενικά απόλυτο ντέρμπι εφάμιλλο της ιστορίας και του παρόντος των δύο ομάδων.

Οι μεν Ισπανοί έχουν ταξιδέψει στην Κολωνία ελλοχεύοντας στις αποσκευές τους ένα σειρά σερί της τάξης του 5-0 σε Ισπανία και Ευρώπη (+120 συνολική διαφορά πόντων).

Όσον αφορά την EuroLeague, μπορεί να τα βρήκαν σκούρα κοντά στη Zenit των Pascual, KC Rivers και Μάνου Παπαδόπουλου αλλά εν τέλει κατάφεραν να θριαμβεύσουν στο Game 5 της εν λόγω σειράς (79-53) και να αρπάξουν ένα πολυπόθητο εισιτήριο για το Final Four.

 

 

 

Αγωνιστικά, δεν υπάρχουν απουσίες για την ομάδα του Sarunas Jasikevicius, που περιμένει σαφώς περισσότερα από τον κορυφαίο του παίκτη, Nikola Mirotic, που αγνοήθηκε στα Playoffs (9 πόντοι, 29% δίποντα, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ).

Αναφορικά με την Armani Milano, την πρώτη ιταλική ομάδα που καταφέρνει να συμμετάσχει σε Final Four από το 2011 και τη Siena αλλά και την 20η συνολικά, αυτή επιστρέφει στην τελική τετράδα της EuroLeague από το 1992 και τη γιορτή της Κωνσταντινούπολης και έχει κυκλώσει νοητά προ πολλού τις εν λόγω ημερομηνίες.

Αγωνιστικά, η ιταλική ομάδα, που θα στηριχθεί εν πολλοίς στην αστείρευτη εμπειρία των Hines, Datome και Rodriguez από ανάλογες βραδιές, μετράει 7 διαδοχικές επιτυχίες σε Ιταλία και Ευρώπη (+95 συνολική διαφορά πόντων) αλλά και 5 νίκες στα Playoffs της γειτονικής χώρας.

Για να φτάσει στη Γερμανία, κατόρθωσε να ξεπεράσει έστω και σε 5 ματς το εμπόδιο της σκληροτράχυλης Bayern Munchen του Andrea Trinchieri (+6 συνολική διαφορά πόντων), χωρίς να πείσει ιδιαίτερα με την απόδοσή της κατά τη διάρκεια της σειράς.
Ωστόσο, αν και η Barcelona μοιάζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, ο knock out χαρακτήρας του Final Four δίνει ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην αγωνία και το ντέρμπι!

 

 

Ρεκόρ φέτος: 2-0 η Barca
Ρεκόρ γενικά: 10-6 η Barca (5 νίκες στα τελευταία 6 τους ματς)