Με αφορμή την διάσπαση στην οποίο οδεύει ολοταχώς το ποδόσφαιρο, το basketblog θυμάται το μπασκετικό ευρωπαϊκό «σχίσμα» του 2000 όταν το άθλημα χωρίστηκε στα δυο. Από την μία η Suproleague της FIBA και από την άλλη ήταν η Euroleague.

To Basketblog θυμάται το χρονικό της ρήξης. Ποια ήταν η ιστορική… θέση της Θεσσαλονίκης; Ποιος ήταν ο ντροπαλός παράγοντας που φοβόταν την αντίδραση του Strankovic; Σε ποιο Καταλανικό χωριό έγινε η πρώτη συγκέντρωση των «ανταρτών»; Ποια ήταν τα οικονομικά δεδομένα;

Το ξεκίνημα και η αντιδράσεις κατά της FIBA και του πανίσχυρου Borislav Stankovic

Από το 1996 και μετά τα μεγάλα κλαμπ, κυρίως τα Ελληνικά, τα Ισπανικά και τα Ιταλικά (η Ρωσία ήταν αδύναμη οικονομικά και οι Τούρκοι δεν έπαιζαν κανένα ρόλο) είχαν αρχίσει τις ζυμώσεις καθώς τους ενοχλούσε η καθεστωτική αντίληψη και νοοτροπία του τότε ισχυρού άνδρα της FIBA (υπό την σκέπη της γίνονταν όλες οι διοργανώσεις) Borislav Strankovic.

Βασικό θέμα διαφωνίας ήταν ο τρόπος που διαχειριζόταν τα τηλεοπτικά δικαιώματα η FIBA με την εταιρεία ISL. Οι ομάδες έκριναν ότι η συμφωνία ήταν επωφελής για την FIBA και μόνο καθώς ενίσχυε τον συγκεντρωτικό της χαρακτήρα καθιστώντας την απόλυτο διαχειριστή στην διανομή των εισοδημάτων, τα οποία δεν συνδέονταν με την επένδυση κάθε ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η Barcelona, η Real και η Benetton Treviso ήταν οι οικονομικοί κολοσσοί της εποχής και οι πρώτοι που αντέδρασαν επάνω σ’ αυτό! Προχώρησαν σε μια επιστολή προς την FIBA παρουσιάζοντας τις προτάσεις αλλά και τις προσδοκίες τους. Ακολούθησαν συναντήσεις, γραπτή συμφωνία κοινής πολιτικής αλλά όλα σκόνταψαν στον…σέρβικο τοίχο που λεγόταν «Borislav Strankovic». Ο πανίσχυρος Σέρβος απέρριψε κάθε διπλωματικό χειρισμό της υπόθεσης, κάθε διάλογο, οποιαδήποτε μορφή επαναδιαπραγμάτευσης και ΑΝΟΙΧΤΑ δήλωσε την ολοκληρωτική του δύναμη!

Οι παλαιότεροι παράγοντες θυμούνται τις ελληνικές ομάδες να «πιέζουν» τον τότε νομικό σύμβουλο της Ισπανικής Λίγκας να φτιάξουν νέα διοργάνωση, μακριά από την FIBA. Ο «ντροπαλός» νομικός σύμβουλος ψέλλιζε «μην εκνευρίσουμε τον Strankovic»!

Το όνομα του νομικού συμβούλου θέλετε; Jordi Bertomeu!

Το Καταλανικό χωριό Sitges και η Θεσσαλονίκη

Όμως όλα είχαν αρχίσει να αλλάζουν… Παρότι ανακοινώθηκε η διοργάνωση της περιόδου 2000-2001 από την FIBA, σε ένα Καταλανικό χωριό, το Sitges που απέχει 40 χιλιόμετρα από την Βαρκελώνη, οι ομάδες προχώρησαν στην επανάστασή τους. Ο βασικός ρόλος άνηκε στον τότε CEO της ULEB, Eduardo Portela ο οποίος σύντομα ανακοίνωσε και τον βασικό χορηγό…

Η εταιρεία Telefonica Media προχώρησε σε χορηγία ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2004 και επιπλέον οι αποφάσεις για την κατανομή των χρημάτων ανήκαν στους συλλόγους που πλέον δεν είχαν μπροστά τους την FIBA και τη σύμβαση με την ISL.

Ο Κώστας Ρήγας βρήκε 54 διαιτητές που δεν πτοήθηκαν από τις απειλές του Borislav Stankovic και η νέα διοργάνωση παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη (!) εκεί που έγινε το τελευταίο φάιναλ φορ της FIBA ενώ η κλήρωση έγινε με τους Παναγιώτη Γιαννάκη και Juan Antonio San Epifanio που ανοιχτά εξέφρασαν την προτίμησή τους στη νέα Euroleague.

«Άρπαξε» το όνομα από την FIBA

Κι όμως η ονομασία Euroleague δεν είχε κατοχυρωθεί νομικά στην FIBA κι έτσι η ULEB την…άρπαξε. H FIBA επέλεξε την Suproleague όπου τελικά έμειναν πιστοί ο Παναθηναϊκός, η Maccabi, η CSKA και η Εfes αλλά και ομάδες όπως η Villeurbanne, η Alba, η Scavolivi Pesaro, η Sienna, η Partizan…

Η Barcelona, η Real, η Baskonia, όλες οι Ισπανικές ομάδες, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και το Περιστέρι από την Ελλάδα, η Benetton και η Virtus Bologna, η Zalgiris είναι μερικές από τις ομάδες που μεταπήδησαν στη νέα διοργάνωση.

Οι συνέπειες

Οι Ομοσπονδίες είχαν απειλήσει ότι δεν θα επέτρεπαν στις ομάδες που αγωνίζονταν στην  Euroleague της ULEB να λάβουν μέρος στις εγχώριες διοργανώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίστηκε η πρώτη ιστορικά μπασκετική ομάδα, οι Lions St. Petersburg που αγωνίστηκε μόνο δε διεθνή διοργάνωση (Euroleague) αλλά όχι στο πρωτάθλημα Ρωσίας.

Οι Τούρκοι υπάκουσαν στην Ομοσπονδία τους και δεν  έστειλαν ούτε μια ομάδα τους στην Euroleague. Το ίδιο και οι Γάλλοι. Από την Ελλάδα, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και το Περιστέρι πλαισίωσαν τη νέα διοργάνωση ενώ ο Παναθηναϊκός και ο Ηρακλής έμειναν πιστοί στην FIBA.

Οι Ισπανοί το πήγαν… ανάποδα και δεν έστειλαν ομάδες στην Suproleague της FIBA.

Στην ουσία η μόνη… τιμωρημένη ομάδα ήταν οι Lions. Που διαλύθηκαν μετά την ένωση, άλλωστε ήταν ομάδα του γνωστού ατζέντη, Luciano Capicchioni και ήταν ειδικού σκοπού.

Το μπέρδεμα και η κατάρρευση

Την περίοδο 2000-2001 έγιναν δύο παράλληλες διοργανώσεις και ο κόσμος μπερδεύτηκε…Προς το τέλος της σεζόν φάνηκε ότι η Suproleague καταρρέει. Τα λεφτά που είχε υποσχεθεί η ISL δεν έφτασαν ποτέ στις ομάδες καθώς η εταιρεία βάρεσε κανόνι έχοντας συνολικά χρέη 153 εκατομμύρια δολάρια. Αν κάνετε μια αναζήτηση για την εταιρεία θα διαπιστώσετε ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλα χρηματισμού του Sepp Blatter ή του Joao Havelange και γενικά ήταν μια «σκοτεινή» κατάσταση.

Ένα το κρατούμενο λοιπόν: Ο Παναθηναϊκός όπως και οι άλλες ομάδες ουσιαστικά βρέθηκαν στην Euroleague της ULEB μετά την περίοδο 2000-2001 όχι μόνο επειδή αποδείχθηκε πιο ισχυρή διοργάνωση αλλά και γιατί η Suproleague FIBA βάρεσε…κανόνι εξαιτίας της ISL με τις ομάδες να υφίστανται ΤΕΡΑΣΤΙΑ οικονομική ζημιά. Αυτός είναι και ο λόγος που η Maccabi δεν θέλει να ακούει κουβέντα για την FIBA.

Η αγκαλιά του Bertomeu

Ο Bertomeu άνοιξε την αγκαλιά του στις ομάδες που πλέον δεν θεωρούσαν την διοργάνωσή του ως «πειρατική και πειραματική» και μάλιστα έδωσε τρομερές υποσχέσεις ότι θα είναι οι…χαϊδεμένες του σε ό,τι αφορά στο οικονομικό ζήτημα. Αλλωστε Παναθηναϊκός, Maccabi και CSKA είναι οι κυρίαρχοι (αν βάλετε κάτω τα πράγματα) της νεάς ενωμένης Euroleage…