Το Εφετείο του Λουξεμβούργου έριξε… πόρτα στη Euroleague και δικαίωσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μπάσκετ σε μια δικαστική υπόθεση, που αφορούσε τον τερματισμό της συνεργασίας μεταξύ της FIBA Europe και της Euroleague Properties SA.

Το Εφετείο επιβεβαίωσε την απόφαση που είχε βγει στον πρώτο βαθμό εκδίκασης υπέρ της FIBA Europe (η Ομοσπονδία είχε δικαιωθεί στο πρώτο δικαστήριο).

Το Εφετείο του Λουξεμβούργου, έριξε και δεύτερο χαστούκι στην Euroleague. Απέρριψε την έφεση που είχε γίνει από την Euroleague Properties και την… υποχρεώνει να πληρώσει 900 χιλιάδες ευρώ συν τους τόκους στην FIBA Europe, αλλά και μία αποζημίωση 2 χιλιάδων ευρώ! Φυσικά η Euroleague Properties καλείται με τη απόφαση να καλύψει όλα τα κόστη των δικαστικών διαδικασιών.

 Μεταξύ άλλων, η απόφαση αυτή του Εφετείου επιβεβαιώνει ότι το νέο καλεντάρι της FIBA, που εγκρίθηκε 2012 και τέθηκε σε ισχύ το 2017 δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας μεταξύ της FIBA Europe και την Euroleague.

Στην τελευταία συνεδρίασή του, επίσης τον Νοέμβριο του 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο της FIBA Europe αποφάσισε να διαθέσει το ποσό για την ενίσχυση του προγράμματος «Her World, Her Rules» για το 2020 και το 2021 σε περίπτωση που η απόφαση ήταν υπέρ της FIBA Europe.

Η ιστορία της μετωπικής FIBA Europe – Euroleague Properties SA

Το 2004, η FIBA Europe και η ULEB υπέγραψαν ένα συμβόλαιο που κανόνιζε το πλαίσιο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Από το 2010, η Euroleague Properties ανέλαβε την υποχρέωση της ULEB να πληρώνει 400 χιλιάδες ευρώ ετησίως στη FIBA Europe.

Η Euroleague Properties αποφάσισε να τερματίσει τη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2012, με αφορμή την αλλαγή που αποφάσισε να κάνει η FIBA στο καλεντάρι της από το 2017.