Ξεκινάει σήμερα το φετινό Final 4 της Euroleague με συμμετέχοντες τον Ολυμπιακό, την Barcelona, την Real Madrid και την Anadolu Efes.

Τοποθεσία το Βελιγράδι της Σερβίας και το παρκέ της Stark Arena, με τους «ερυθρόλευκους» να επανέρχονται σε Final 4 μετα από απουσία 5 χρόνων, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στις 4 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Σε τέτοια τουρνουά τα budget πάνω περίπατο. Το έχουμε δει άπειρες φορές και η ιστορία μιλάει από μονή της με πολλά παραδείγματα.

Έτσι θα αφήσουμε λίγο πίσω, όσα συνέβησαν στην κανονική διάρκεια και θα επικεντρωθούμε σε παίκτες-κλειδιά στο συγκεκριμένο άρθρο. Παίκτες δηλαδή, που δεν τραβούν πάνω τα φώτα, αλλά στο παρκέ αναμένεται να βοηθήσουν πολύ, αν βρεθούν σε καλό βράδυ, δίνοντας πολλαπλά οφέλη στις ομάδες τους.

Οι 4 συμμετέχοντες διαθέτουν πληθώρα αστέρων και επιλογών, αλλά ορισμένοι παίκτες κάνουν συγκεκριμένα πράγματα στο γήπεδο και από την εμφάνιση τους στο τουρνουά και ιδίως απόψε στους ημιτελικούς ενδέχεται να κριθούν πολλά.

Ολυμπιακός:

Υπάρχουν μεγάλοι παίκτες. Σλούκας, Dorsey, Vezenkov. Ωστόσο έρχονται και άλλοι ακόμα, που αποδείχθηκαν «λίρα εκατό» και οδήγησαν με την παρουσία τους την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στο Final 4.

Παικτής-κλειδί λοιπόν θα είναι ο Thomas Walkup. Πολύτιμος σε άμυνα και σε επίθεση στη σειρά με τη Μονακό. Σκόραρε, έκανε δύσκολη τη ζωή του Mike James, πλην του break στο 2ο ματς στο ΣΕΦ και γενικά ίσως είναι ο πιο σταθερός σε απόδοση παίκτης.

Τα φώτα δεν θα είναι πάνω του, αλλά ο Μπαρτζώκας σίγουρα περιμένει πολλά από τον Αμερικανό guard.

 

Efes

Δύο είναι οι μεγάλες αστέρες εδώ. Micic και Larkin. Από την εμφάνιση τους πάντοτε εξαρτάται το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του Ataman.

Ωστόσο στη σειρά με την Αρμάνι, η Εφες στηρίχθηκε στον Tibor Pleiss. Είναι ένα θηρίο (2.20), αλλά ξέρει να πασάρει και να εκτελεί. Μάλιστα και έξω από την άρκτο των 6.75 μπορεί να κάνει ζημιά και θέλει γενικά προσοχή από τον Ολυμπιακό στον αποψινό ημιτελικό.

Έτσι η απόδοση του Γερμανού center κρίνεται καθοριστική για τους πρωταθλητές.

 

Barcelona

Ο Mirotic είναι το μεγάλο όνομα. Ο αστέρας της Μπαρτσελόνα. Όμως δεν γίνεται να τα κάνει όλα μόνος του, ακόμα και αν πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης και βγει μπροστά.

Υπάρχουν βέβαια αρκετοί δυνατοί παίκτες και δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα του Jasikevicius τερμάτισε πρώτη στην κανονική διάρκεια, παρότι ζορίστηκε στο top 8 από την αξιόμαχη Μπάγερν.

Ο Νικ Καλάθης έχει κατακτήσει την Euroleague με τον Παναθηναϊκό και έχει το know-how. Η εμπειρία είναι πολύτιμη σε τέτοια τουρνουά και μπορεί να φέρει τη νίκη. Τα λόγια είναι περιττά για το τι μπορεί να κάνει ο Έλληνας διεθνής guard στο παρκέ.

Κυρίως πασάρει, μετρ άλλωστε στις ασίστ, αλλά αν βρει ρυθμό, μπορεί να δώσει λύσεις και στο σκοράρισμα, αν και άλλοι θα είναι εκεί πρώτα…βιολιά (Mirotic, Higgins, Kuric, Abrines).

Όπως και να έχει ο Καλάθης είναι παίκτης-κλειδί στο Final 4 και ο Saras εύχεται να δει το καλό πρόσωπο του στη Stark Arena.

 

Real Madrid:

Η «βασίλισσα» ταλαιπωρήθηκε από σκαμπανεβάσματα. Μέχρι και για αποχώρηση του Laso ακούσαμε, ενώ προέκυψαν τριγμοί και ένταση, μετά τις αποχωρήσεις των Heurtel και Tompkins για το ξενύχτι στην Αθήνα πριν το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Η φανέλα όμως είναι «βαριά» και η Μακάμπι το κατάλαβε καλά, μιας και η Real την «σκούπισε» με 3-0, με καλό μπάσκετ και δείχνοντας ότι βρήκε ρυθμό την κατάλληλη ώρα.

Πολλοί παίκτες είναι σταρ και εδώ. Llull, Fernandez, Tavares είναι τα μεγάλα ονόματα, αλλά φέτος τη διαφορά την κάνει άλλος.

Ο Yabusele ήρθε το καλοκαίρι από την Villeurbanne και προσαρμόστηκε αμέσως στις απαιτήσεις των Μαδριλένων. Πραγματικά σε κάθε παιχνίδι τα δίνει όλα, σε άμυνα και επίθεση. Ένας «σκύλος» πραγματικά, που δεν κατεβάζει ποτέ ταχύτητα και ένταση στο παιχνίδι του.

Αναμένεται να είναι σημείο αναφοράς και αν δεν μπει στο κλίμα απόψε στον ισπανικό…εμφύλιο με την Μπαρτσελόνα, θα είναι αρνητικό δεδομένο για τον Laso.

 

Tags:
Euroleague