Δημοσίευμα από ισπανικό μέσο  αναφέρει ότι η FIBA άνοιξε φάκελο σε βάρος του Χένρι γιατί υποπτεύεται πως έδωσε ψεύτικο δείγμα σε έλεγχο ντόπινγκ.

Φάκελο σε βάρος του Pierria Henry άνοιξε η FIBA. Παράλληλα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ έθεσε τον Αμερικανό γκαρντ σε διαθεσιμότητα, με την Baskonia να διακόπτει προσωρινά -όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της- το συμβόλαιό της με τον παίκτη, απόφαση στην οποία έχει συμφωνήσει και ο ίδιος.

Όπως ξεκαθαρίζουν οι Βάσκοι στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν επί του θέματος, πρόκειται μάλλον για ένα διαδικαστικό ζήματα, το οποίο δεν απορρέει από κάποιο θετικό δείγμα που παρέδωσε ο παίκτης σε έλεγχο αντι-ντόπινγκ. Κάπως έτσι, επιβεβαιώνεται εν μέρη το δημοσίευμα της AS που ήθελε την απουσία του Χένρι από τους τελευταίους αγώνες της Μπασκόνια να μην οφείλεται σε τραυματισμό, όπως είχε αρχικά αναφερθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Με αφορμή τη διενέργεια ελέγχου ρουτίνας αντιντόπινγκ στον παίκτη Πιέρια Χένρι από τις αρχές της FIBA, η FIBA συμφώνησε να ανοίξει φάκελο για τον παίκτη και την προσωρινή αναστολή της άδειας του μέχρι την επίλυση του θέματος. Τόσο ο φάκελος, όσο και η συμφωνηθείσα αναστολή δεν απορρέουν από το γεγονός ότι ο παίκτης έδωσε θετικό αποτέλεσμα στον έλεγχο αντιντόπινγκ για απαγορευμένες ουσίες, αλλά μάλλον απορρέει από διαδικαστικό ζήτημα.

Με δεδομένο ότι ο παίκτης έχει τεθεί σε προσωρινή διαθεσιμότητα μέχρι την ολοκλήρωση του εν λόγω φακέλου, η Μπασκόνια και ο Πιέρια Χένρι συμφώνησαν να τερματίσουν προσωρινά το υπάρχον συμβόλαιο μεταξύ των δύο πλευρών, με εμπιστοσύνη σε μια γρήγορη και ικανοποιητική επίλυση του ζητήματος το συντομότερο δυνατό.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει νέα ενημέρωση”.

Ο τεχνικός των Βάσκων, Joan Peñarroya, κλήθηκε να σχολιάσει την εν λόγω υπόθεση, τονίζοντας πως ο παραγκωνισμός του Αμερικανού γκαρντ συνιστά πλήγμα, αλλά ότι η εύρευση αντάξιου αντικαταστάτη δεν είναι εύκολη.

“Τι θέλετε να σας πω; Είναι μια περίπλοκη, πολύ περίπλοκη υπόθεση. Έχει δημιουργήσει πολλές αμφιβολίες και πολλά σχόλια, αλλά είναι μια πρωτοφανής κατάσταση. Παρόλο που πολλοί από εσάς πιστεύουν το αντίθετο, η ανακοίνωση της ομάδας είναι ξεκάθαρη και τα πράγματα έχουν έτσι.

Πρέπει να δείξουμε την υποστήριξή μας στον παίκτη και τον άνθρωπο, γιατί αν είναι μια δυσάρεστη υπόθεση για την ομάδα, είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και για αυτό το παιδί.

Χάσαμε ένα πολύ σημαντικό παίκτη, βλέπετε τα στατιστικά του, αλλά πέρα από αυτά είναι όλα όσα κάνει ή έκανε ο Χένρι για την ομάδα, για τη χημεία της, η αμυντική του ενέργεια. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Η ομάδα είναι ενήμερη για την κατάσταση εδώ και μερικές ημέρες. Δεν ήταν άνετο να είμαστε έτσι 10-12 ημέρες τώρα, αλλά έτσι έχει η κατάσταση.

Δεν έχω ιδέα αν μπορούμε να υπολογίζουμε στον Χένρι, αλλά μου φαίνεται πως η όλη διαδικασία δεν θα κρατήσει μερικές εβδομάδες. Μακάρι να είναι τόσο, αλλά φαίνεται πως θα κρατήσει περισσότερο. Η ομάδα εξετάζει την αγορά για να βρει κάποια λύση που θα μας βοηθήσει, αλλά ξέρετε ότι δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν αρκετές ομάδες στο υψηλό επίπεδο που ψάχνουν παίκτη σε αυτή τη θέση και δεν τον έχουν βρει. Συνεχίζουμε ως έχει, προσπαθούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να κερδίζουμε τα παιχνίδια”, ανέφερε αναλυτικά.