Πως το έλεγε ο αείμνηστος Κώστας Χατζηχρήστος σε μια από τις πιο επικές κινηματογραφικές ατάκες του; «Τ’ άκουσες πουλί μου;». Ο Jordi Bertomeu πάλι κάνει γενικά ό,τι δεν ακούει τίποτα. Απ’ αυτά φυσικά που δεν τον συμφέρουν. Θέλετε παράδειγμα; Ιδού το πιο πρόσφατο.

Το ΝΒΑ είναι 100 χρόνια μπροστά από το ευρωπαϊκό μπάσκετ και στην περίπτωσή μας, την Euroleague. Η μέρα με τη νύχτα είναι. Μέχρι τώρα η Euroleague λειτούργησε κατόπιν εορτής στην ιστορία με τον κορονοϊό ή ακολούθησε κατόπιν εορτής τις αποφάσεις που έπαιρνε το ΝΒΑ.

Υπάρχει, πάντως και μια απόφαση του καλύτερου πρωταθλήματος του πλανήτη, την οποία περιμένουμε πως και πως να ακολουθήσει και η Euroleague. Δεν βλέπουμε, όμως, να γίνεται αυτό με τίποτα. Ούτε με σφαίρες που λέει μια λαϊκή ρήση…

Ο λόγος για την απόφαση του ΝΒΑ να πέσει «ψαλίδι» 20% στις αποδοχές του Adam Silver και των στελεχών της ηγεσίας του αμερικανικού πρωταθλήματος, εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Και φυσικά ο ισχυρός άνδρας του ΝΒΑ όχι μόνο δεν είπε το παραμικρό, αλλά ήταν κι αυτός μέσα σε εκείνους που προώθησαν αυτές τις περικοπές.

Μυθικό συμβόλαιο 10 εκατ. δολαρίων!

Ο Silver βέβαια δεν παίρνει ψίχουλα. Παίρνει κάθε χρόνο 10 εκατ. δολάρια ως μισθό από το ΝΒΑ! Και μεταξύ μας όχι άδικα.  Αυτός και οι συνεργάτες του κάνουν τρομερή δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Μα το πιο σημαντικό γεμίζουν με τρελά λεφτά τα ταμεία των συλλόγων με τους χειρισμούς τους στο θέμα του μάρκετινγκ, των διαφημίσεων, των χορηγών, των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, της επέκτασης και της προβολής του ΝΒΑ στις ξένες αγορές.

Η χασούρα που θα έχει φέτος ο Silver από την περικοπή θα είναι 2 εκατ. δολάρια! Σίγουρα δεν θα φτωχύνει. Από την άλλη, όμως, η αλήθεια είναι ότι το «ψαλίδισμα» που έπεσε στον μισθό του δεν είναι και μικρό.

Το θέμα είναι αν η Euroleague και ο Jordi Bertomeu το άκουσαν αυτό. Ο ισχυρός άνδρας της διοργάνωσης κάνει ό,τι δεν άκουσε τίποτα για το «ψαλίδι». Παριστάνει τον κουφό. Σιγά να μην το ακούσει. Δεν τον συμφέρει. Αντί, βέβαια, να κάνει ότι και ο Silver, εκε΄νος επιλέγει να κάνει την πάπια.

Σιγά να μην προτείνει να μειωθεί ο παχυλός μισθός του.

Ο κρυφός μισθός του Bertomeu

Κι εδώ υπάρχει άλλο ένα ερώτημα. Αλήθεια ποιος είναι ο μισθός του κυρίου Bertomeu; Ουδείς εκτός από τον κλειστό πυρήνα της Euroleague μπορεί να απαντήσει σε αυτό. Την ίδια στιγμή που στο ΝΒΑ υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, στην Euroleague υπάρχει απόλυτο σκοτάδι. Πουθενά δεν υπάρχει δημοσίευμα ή επίσημη αναφορά στο ποιος είναι ο μισθός του Καταλανού.

To θέμα πάντως, είναι πως είναι δυνατόν οι ομάδες της Euroleague, που είναι τα αφεντικά, να μην έχουν αποφασίσει να μειώσουν τον μισθό του υπαλλήλου τους, ως ένα μέτρο να σωθεί κάπως η παρτίδα; Πως είναι δυνατόν; Το ερώτημά μας βέβαια, μάλλον θα μείνει χωρίς απάντηση…