Ο Luigi Lamonika όπως είναι γνωστό εδώ και λίγα 24ωρα δεν θα ξαναδιεθύνει παιχνίδι της Ευρωλίγκας, διότι έπιασε το οριακό όριο των 56 ετών. Έτσι τελευταίο παιχνίδι του Ιταλού ρέφερι ήταν ο μεγάλος Τελικός μεταξύ Real και Εfes, στο οποίο ήταν chief crew. O Lamonika αποχαιρέτησε οριστικά την διαιτησία μέσω της επίσημης σελίδας της Euroleague λέγοντας πως είχε μία υπέροχη ζωή χάρις στην διατησία και πως η Εuroleague είναι μια πολύ σκληρή Λίγκα.

Αναλυτικά η δήλωση του Ιταλού:

Είδα ένα μικρό γκρουπ ευρωπαϊκών ομάδων να φτιάξουν ένα νέο κόνσεπτ διοργάνωσης στην ήπειρό μας, το οποίο χρόνο με τον χρόνο έγινε ολοένα και μεγαλύτερο και έφερε περισσότερους fans και χορηγούς όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο. Τα παιχνίδια μεταδίδονται τηλεοπτικά πλέον σε κάθε ήπειρο και οι συνάδελφοί μου από την Αμερική, την Ασία και την Ωκεανία τα παρακολουθούν και ονειρεύονται να σφυρίξουν σε αυτά. Μπόρεσα να ζήσω αυτό το όνειρο για πολλά χρόνια. Με έκανε περήφανο που ήμουν ένα μικρό μέρος αυτού του προϊόντος.

 
Είχα μια απίθανη ζωή χάρη στη διαιτησία και κυρίως χάρη στην Euroleague, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή λίγκα, η πιο δυνατή και πιο σκληρή διοργάνωση στον κόσμο μετά τα πλέι οφ του ΝΒΑ».