Η Turkish Airlines Euroleague ετοίμασε ντοκιμαντέρ με τίτλο “Table Talk”, το οποίο θα εστιάζει στον ρατσισμό που υπάρχει. Ανάμεσα στο πλήθος παικτών και προπονητών που μιλούν σε αυτό βρέθηκαν και δυο αθλητές με ελληνικό ενδιαφέρον. Ο λόγος για τον Shaquielle McKissic του Ολυμπιακού, αλλά και τον Howard Sant-Roos του Παναθηναϊκού.

Οι δυο παίκτες των “αιωνίων αντιπάλων” θυμούνται περιστατικά ρατσισμού και αφηγούνται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Shaquielle McKissic του Ολυμπιακού μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Έχω δει τον ρατσισμό από πρώτο χέρι», εξήγησε ο γεννημένος στην Ιντιάνα, Σακιέλ ΜακΚίσικ, «Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε ότι πρέπει να κινούμαι διαφορετικά γιατί είμαι ένα μαύρο παιδί, δεν μπορώ να συμπεριφέρομαι όπως οι άλλοι. Πρέπει να είμαι πολιτισμένος και υπάκουος, να ακούω και να είμαι υπεύθυνος. Αυτό έμεινε για πάντα μαζί. Όταν κατάλαβα τι είναι ο ρατσισμός, τότε κατάλαβα και τι εννοούσε η μητέρα μου».

Από την πλευρά του, ο Howard Sant-Roos του Παναθηναϊκού αναφέρει τα παρακάτω:

«Ένιωσα τον ρατσισμό στην Ιταλία, όταν μετακόμισα με τη μητέρα μου. Με κοιτούσαν περίεργα, ήταν η πρώτη φορά που με έδιωξαν από ένα κουρείο. Ο υπάλληλος καθόταν, μπήκα και μου είπε, σε αυτό το κουρείο δεν κουρεύουμε το είδος σου. Με έβγαλε έξω. Ήμουν 16 ετών. Ένιωσα τόσο άσχημα. Δεν ήξερε τι να μου πει, γιατί δεν είχε διαχειριστεί κάτι νωρίτερα. Όλοι μου έλεγαν ότι έχεις μία ευκαιρία να αποκτήσεις μία καλή ζωή από το μπάσκετ. Οπότε αν κάποιος θέλει να με υποτιμήσει ως άνθρωπο, πάντα θυμάμαι την οικογένειά μου χαρούμενη και το ξεπερνάω».

Δείτε το σχετικό βίντεο της Euroleague: