O Xavi Pascual μίλησε στην μπασκετική εκπομπή της ΕΡΤ3 για την Zenit, τις μάχες με την Barcelona στα πλέι οφ της Euroleague, τον Νικ Καλάθη, τον Saras Jasikevicius. Εκανε όμως αναφορά και στον Δημήτρη Διαμαντίδη και είπε ότι θα ήθελε να τον έχει παίκτη στην Zenit.

Ο Καταλανός μίλησε και για την πιο δυνατή του ανάμνηση στην Ελλάδα και τόνισε ότι ήταν ο τίτλος με τον Παναθηναϊκό μέσα στο σπίτι του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ.

Αναλυτικά όσα είπε ο προπονητής της Zenit, Xavi aPscual, στην εκπομπή «Τζάμπολ» της ΕΡΤ3:

Για το αν ήταν θαύμα που η Zenit πέρασε φέτος στα πλει οφ της Euroleague, ενώ πέρσι ναυάγησε και τερμάτισε τελευταία στην διοργάνωση: «Πράγματι έχει ανέβει πάρα πολύ το επίπεδο στην Euroleague. Παλαιότερα οι ομάδες ήθελαν 17-18 νίκες και τώρα χρειαζόμασταν 20. Δουλέψαμε επίμονα και αποφασιστικά».

Για τους Έλληνες της Zenit, τον GM, Μάνο Παπαδόπουλο και το δεξί του χέρι στον πάγκο, Διαμαντή Παναγιωτόπουλο: «Και οι δύο έχουν πολύ μεγάλη συμβολή στην πορεία της ομάδας και συνεργαζόμαστε εξαιρετικά. Ειδικά με τον Μάνο έχουμε μία πολύ καλή χημεία από τότε που ήμασταν στον Παναθηναϊκό. Εργαζόμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Ο Διαμαντής είναι ένας επαγγελματίας και πάρα πολύ καλός στη δουλειά του».

Για την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό: «Πραγματικά μου έχει λείψει και η Αθήνα και ο Παναθηναϊκός. Είναι μέσα στην καρδιά μου. Μόνο τα καλύτερα έχω να θυμάμαι από το πέρασμά μου από την Ελλάδα. Τώρα εργάζομαι στην Αγία Πετρούπολη, σε μία ομάδα που έχω την ελευθερία να δουλέψω, χωρίς να ανακατεύονται σε αυτό που κάνω και είμαι πολύ χαρούμενος εδώ».

Για την στιγμή που θυμάται περισσότερο από την θητεία του στον Παναθηναϊκό: «Θυμάμαι και το πρώτο τρόπαιο, το Κύπελλο. Ωστόσο θέλω να εστιάσω στο πρωτάθλημα που πήραμε στο ΣΕΦ. Μας περίμεναν στο ΟΑΚΑ και δεν πρόκειται ποτέ να το ξεχάσω. Δεν μπορείς να τα βάλεις σε μία ζυγαριά, εγώ όμως θέλω να κρατάω το πρωτάθλημα που πήραμε απέναντι στον Ολυμπιακό».

Για την μάχη που θα δώσει η Zenit στην σειρά των πλέι οφ της Euroleague απέναντι στην μεγάλη του αγάπη την Barcelona: «Δεν είναι τόσο συναισθηματικό. Έχω φύγει από την Βαρκελώνη από το 2016. Ξέρουμε πόσο δυνατή ομάδα είναι η Barcelona και τα πλεονεκτήματά της και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν το βλέπω συναισθηματικά, γιατί την έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές. Πάντα είναι καλό να είσαι το αουτσάιντερ και ειδικά απέναντι σε μία ομάδα όπως η Barcelona».

Για τον Νικ Καλάθη που είχε στον Παναθηναϊκό και έναν άλλο «μαέστρο» που έχει τώρα στην Zenit, τον Kevin Pangos: «Με τον Νικ συνεργαστήκαμε στον Παναθηναϊκό. Στην αρχή της σεζόν δεν ήταν τόσο καλά από φυσική κατάσταση. Μετά έδειξε το πλούσιο ταλέντο του. Μιλάμε για έναν καταπληκτικό παίκτη. Όσον αφορά τον Pangos, είμαι τυχερός που τον κοουτσάρω. Μπορώ να πω ότι το τελευταίο διάστημα ήταν ανάμεσα τστους κορυφαίους 15 παίκτες της διοργάνωσης. Είναι ο ηγέτης μας, αυτός παίρνει την μπάλα και τις αποφάσεις και είμαι πολύ χαρούμενος».

Για τον «καπετάνιο» της Barcelona, Saras Jasikevicius και τον Pau Gasol, που επέστρεψε στους Καταλανούς: «Ό,τι έχω πει για τον Saras, ισχύει. Είναι από τους σημαντικούς ανθρώπους του μπάσκετ και τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Όσον αφορά τον Pau, σιγά-σιγά μπαίνει κι αυτός στο κλίμα της Ευρωλίγκα και θα είναι πολύ ωραίο να τελειώσει την καριέρα του σε ένα οικείο περιβάλλον».

Για το ποιον Έλληνα παίκτη θα ήθελε να έχει στην Zenit: «Θα προτιμούσα να πάρω τον Διαμαντίδη».

Για το αν η Zenit θα πάρει wildcard: «Μη με ρωτάτε. Είναι ένα θέμα περίπλοκο που δεν θα ήθελα να αναφερθώ».