Το έκανε ξανά η Efes Anadolu! Σε ένα ντέρμπι βγαλμένο από τα παλιά συρτάρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η τουρκική ομάδα κέρδισε όσο πιο οριακά γίνεται με 58-57 την Real Madrid και έγινε η πρώτη ομάδα από τον Ολυμπιακό το 2013 που κατακτάει back to back χρονιές το τρόπαιο της EuroLeague!

 

ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ήδη από τα πρώτα του αναγνωριστικά λεπτά, το παιχνίδι θύμιζε τελικό και πέρα από το όνομα. Στρατηγική, δυνατές επαφές στην άμυνα και φυσικά σοβαρότητα και λογική στις επιθέσεις και για τις δύο ομάδες από την αρχή του αγώνα, με την Real να είναι πάντως αυτή που ξεκίνησε πιο «σωστά» την αναμέτρηση.

Η «Βασίλισσα» έβρισκε συνεχώς λύσεις στο αντίπαλο ζωγραφιστό με τον Edy Tavares, o οποίος ρήμαζε ξανά και ξανά τους αντιπάλους με 10 πόντους (4-6 σουτ) και 7 ριμπάουντ (τα 5 επιθετικά) στα πρώτα 7 μόλις λεπτά!
Όταν όμως, πέρασε η… επίδραση του Γίγαντα, η Efes βρήκε λύσεις στην άμυνά της, ενώ ο Larkin με δύο προσωπικά τρίποντα -ένα άμεσο και ένα έμμεσο- έφερε την ομάδα του στον πόντο (15-14) μετά από ώρα λίγο πριν το τέλος της πρώτης περιόδου!

Στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου δεκαλέπτου, οι Ισπανοί ήταν ξεκάθαρα η πιο λογική μονομάχος του παρκέ, αφού τόσο οι λόμπες στον Poirier όσο και το σωστό διάβασμα για τα ελεύθερα τρίποντα – μια πληγή για την Real που ξεκίνησε με 1-8 και τελείωσε το ημίχρονο με 3-15 – των Rudy και Randolph -με την απόσταση να είναι σταθερά άνω των 5 πόντων με χαμηλό τέμπο και ρυθμό.
Βέβαια, ο Randolph ήταν ο άνθρωπος που έφερε την Real και μετέπειτα μπροστά στο σκορ όταν οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν αρχίσει να γίνονται πιο αποτελεσματικοί σε επίθεση και άμυνα χάρις τα iso των Larkin και Micic, αφού με δύο σερί δικά του μακρινά σουτ, το πρώτο μέρος έκλεισε στο +5 (34-29).

Η εικόνα του ημιχρόνου έφερε το συγκρότημα του Laso, που προσπάθησε να παίξει κυνικά και λογικά ψάχνοντας πάντοτε την πιο εύκολη συνθήκη σκορ (9 ασίστ σε 14 καλάθια, 1 λάθος), έστω και οριακά μπροστά από εκείνο του Ataman, το οποίο πέραν της όποιας απομόνωσης των σταρ του ή των στρατηγικά ελεύθερων γωνιακών τριπόντων δεν έπιασε μεγάλες επιδόσεις.

 

Στατιστικά ημιχρόνου:

Real:

37% ευστοχία
48% δίποντα
20% τρίποντα
60% βολές

22 ριμπάουντ (9 επιθετικά)
9 ασίστ σε 14 καλάθια
1 λάθος

Κλεψίματα: 3
Τάπες: 1

Efes:

40% ευστοχία
50% δίποντα
25% τρίποντα
67% βολές

21 ριμπάουντ (5 επιθετικά)
2 ασίστ σε 12 καλάθια
4 λάθος

Κλεψίματα: 1
Τάπες: 2

ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Η πίεση του τίτλου αλλά και το κρίσιμο τελευταίο 20λεπτο ανάγκασαν εν ολίγοις τους δύο μονομάχους να μπουν σχετικά μουδιασμένα από τα αποδυτήρια -κάτι που δικαιολογείται από τα 3-10 σουτ και τα 1-7 τρίποντα που μέτρησαν αθροιστικά στα πρώτα 6 λεπτά!

Στο πρώτο μισό της 3ης περιόδου λοιπόν, δεν είχαμε τεράστιες αλλαγές σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο με τον Tavares να συνεχίζει να κάνει… bullying κάτω από τα δύο καλάθια και να δίνει μεγάλες μάχες που δεν αποτυπώνονται εύκολα στη στατιστική υπηρεσία και την Efes να κολλάει τη μια επίθεση μετά την άλλη αδιαφορώντας για την κυκλοφορία της μπάλας -με την παρουσία του Dunston στο παρκέ να… σκοτώνει και το όποιο spacing.
Ωστόσο, 2 σερί οριακά άστοχα τρίποντα του Abalde από ισάριθμα επιθετικά ριμπάουντ και ένα επιθετικό φάουλ του Tavares έφεραν την Efes στο -4 (40-36) στο 27′, με τον Pleiss να τιμωρεί τα αργά πόδια του «ψηλού» από την κορυφή -την ίδια στιγμή που οι Μαδριλένοι συνέχιζαν να τα… σπάνε (1-7 τρίποντα στο δεκάλεπτο).

Μάλιστα, με τους Ισπανούς να μένουν στους μόλις 8 πόντους με τραγικά ποσοστά μέχρι και το φινάλε της 3ης (2-6 δίποντα, 1-9 τρίποντα), ο τουρκικός σύλλογος χτύπησε δύο φορές με απόλυτη επιτυχία τα βαριά πόδια του Poirier βάζοντας εξαιρετικά δύσκολα εμπόδια, ωστόσο ο Larkin σπατάλησε και τις 2 βολές του -κάτι που κράτησε το σκορ στο 42-40 με την εκπνοή του εν λόγω δεκαλέπτου…

Με την έναρξη της 4ης περιόδου, ο Tavares χρεώθηκε με το 4ο προσωπικό του φάουλ και στην αμέσως επόμενη φάση ο Micic έφερε με δικό του τρίποντο μπροστά την Efes (42-43) ενώ το κλέψιμο του πανταχού παρόντα Singleton στον Causer και το εύκολο κάρφωμα χάρισαν και προβάδισμα της τάξης του +3 (43-45) στο 32′!

Η μάχη καλά κρατούσε και στα επόμενα λεπτά, με τους Poirier και Pleiss να μετατρέπονται στους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού και τρανή κυριαρχία και ενέργεια κάτω από τις δύο μπασκέτες -με τον Γάλλο ειδικά να μοιράζει ένα τρομερό μπλοκ στην άμυνα, να κερδίζει φάουλ και να ευστοχεί σε 2/2 βολές στην αντίπερα όχθη αλλά και να αρπάζει ένα καθοριστικό ριμπάουντ στο 36′ που επέφερε και το τρίποντο-προβαδίσματος από τον Llull (50-49), το πρώτο καλάθι της Real μετά από 8 σερί άστοχα σουτ!

Ο Γερμανός όμως δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη και εκμεταλλευόμενος τις συνεχές αλλαγές των Μαδριλένων στα μαρκαρίσματα του Micic βρήκε 2 πολύ εύκολα καλάθια για το 50-53 πριν ο Micic τιμωρήσει το drop του Tavares για την απάντηση στο τρίποντο του Deck και το 54-56 στο 38′!
Στη συνέχεια, η αστοχία της Real σε 2 από τις 4 βολές της με τους Causer και Tavares έδωσε την ευκαιρία στον Micic αρχικά να βρει το ματσάρισμα που ήθελε με τον Yabusele αρχικά και στη συνέχεια με τον Tavares να αφήνει όλο το χώρο του κόσμου στον Pleiss για το πιο εύκολο καλάθι του στη βραδιά (55-58 με λιγότερο από λεπτό να μένει)!

Η Real όμως απάντησε άμεσα με λέι απ του Llull, που έμοιαζε ολομόναχος στο 2ο μέρος, με την Efes να έχει το προβάδισμα (57-58) και τη μπάλα στα χέρια της 45” πριν την εκπνοή.
Η «Βασίλισσα» επέλεξε να μην κάνει νέο φάουλ για να στείλει με 17” την Efes και τον Larkin στη γραμμή των βολών, και εν τέλει το πλήρωσε αφού δεν της έμεινε αρκετός χρόνος για να εκδηλώσει επίθεση…

 

Στατιστικά αγώνα:

Real

30% ευστοχία
41% δίποντα
18% τρίποντα
65% βολές

40 ριμπάουντ (18 επιθετικά)
14 ασίστ σε 20 καλάθια
6 λάθη

Κλεψίματα: 6
Τάπες: 3

Efes:

41% ευστοχία
53% δίποντα
25% τρίποντα
67% βολές

44 ριμπάουντ (11 επιθετικά)
7 ασίστ σε 23 καλάθια
12 λάθη

Κλεψίματα: 5
Τάπες: 3

 

Τα δεκάλεπτα: 15-14, 34-29, 42-40, 57-58

Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης πατώντας ΕΔΩ.