Η Barcelona τη χρονιά 2009/10 ήταν αυτή που κατάφερε να διαπρέψει στην Euroleague, για αυτό μάλιστα μια δεκαετία αργότερα δημοσιεύτηκε ένα ντοκιμαντέρ που δείχνει πολλά πράγματα για την εκπληκτική αυτή χρονιά των “Μπλαουγκράνα”.

Αρχικά, οι Ισπανοί κατάφεραν να περάσουν την πρώτη φάση των ομίλων τους αήττητοι με αντιπάλους όπως η Montepaschi Siena, η Žalgiris Kaunas, η Cibona VIP, που κατάφεραν μάλιστα να προκριθούν κιόλας από τον όμιλο αυτό, ενώ παράλληλα στον όμιλο συμμετείχαν και η ASVEL με την Fenerbahçe Ülker που αποκλείστηκαν.

Στη συνέχεια και πιο συγκεκριμένα στη φάση του Top-16 βρέθηκαν σε όμιλο εναντίον της Partizan που κατάφερε να προκριθεί μαζί της, ενώ οι δύο αντίπαλοι ακόμα ήταν και οι δύο ελληνικής καταγωγής. Ο λόγος για τον Παναθηναϊκό και το Μαρούσι, που δεν κατάφεραν να συνεχίσουν στη διοργάνωση.

Στη φάσω των Playoffs της Euroleague, οι “Μπλαουγκράνα” αντιμετώπισαν στον “εμφύλιο” της Ισπανίας την Real Madrid και κατάφεραν να ξεπεράσουν το δύσκολο εμπόδιό της με τη σειρά να λήγει στα 4 παιχνίδια και την ομάδα του Xavi Pascual να επικρατεί με 3-1 σκορ στη σειρά.

Στο Final 4 του Παρισίου, με νίκη 64-54 κόντρα στην CSKA Moscow κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, εκεί που θα αντιμετώπιζαν τον σκληροτράχυλο Ολυμπιακό. Στον τελικό βέβαια οι “ερυθρόλευκοι” δεν κατάφεραν να είναι τόσο αποδοτικοί όπως στην υπόλοιποι διοργάνωση και ηττήθηκαν με 86-68. Η Barcelona πήρε αυτό που της άξιζε και πανηγύρισε την 2η ευρωπαϊκή “κούπα” της. 

Το ρόστερ της ομάδας του Xavi Pascual αποτελούνταν από τους εξής αθλητές:

Ricky Rubio
Juan Carlos Navarro
Pete Mickeal
Erazem Lorbek
Boniface N’Dong
Gianluca Basile
Jordi Trias
Jaka Lakovič
Fran Vázquez
Terence Morris
Víctor Sada
Roger Grimau

Οι παίκτες των “Μπλαουγκράνα” δεν ξεχνούν το Παρίσι και φυσικά στο ντοκιμαντέρ που δημοσίευσε η Euroleague διαγράφεται αναλυτικά η εκπληκτική πορεία τους στη διοργάνωση εκείνη τη χρονιά.

Δείτε το σχετικό ντοκιμαντέρ: