Η μεγάλη ώρα των play-offs έφτασε, και πλέον το ευρωπαϊκό μπάσκετ ετοιμάζεται να γνωρίσει νέες μεγάλες «μάχες» να πραγματοποιούνται στα γήπεδά του, με στόχο τα τέσσερα «εισιτήρια» που οδηγούν στη Μαδρίτη. Οι δύο «αιώνιοι», ξεκινούν από μειονεκτική θέση, με τον παράγοντα της έδρας να βρίσκεται στην πλευρά των ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα. Όλα, όμως, κρίνονται στο παρκέ, όπου Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα διεκδικήσουν τις δικές τους πιθανότητες.

Ο Βασίλης Γεωργίου, αναλύει στο Basketblog.gr τα τέσσερα ζευγάρια και δίνει τη δική του πρόβλεψη για το ποιοι θα βρεθούν στην ισπανική πρωτεύουσα.

Αρχικά, αναφέρεται στην πορεία των δύο εκπροσώπων μας στο Top-16, καθώς και στο τι μέλλει γενέσθαι: «Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στο «νήμα», ενώ θα μπορούσε να είχε κάνει πιο εύκολη τη ζωή του, περνώντας με άνεση στο φινάλε του δευτέρου γύρου του Top-16. Πρόκειται, βέβαια, για μία περίπτωση μείγματος παλαιότερων και νεότερων παικτών στο φετινό σύνολο, με το πρόβλημα ειδικά στους ψηλούς να υφίσταται ακόμη, καθώς η επιλογή του Γκάνι Λαβάλ δεν έφερε τις λύσεις που έψαχνε ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Οι τελευταίες εμφανίσεις στη δεύτερη φάση, δε, δημιουργούν ερωτηματικά, ως προς τη διαχείριση που έκανε ο Μαυροβούνιος τεχνικός. Μπορούμε να θέσουμε ως παράδειγμα χαρακτηριστικό, την χρησιμοποίηση του εξαιρετικού φέτος Παππά, για μόλις πέντε λεπτά στο ματς με την Άλμπα Βερολίνου στο ΟΑΚΑ. Βέβαια, όλοι οι προπονητές κάνουξ τη διαχείριση που πιστεύουν ως πιο σωστή για να κερδίσει η ομάδα τους, και δεν μπορούμε να μπούμε στο μυαλό του κυρίου Ιβάνοβιτς.

Τώρα πια, έχει κάνει με μία πολύ δυνατή ομάδα, όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία ενισχύεται από τον καθοριστικό παράγοντα του πλεονεκτήματος της έδρας. Σε τέτοια παιχνίδια που συνηθως κρίνονται στις λεπτομέρειες, πάντως, ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει αδυναμίες, καθώς όταν ένα ματς κρίνεται στο τελευταίο πεντάλεπτο και πρέπει να το πάρει, γίνονται απανωτά… παιδαριώδη λάθη, με το αποτέλεσμα ασφαλώς να μην είναι τελικά το επιθυμητό. Μοναδική εξαίρεση ήταν το παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου το μπάσκετ που παίχτηκε ήταν πιο ελεύθερο, και γι’ αυτό όλοι οι παίκτες του βρέθηκαν σε εξαιρετική μέρα, παίρνοντας ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Η ΤΣΣΚΑ, είναι επίσης μία πλήρης ομάδα με πολλές επιλογές σε όλες τις θέσεις, και οι «πράσινοι» θα έχουν ελπίδες κυρίως αν αιφνιδιάσουν την αντίπαλό τους στο πρώτο ματς, ώστε να διεκδικήσει την πρόκριση σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ.

Ο Ολυμπιακός θα είχε περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει το πλεονέκτημα έδρας, αν εμφανιζόταν πλήρης σε μερικά ματς της δεύτερης φάσης. Οι τραυματισμοί τον ταλαιπώρησαν ιδιαίτερα, με πιο σημαντική ασφαλώς αυτήν του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος αποτελεί το «βαρόμετρο» αυτής της ομάδας. Αυτός ο ένας μήνας που έλειψε ο αρχηγός, ήταν σίγουρα ένα στοιχείο που «στοίχισε» στην ομάδα του Πειραιά.

Η Μπαρτσελόνα είναι επίσης μία πολύ καλή ομάδα, αλλά δε θα τις τοποθετούσα στις κορυφαίες, αυτές δηλαδή που έχουν τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του τίτλου. Ο Ολυμπιακός, δηλαδή, έχει φυσικά τα φόντα να διεκδικήσει την κατάκτηση του πλεονεκτήματος και να προκριθεί στο Final-4, αλλά είναι σημαντικό το ερώτημα, πώς θα παρουσιαστούν οι παίκτες που μέχρι πρότινος ήταν τραυματίες. Αν όντως αγωνιστούν οι Σπανούλης και Χάντερ, μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η απόδοσή τους; Θα εξαρτηθούν αρκετά από αυτό το στοιχείο, και δη την απόδοση του αρχηγού. Δεν είναι, βέβαια, μόνο θέμα Σπανούλη, Σλούκα ή Λοτζέσκι, με τον τελευταίο να πραγματοποιεί τελευταία πολύ καλές εμφανίσεις, αλλά είναι ζήτημα ολόκληρου του συνόλου το πώς θα παρουσιαστεί, καθώς αυτά είναι ματς ομάδας και όχι μονάδων».

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζευγάρια των play-offs, η άποψή του είναι η εξής: «Ξεκινώντας από τη σειρά Φενέρμπαχτσε-Μακάμπι Τελ Αβίβ, μπορώ να πω ότι ο Ομπράντοβιτς μάλλον προτιμούσε ως αντίπαλο τη Μακάμπι τελικά, στην προσπάθεια κατάληψης κάποιας θέσης από την ομάδα του, αλλά δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να του γυρίσει σε «μπούμερανγκ». Η Μακάμπι είναι μία «ροκ» ομάδα που στην πολύ καλή βραδιά μερικών παικτών-κλειδιών στο παιχνίδι της, όπως ο Σμιθ και ο Πάργκο, μπορεί να σου δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, ενώ η Φενέρ δε θεωρείται η «αχτύπητη» ομάδα που θα «καθαρίσει» εύκολα τέτοια ματς.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, είναι μία ομάδα που αποδίδει εξαιρετικά μέχρι το Final-4, όμως όταν φτάνει εκεί, πάντα μένει με αυτό το «αλλά»… Έχει παίκτες-«πολυβόλα», όπως οι Γιουλ και Κάρολ, αλλά μερικές φορές είναι περίεργη η λογική του Πάμπλο Λάσο, ο οποίος χωρίς λόγο χρησιμοποιεί πολύ λίγο ένα δικό μας παίκτη, τον Γιάννη Μπουρούση. Αποδίδοντας στα γνωστά της στάνταρ, πάντως, δεν νομίζω να έχει πρόβλημα απέναντι στην Εφές».

Τέλος, δε θα μπορούσε να μην κάνει την εκτίμησή του, για το ποιοι θα προκριθούν στο Final-4: «Πιστεύω ότι στην τελική τετράδα θα βρεθούν οι ομάδες που θα έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Όπως και κάθε ομάδα, βέβαια, έτσι και οι ελληνικές μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, με τον Ολυμπιακό μάλλον να είναι πιο κοντά στο επίπεδο της αντιπάλου του. Είναι μία πολύ δύσκολη αποστολή, αλλά φυσικά εύχομαι οι δύο εκπρόσωποί μας να κρατήσουν ξανά ψηλά τη «σημαία» του ελληνικού μπάσκετ και να κάνουν τη διαφορά, προκρινόμενες στο Final-4».