Όσοι πιστεύουν στις… θεωρίες συνομωσίας, τότε ίσως και να είναι βέβαιοι ταυτοχρόνως πως η χρονιά αυτή θα καταλήξει ξανά με τον Ολυμπιακό στο «θρόνο» του πρωταθλητή Ευρώπης. Τις συγκεκριμένες θεωρίες, ενισχύουν τα κατορθώματα του Βασίλη Σπανούλη, αλλά και η… συμβολή της συζύγου, Ολυμπίας Χοψονίδου, με τον ηγέτη του Ολυμπιακού να διεκδικεί με τη σειρά του, το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο σε ισάριθμες συμμετοχές σε Final-4.

Αυτό το φοβερό μέχρι σήμερα επίτευγμα, έχει συνδυαστεί αρχικά με τη βράβευσή του ως Πολυτιμότερου Παίκτη της κορυφαίας φάσης της διοργάνωσης, όλες τις φορές που έχει αγωνιστεί. Δύο εξ αυτών, ήταν με την τωρινή του ομάδα, ενώ άλλη μία με τον «αιώνιο» αντίπαλο Παναθηναϊκό. Ο πρώτος χρονικά τίτλος του, όμως, ήταν με τους «πράσινους» το 2009 στο Βερολίνο, όταν και η ομάδα του σημερινού άσπονδου εχθρού του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, είχε επικρατήσει «νήμα» της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αποκλείοντας νωρίτερα τον Ολυμπιακό του Παναγιώτη Γιαννάκη, με τον Σπανούλη να έχει σε εκείνο το ματς 18 πόντους. Στον τελικό με τους Ρώσους στην O2 Arena, είχε κρατήσει ουσιαστικά την ομάδα του στο πρώτο δεκάλεπτο και στο δυναμικό ξεκίνημα των παικτών του Έτορε Μεσίνα, με επτά πόντους σε εκείνο το διάστημα. Προς το τέλος της δεύτερης περιόδου, με σουτ τριών πόντων είχε βοηθήσει στο να «εκτοξευτεί» η διαφορά στο +20 για τον Παναθηναϊκό, με το 48-28 να είναι τότε το σκορ ημιχρόνου. Στο δεύτερο μέρος, η ΤΣΣΚΑ κόντεψε να ανατρέψει τα δεδομένα, με τον Σπανούλη να σκοράρει άλλο ένα κρίσιμο καλάθι, τρία λεπτά πριν το φινάλε. Στο τέλος, η εκπληκτική απόδοσή του στις δύο νίκες του Παναθηναϊκού, με συνολικά 31 πόντους τον «έχρισε» MVP.

Η τελευταία χρονιά στο ΟΑΚΑ ήταν «τραυματική», με τον Παναθηναϊκό να αποκλείεται ήδη από τη δεύτερη φάση, για να διαβεί ο Σπανούλης λίγο αργότερα τον Ρουβίκωνα και να βρεθεί στην αντίπερα όχθη, με την προοπτική της απόκτησης της ηγεσίας του Ολυμπιακού. Ήδη αυτή η τάση φάνηκε στην πρώτη σεζόν, όμως η Σιένα του Νίκου Ζήση του «έφραξε» το δρόμο προς τη Βαρκελώνη. Δεν επαναλήφθηκε, όμως, το ίδιο σκηνικό την επόμενη σεζόν, με τον «Kill Bill» να οδηγεί τον Ολυμπιακό στο Final-4 της Κωνσταντινούπολης. Έχοντας… διευθύνει μαεστρικά ως αρχηγός του συνόλου του Ντούσαν Ίβκοβιτς, τους τότε «πιστιρικάδες», ανέλαβε ξανά τον ίδιο ρόλο με αντίπαλο τις Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με αντιπάλους τους «Μπλαουγκράνα», είναι εκπληκτικός στα 32:30 λεπτά που παίζει, με 21 πόντους, 6 ασίστ, το τρίποντο που κάνει στο σκορ 66-61, ένα λεπτό πριν τη λήξη και την ασίστ στον Ντόρσι για το καλάθι-φάουλ που «σκοτώνει» την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, με το προβάδισμα να είναι στο 68-64, 15 δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή. Στον τέλικο, έχει πιο δύσκολο έργο με την «Αρκούδα» να έχει δείξει τα δόντια της και να προηγείται με 19 πόντους, 12 λεπτά πριν το τέλος. «Ενορχηστρώνει» την αντεπίθεση της ομάδας του και στην πιο κρίσιμη φάση έχει καθαρό μυαλό για να πασάρει στον Πρίντεζη, με το σουτ του τελευταίου να μένει στην «αιωνιότητα». Αυτή η ασίστ είναι μόλις η δεύτερή του, μαζί με ακόμη 15 πόντους. Ο τρόπος με τον οποίο καθοδήγησε, όμως, τους υπόλοιπους, τον φέρνει ξανά στη θέση του MVP.

Το αμέσως επόμενο Final-4, είναι μία πραγματική αποθέωση για τον Ολυμπιακό και τον Σπανούλη, με τους «ερυθρολεύκους» να επιτυγχάνουν στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ την… πιο άνετη νίκη της ιστορίας τους επί των Ρώσων, χάρη στο τελικό 52-69. Μπορεί ο Σπανούλης να έχει μόλις 8 πόντους με μέτρια ποσοστά, αλλά έχει οργανώσει με σχεδόν τέλειο τρόπο το παιχνίδι της ομάδας του, κάτι που αποτυπώνεται εν μέρει στατιστικά στις 5 του ασίστ. Το… καλύτερο το φυλούσε για τον τελικό. Κόντρα στη Ρεαλ Μαδρίτης, το πρώτο δεκάλεπτο βρίσκει την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πίσω με 17 πόντους, με τους «μικρούς» ουσιαστικά να μειώνουν την απόσταση μέχρι το ημίχρονο. Κάπου εκεί, έρχεται η ώρα του αρχηγού. Με τρία απανωτά τρίποντα στην αρχή του δευτέρου μέρους, αντιστρέφει πλήρως το κλίμα, για να σκοράρει ακόμη δύο κρίσιμα τέτοια σουτ που δίνουν την απόλυτη κυριαρχία στην ομάδα του. Οι 22 πόντοι με 5/9 τρίποντα και οι 4 ασίστ του, συνθέτουν ένα υπέροχο για τον Λαρισαίο γκαρντ σκηνικό, με το χειροκρότημα από όλο το γήπεδο και τη βράβευσή του εκ νέου ως MVP.

Τρεις συμμετοχές σε Final-4, τρεις κατακτήσεις, τρεις φορές MVP. Και να σκεφτεί κανείς, πως και τις τρεις αυτές φορές η σύζυγός του ήταν έγκυος. Φέτος, υπάρχει ήδη ο «οιωνός», με την Ολυμπία Χοψονίδου να είναι έγκυος στο τέταρτό τους παιδί. Είναι να μην μπαίνει κανείς σε σκέψεις και… θετικές προκαταλήψεις;