Οι δύο τελευταίες κάτοχοι της EuroLeague διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Megasport Arena της Μόσχας και το φινάλε δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό. Το ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής κρίθηκε σε ένα σουτ. Και το πέτυχε ο Mike James, χαρίζοντας στην CSKA (8-3) τη νίκη επί της Real Madrid (6-5) με 74-73, στην 51η αναμέτρηση μεταξύ των δύο μεγαθήριων του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Αμερικανός γκαρντ ευστόχησε σε τρίποντο από τη γωνία 2,5’’ πριν από τη λήξη και με τη βολή που πρόσθεσε από το κερδισμένο φάουλ πάνω στο σουτ, έκανε το σκορ 74-71. Στο χρόνο που απέμενε (και δίχως να μπορεί να μεταφέρει τη μπάλα στο μπροστινό μέρος του γηπέδου), η Real κατάφερε να βγάλει τέλεια εισαγωγική πάσα ολόκληρου γηπέδου, αλλά ο Tavares, αντί να πασάρει, σκόραρε με λέι-απ. Το δίποντο, βέβαια, δεν ήταν το ζητούμενο και ο σέντερ από το Πράσινο Ακρωτήρι (φάνηκε από την αντίδρασή του μετά το καλάθι) δεν ήξερε πόσο ήταν το σκορ…

Ο James δεν πέτυχε βέβαια μόνο το σουτ που έκρινε το παιχνίδι –κι ενώ είχε χάσει το πρώτο τρίποντο στην ίδια φάση, πριν ο Hackett στείλει με… σφαλιάρα τη μπάλα πάλι σε αυτόν. Πέτυχε συνολικά 28 πόντους με 6/9 δίποντα, 5/10 τρίποντα και μαζί με τον Tornike Shengelia (15 πόντοι, 7 ριμπάουντ) και Will Clyburn (11 πόντοι, 9 ριμπάουντ) ήταν οι καλύτεροι από πλευράς CSKA, η οποία έφτασε αισίως τις 6 σερί νίκες στην EuroLeague.

REAL: ΜΕΤΡΑΕΙ 8 ΣΕΡΙ ΗΤΤΕΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΑΠΟ ΤΗΝ CSKA

Στην αντίπερα όχθη, αυτή ήταν η πρώτη ήττα ύστερα από 5 συνεχόμενες νίκες για τους Μαδριλένους, οι οποίοι άγγιξαν την πρώτη νίκη στην έδρα της CSKA έπειτα από περίπου 12 χρόνια (από τις 17/12/2008 έχουν να κερδίσουν εκεί μέσα), όταν ο Trey Thompkins έκανε το σκορ 70-71 με τρίποντο 24’’ πριν από τη λήξη. Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον James… Στο πρώτο παιχνίδι μετά την αποχώρηση του Fakundo Campazzo για το ΝΒΑ, ο Thompkins (15 πόντοι) ήταν επίσης ο πρώτος σκόρερ της Real, η οποία μετράει πλέον 8 σερί ήττες στη Μόσχα από την CSKA.

Όσον αφορά στην εξέλιξη του ματς σε ένα ματς, ήταν ντέρμπι από την αρχή μέχρι το τέλος. Η CSKA προηγήθηκε 6-0 στο 3’, αλλά η Real πήρε το προβάδισμα στο 5’ (8-9) και δεν το έχασε για 20 λεπτά. Η “βασίλισσα” ξέφυγε μάλιστα με 25-36 στο 15’, πριν δεχτεί ένα σερί 10-0 από τη ρωσική ομάδα, η οποία αργότερα πέρασε πάλι μπροστά στο σκορ με 41-40 στο 23’. Από εκεί και πέρα καμία ομάδα δεν μπόρεσε να ξεφύγει με διαφορά μεγαλύτερη από τέσσερις πόντους, μέχρι να “μιλήσει” στο τέλος ο James.

* Πέρα από το παιχνίδι, η Real έχασε και τον Jaycee Carroll, που “γύρισε” το δεξί του πόδι 6’38’’ πριν από τη λήξη και δεν επέστρεψε στο γήπεδο.

Τα δεκάλεπτα: 17-20, 35-38, 58-55, 74-73

Διαβάστε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ