Η Euroleague βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο. Στην πιο κρίσιμη καμπή. Τα playoffs ξεκινούν σήμερα και οκτώ ομάδες θα μονομαχήσουν για τέσσερα εισιτήρια με προορισμό το Κάουνας.

Ωστόσο, η regular season μας έκανε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα όχι μόνο για τις ομάδες αλλά και για τους παίκτες, την κατάσταση και την επίδραση τους. Σήμερα λοιπόν θα επικεντρωθούμε στους τέσσερις αφανείς ήρωες που έκαναν το step up ή αποτέλεσαν παίκτες-κλειδιά για τις ομάδες τους. Με λίγα λόγια που δεν τους περιμέναμε.

Ο Tarik Black θα λέγαμε πως αναγεννήθηκε από τις στάχτες του στον Ολυμπιακό. Η καριέρα του είχε πάρει την κατιούσα και ο Γιώργος Μπαρτζώκας του έδωσε το κατάλληλο ρόλο στο κατάλληλο σύνολο. Ήρθε ως τρίτος σέντερ αλλά γρήγορα έγινε δεύτερος και πολλές φορές πρώτος συγκριτικά με τις επιδόσεις των Bolomboy και Fall. Εξαιρετικός στην άμυνα με τις αλλαγές αλλά και ικανός να πάρει τη μπάλα με πλάτη κάτω ακριβώς από το καλάθι.

Συνεχίζουμε με τον Mike Kotsar ο οποίος σίγουρα θα μπορούσε να αισθάνεται αδικημένος όπως και η ομάδα του η Baskonia η οποία έμεινε εκτός εξαιτίας ισοβαθμιών. Ο Εσθονός center αναμφίβολα έκανε το step up στη καριέρα του βάσει αριθμών και επιδόσεων. Έχει εξαιρετικά τελειώματα ως pick n roll center ενώ σε πολλά παιχνίδι ήταν ο καταλυτικός παράγοντας για να δώσεις τις νίκες στους Βάσκους.

Επιστρέφουμε στα δικά μας με τον Paris Lee να αποτελεί φέτος έναν κομβικό παίκτη για τον Παναθηναϊκό. Ήρθε ως δεύτερη λύση πίσω από τον Nate Walters. Κάτι οι τραυματισμοί όμως κάτι τα σκαμπανεβάσματα του πρώην παίκτη του Ερυθρού έδωσαν στον Lee ρόλο βασικού και αναντικατάστατου παίκτη. Μέσο όρο λεπτών 30 λεπτά για έναν παίκτη που θαρρώ πως έχει κερδίσει μια θέση στο ρόστερ της επόμενης χρονιάς.

Και κλείνω με τον Philippe Petrusev. Φέτος, λοιπόν απέδειξε για ποιο λόγο είχε γίνει τόσος ντόρος και θόρυβος γύρω από το όνομα του τα τελευταία χρόνια. Έκανε το λάθος και πήγε στην Efes σε μια ομάδα ήδη διαμορφωμένη και δεν κατάφερε ποτέ να δείξει το ταλέντο του. Ο Ερυθρός Αστέρας ύστερα από ένα χρόνο του προσέφερε αυτή τη δυνατότητα με τον Σέρβο forward να κάνει απίστευτες εμφανίσεις στην φετινή διοργάνωση με αρκετά double double.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι στη λίστα. Αυτοί όμως είναι οι τέσσερις κατ’ εμέ απροσδόκητοι ήρωες (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) που με τις εμφανίσεις του έδωσαν νίκες, ακόμα και προκρίσεις στις ομάδες τους.