Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φετινή Euroleague είναι πιο απρόβλεπτη διοργάνωση των τελευταίων ετών. Από τη regular season μέχρι και σήμερα οι ανατροπές και οι εκπλήξεις δεν έχουν σταματήσει.

Τα φετινά playoffs ευτυχώς η δυστυχώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα αφού ήδη το «σπάσιμο» των εδρών είναι κάτι παραπάνω από σύνηθες.

Και εξηγούμαστε. Δύο break έχουν σημειωθεί στη σειρά Real Madrid-Partizan. Οι Σέρβοι κατάφεραν να περάσουν εις διπλούν από τη Μαδρίτη και να κάνουν το 2-0 στη σειρά έχοντας το μειονέκτημα έδρας. Η φανέλα της Βασίλισσας όμως είναι βαριά και οι Μαδριλένοι κατάφεραν να σπάσουν και αυτοί δύο φορές την έδρα και να ισοφαρίσουν τη σειρά.

Ζευγάρι Ολυμπιακός-Fenerbahce. Οι Τούρκοι  κυριαρχώντας στο τομέα των ριμπάουντ καταφέρνουν και φεύγουν με τη νίκη από το ΣΕΦ στο Game 2 της σειράς. Στο επόμενο όμως παιχνίδι στη Τουρκία ο Κώστας Σλούκας με ένα απίστευτο buzzer-beater χαρίζει εκ νέου το πλεονέκτημα έδρας στην ομάδα του κάνοντας φυσικά ακόμη ένα break.

Τα επόμενα δύο break έλαβαν χώρα στο Monaco-Maccabi όπου πρώτα οι Ισραηλινοί στο Game 2 έσπασαν την έδρα στο Πριγκιππάτο με τους Μονεγάσκους να απαντούν με τον ίδιο τρόπο στο Ισραήλ λίγες μέρες αργότερα.

Με απλά μαθηματικά έχουμε ήδη 8 break ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αν θέλουμε να το δούμε συγκριτικά την περυσινή χρονιά σημειώθηκαν 6 break. Το πρώτο σημειώθηκε όταν η πρωταθλήτρια Efes κέρδισε επί Ιταλικού εδάφους την Armani, δύο σημειώθηκαν στη σειρά Ολυμπιακός-Monaco ενώ ακόμη δύο προς έκπληξη τότε αρκετών στη σειρά Barcelona-Bayern με τους Βαυβαρούς να κάνουν την έκπληξη στο Game 2 της σειράς. Τέλος, η Βασίλισσα έκανε το 3-0 στην έδρα της Maccabi.

Ακόμη λιγότερα σημειώθηκαν τη σεζόν 2020-2021. Μονάχα 3 break με τις έδρες να έχουν το πρώτο λόγο. Πιο συγκεκριμένα, η φορμαρισμένη τότε Zenit επιβλήθηκε στην έδρα της ενώ στο Game 3 οι Καταλανοί έδειξαν σθένος και έσπασαν την έδρα της Ρωσικής ομάδας. Τέλος, η CSSKA Moscow σφράγισε το εισιτήριο για το Final 4 κάνοντας το 3-0 στην έδρα της Fener.

Διαπιστώνουμε λοιπόν πως η φετινή χρονιά είναι η χρονιά των break με τρεις εκ των τεσσάρων σειρών να βρίσκονται σε Game 5. Για να δούμε. Θα σημειωθεί άλλο break;