Βρισκόμαστε σχεδόν στην ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της Euroleague. Οι ομάδες που θα βρίσκονται στην οκτάδα θα προετοιμαστούν για τα πιο δύσκολα ίσως playoffs των τελευταίων ετών και οι ομάδες που θα βρεθούν εκτός οκτάδας θα στραφούν στις εγχώριες υποχρεώσεις τους αλλά και στη Euroleague της επόμενης χρονιάς.

Μια επόμενη χρονιά, που βρίσκει αρκετούς ελεύθερους προπονητές που θα αποτελέσουν αναμφίβολα «μήλο» της έριδος για αρκετές ομάδες. Πάμε να δούμε λοιπόν ποιοι προπονητές είναι μέχρι ώρας ελεύθεροι για την επόμενη χρονιά.

Πρώτος της λίστας είναι ο Sarunas Jasikevicius. Το συμβόλαιο του Λιθουανού προπονητή λήγει το προσεχές καλοκαίρι και το μέλλον του στο πάγκο της Barcelona κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι. Το γεγονός πως σε αυτά τα δύο χρόνια θητείας του, η ομάδα παρά το τεράστιο budget δεν έχει κατακτήσει τη Euroleague έχει φορτώσει επιπλέον πίεση στο Saras αναφορικά με το παρόν και το μέλλον τους στους Καταλανούς. Εκτίμηση μου πως αν οι Καταλανοί κατακτήσουν το φετινό τρόπαιο θα παραμείνει.

Επόμενος είναι ο back to back πρωταθλητής Ergin Ataman. Τη στιγμή που γράφεται το κείμενο η Anadolu Efes παλεύει με νύχια και με δόντια να μπει στην οκτάδα. Ο Τούρκος προπονητής όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει πως αν η ομάδα του πάει στο Final Four τότε θα το κατακτήσει για 3η συνεχή χρονιά. Δεν έχει και άδικο κατ’ εμέ. Το συμβόλαιο του εκπνέει το καλοκαίρι. Σε ενδεχόμενη αποχώρηση του θα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αρκετές ομάδες.

Ακόμα ένα όνομα που συζητιέται από τώρα, πριν καν ολοκληρωθεί η χρονιά είναι αυτό του Pablo Laso. O Ισπανός προπονητής που έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής της Real Madrid ακούγεται ήδη για κάποιες ομάδες. Πληροφορίες μάλιστα τον θέλουν να έχει συμφωνήσει για τρία χρόνια με τους Πράσινους. Όσο όμως δεν ανακοινώνεται κάτι παραμένει «ελεύθερος πολιορκημένος».

Άλλος ένας «ελεύθερος και ωραίος» είναι ο δικός μας Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού και της Maccabi παραμένει χωρίς ομάδα από τη περυσινή χρονιά. Το όνομα του έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές για το πάγκο του Παναθηναϊκού, ο ίδιος όμως δεν έδειχνε σύμφωνος με αυτό το ενδιαφέρον ενώ μεσούσης της χρονιάς υπήρξε η φήμη περί ενδιαφέροντος της Armani Milano. Αναμφίβολα, το καλοκαίρι θα είναι «ζεστό» για εκείνον.

Συνεχίζουμε με δύο προπονητές της ίδιας σχολής. Ο Dejan Radonjic ολοκλήρωσε πρόωρα τη συνεργασία του με τον Παναθηναικό και βρίσκεται πλέον στην αγορά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο Πράσινο πάγκο δεν κατάφερε να μεταδόσει τις αρχές και τα «θέλω» του με αποτέλεσμα να μη κάνει πορεία ανάλογη με αυτή του Ερυθρού Αστέρα. Παράλληλα, ο Andrea Trinchieri που έχει μακροημερεύσει στο πάγκο της Bayern Munich μένει ελεύθερος το καλοκαίρι αν και αν με ρωτάτε θεωρώ πως θα ανανεώσει με τους Βαυαρούς.

Η λίστα κλείνει με έναν προπονητή που φέτος έλειψε από τη Euroleague λόγω ανωτέρας βίας. Ο Xavi Pascual βρίσκεται στο πάγκο της Zenit που είναι εκτός της διοργάνωσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το συμβόλαιο του λήγει, το κασέ του ιδιαίτερα ανεβασμένο μα αρκετές ομάδες θα κάνουν τη κίνηση να τον αποκτήσουν.

Προπονητές ελεύθεροι και ωραίοι λοιπόν με το προσεχές καλοκαίρι να προβλέπεται γεμάτο με αρκετές ανακατατάξεις σε πολλούς πάγκους.