Λίγες ώρες ακόμη απομένουν για το Game 1 της σειράς μεταξύ του Ολυμπιακού και της Fenerbahce με το ενδιαφέρον να είναι αμείωτο.

Ωστόσο, ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το παρελθόν ορισμένων παικτών αλλά και προπονητών της Fenerbahce στην Ελλάδα. Αρκετά μέλη της Τουρκικής ομάδας έχουν αγωνιστεί ή έχουν κοουτσάρει στη χώρα μας. Πάμε να δούμε αυτή τη λίστα.

Ξεκίνημα με τους παίκτες της Fener και φυσικά η λίστα ανοίγει με τον Νικ Καλάθη. Ο Έλληνας διεθνής έχει έντονο παρελθόν στη χώρα μας καθώς έχει κάνει δύο θητείες στον Παναθηναικό. Η πρώτη συνέβη τη τριετία 2009-2012 όπου πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα Euroleague, τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και δύο κύπελλα και όλα αυτά πλάι στον Zelimir Obradovic. Η δευτερή του θητεία συνδυάστηκε με πολλαπλές επιτυχίες σε ατομικό επίπεδο. Το 2017 υπήρξε μέλος της καλύτερης πεντάδας της Euroleague ενώ αναδείχθηκε πρώτος σε ασίστ μοιράζοντας συνολικά 249. Σε αυτή τη θητεία του πανηγύρισε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος και τέσσερα κύπελλα. Και όλα αυτά ως αρχηγός πλέον της ομάδας.

Συνεχίζουμε με ένα πρώην Ερυθρόλευκο. Το Tyler Dorsey. Συγκεκριμένα, πέρυσι μετακόμισε στον Πειραιά καθώς δεν βρηκε κάτι αξιόλογο στο NBA και αμέσως έδεσε με το υπόλοιπο σύνολο αποτελώντας έναν παίκτη που είχε το στοιχείο του απρόβλεπτου δίνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τη λύση στην ομάδα του. Το καλοκαίρι παρά τις όποιες συζητήσεις αποχώρησε από την ομάδα θέλωντας να διεκδικήσει ένα συμβόλαιο στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Μεσούσης της σεζόν παρά τις φήμες για έντονο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, η Fener έδειξε διακαώς την επιθυμία της να τον αποκτήσει και έτσι σήμερα θα επιστρέψει στο ΣΕΦ ως αντίπαλος.

Επόμενη περίπτωση ο Scottie Wilbekin. Λίγοι θα θυμούνται ότι ο νυν star της Fener και πρώην παίκτης της Maccabi είχε περάσει από την ΑΕΚ. Για τρεις περίπου μήνες και συγκεκριμένα το Μάρτιου του 2015 συμφώνησε να φορέσει τη φανέλα της Ένωσης και αγωνίστηκε σε μόλις εννέα παιχνίδια έχοντας 8 πόντους μέσο όρο και 4 ασίστ περίπου ανά παιχνίδι.

Ελληνικό φυσικά παρελθόν υπάρχει και στο πάγκο. Ο Ομοσπονδιακός μας τεχνικός Δημήτρης Ιτούδης βρισκόταν στο πλευρό του Obradovic στο Παναθηναικό από το 1999 ως το 2012 ενώ πέρυσι έδωσε τα χέρια με τον κ. Λιόλιο για να κοουτσάρει την Εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ ενώ θα βρίσκεται και στο φετινό Μουντομπάσκετ.

Και κλείνουμε με το βοηθό του κόουτς Ιτούδη στη Fener τον κόουτς Στέφανο Δέδα. Έχοντας πλούσια καριέρα σε πάγκους του εξωτερικού, ο ίδιος έπεστρεψε το 2021 στην Ελλάδα και συμφώνησε με την ΑΕΚ. Οδήγησε την ομάδα μέχρι και το Final-4 του Κυπέλλου Ελλάδας για να κάνει το step up στη καριέρα του και να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τιμ πάγκου της Euroleague.